En iyi, güzel, dürüst, yararlı olgun insan olmak için; Allah’ın emirlerini tutmalı, yerine getirmeli. Yasakladıklarından sakınıp, kaçınmalı. Şüpheli işleri yapmamalı. Akıllı olmalı. Akil insan olmalı. Sağduyulu, makul, mantıklı, ilmi, hikmetli, irfanı, güzel ve yüksek İslam ahlaklı davranmalı. Sapkın sapık sapan zalim olup, ahlaksızlara asla uymamalı.

Hak, hukuk, adalet, doğruluk, dürüstlük, güzel ahlak, edep, hayâ ile yaşamalı. Vatanı, milleti, devleti, bayrağı, bağımsızlığı, vatan bütünlüğünü, insanı, hayvanları, doğayı sevmeli. Allah’ın kullarını kollayıp, gözetlemeli. Allah’ın kullarına iyilik, hizmet, infak etmeli. Allah’a, peygamberimizin ibadet ettiği gibi ibadet etmeli. Varlıklara, peygamberimizin yaptığı gibi iyilik etmeli. Zalimlerden ve sapkın sapan sapıklardan olmamak için; Allah’ın dinine, kitabına sımsıkı sarılmalı.

İslam dinini doğru ve iyi anlamak için gerçek bilim sahibi olmalı. Aklı önyargısız kullanmalı. İslam dininin, insanlar ve varlık için olan önemini, değerini, olmazsa olmaz, olduğunu; ilmen, aklen anlayıp, kavramalı. Dinsiz toplumların durumuna iyi bakmalı. Araştırma, inceleme, irdeleme yapmalı. Sapıkların, sapkınları övdüğüne bakıp, aldanıp, kanmamalı. Okumalı, gezmeli, görmeli, dinlemeli, anlamalı. Sosyal inceleme, kültürel inceleme yapmalı. Sapık zalimler, kendi gibi olanları överler. Aldanıp, kanmamalı. Aldanıp, inanmamalı. Kendini zalim katil katliamcılara kullandırmamalı. Kötülükte kullanılan araç, gereç, malzeme, mankut asla olmamalı.

“ Önce iman, inanç, akait, akide konusunda çok kitap okumalı. İman olmazsa, olmazdır. İslam imanı olmazsa, iki dünya cehenneme döner. İmansızlar dünyamızı insanlık tarihi boyunca cehenneme çevirmişlerdir!” Amentü Şartlarını ve Bakara Süresi 177. Ayeti çok doğru, iyi anlayıp, kavramalıyız.

İman olmadan, İslam olmaz. İslam olmadan, Müslüman olunmaz. Allah cc. Kur’ân’ı Kerim ve peygamberimize sav. İnanmadan; hak mümin hakiki Müslüman olunmaz. Günümüzde pek çok sapık materyalist ve sapkın ilahiyatçı; ileri, geri, sapıkça konuşmaktadır, yazmaktadır. Bunların satılmış, uşak, mankut olmuş, onur yoksunu insanlardır. Bunlara kesinlikle aldanıp, kanmamalı. Şer güçler pek çok farklı kesimlerden insanları kendilerine mal yapmış, malzeme, araç- gereç yapmış. İstekleri doğrultusunda istediği gibi kullanmaktadır.

“ İman şartlarını kazanım haline getirip, İslam dinini de bilim ve teknik ile birlikte öğrenmeliyiz. İslam dini, bilim ve teknik olmadan tam anlamıyla anlaşılamaz. İslam dininde Allah’a istenilen şekilde, peygamberimiz yaptığı biçimde yapmak farzdır. İbadetsiz, İslam dini yaşanmış olmaz. İslam dini; iyilik, hizmet, infak, yardım, yardımlaşma, dayanışma dinidir. Bu da olmazdan, İslam dini yaşanmış olmaz.”

“ Müslüman, vakit namaz kılmalı. Cuma namazı kılmalı. Bayram namazı ve diğer 20 kadar farklı namazları kılmalı.

Ramazan orucu tutmak farzdır. Ramazan orucu tutmalı.

Zekât vermek farzdır. Zekât vermeli.

Şartlar, koşullar yerine getirilmiş ise hac yapmalı. Umre yapmalı.

Kurban kesmeli. Bayram namazları kılmalı.

Allah’ın yarattığı her varlığa iyilik, hizmet, yardım yapmalı.

Müslüman, ahiret gününe, hesap gününe, cennet ve cehenneme inanıp, hazırlığını yapmalıdır.

Anne ve babaya, akrabaya, komşuya, arkadaşlara, insanlara, diğer varlıklara çok özenle, dikkatle, hassasiyetle, çok iyi davranmalı. Anne ve babamız olmasaydı, bizler olmazdık. Onları, Allah’ın emrettiği, peygamberimizin öğütlediği şekilde bakmalı.”

“Aile, İslam dininde kutsaldır. Devlette İslam dininde kutsaldır. Kollayıp, gözetmeliyiz. Her türlü fazileti, erdemi, ahlakı, iyiliği kazanım haline getirmeliyiz. İnsanda, İslam dininde mübarek ve kutsaldır. Koruyup, gözetmeliyiz.”

İslam dininde en büyük paye, rütbe ilimdir. Bilimdir, din bilmek ve yaşamaktır.

 Şehitlik ve gazilik de hak yolda, hak değerler için yapılırsa, çok değerlidir.

Doğruluk, dürüstlük, adalette büyük payedir, rütbedir.

Emanete ihanet etmeme de mübarek bir davranıştır.

Haramdan, kötülüklerden, çirkinliklerden, yalandan, yanlıştan, batıldan, küfürden, sövgüden sakınmakta büyük bir payedir.

 İnsan ve hayvan haklarına önem, değer, kıymet vermekte büyük bir rütbedir.

 İslam değerlerini yaşamakla paye, rütbe, değer, önem, kıymet kazanılır. Haram ve günahları işlemekle; çukur, aşağılık, bayağılık, adilik oluşur. Müslüman, İslam dininde yasaklanmış fiil ve davranışları yaparak, küfürde kalmaz. Müslüman bilgili, bilinçli hareket eder. Sapık sapkın sapan zalim olmaz. Olmamalı.

“Allah cc. Katında din sadece İslam dinidir. Bu durum ayetlerle bildirilmiştir. Diğerleri, insan yazması, edebiyat, felsefe, kurgu, düzmece, öyküdür.

İslam dinini sadece ön yargısız olan, akıllı, zeki, düşünür insanlar kabul eder; sevgi, saygı duyar. İslam dini, kendine inananları; hakka, hakikate, huzura, mutluluğa ulaştırır.

İslam dini, İlahi, Rabbani bir söz, ilim, hikmettir. Diğerleri vahiy değildir. İslam dininin kaynağı, âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’tır. Yahudilik, Musevilik, Hristiyanlık, Budizm böyle değildir. İslam dini aklı olan, düşünceli insanlara hitap eder. Dinin hükümleri Allah’ındır. İslam dininde zorlama yoktur. Açıklama, tebliğ, eğitim, öğretim vardır. İslam dinini samimi bilge insanlardan öğrenmeli. Her zaman dinimizin içinde pek çok bozguncu, Müslüman görünümlü; fitneci, fesatçı, hain, alçak, satılmışlar vardır. Bunlara karşı uyanık olmalı.

İslam dini, ilimle, bilimle, irfanla, hikmetle, meslekle yaşanmalı. Böyle yaşanırsa, yararı çok görülür. Cahilin, münafığın, İslam’dan alacağı bir değer yoktur. Cahil, dinini 5 paraya satar!

Tüm peygamberler, İslam dinini tebliğ etti- bildirdi, beyan etti- söyledi. Allah’ın tevhit dinine çağırdı, davet etti. Bunun için tüm İslam dinine inananlar mümindir.  İman eden müminler, iman ettiklerinden, ibadet, iyilik yapmak durumundadır. İslam dininin hükümlerini yerine getirenler, Müslüman olur. Yanı farz ibadetleri yapanlar, Müslüman olur.

İslam dini, 5 ibadet temelinde kurulmuştur. Bunlar; günde 5 vakit namaz kılmak, Ramazan orucu tutmak, zekât vermek, hac yapmak ve Kelime-i Tevhidi söyleyip, kabul etmektir. Bunları öğrenmek için eğitimini, öğrenimini görmek gerekir. Bilmeden, öğrenmeden, bu ibadetleri yapmak olmaz. İbadetlerimiz daha çok boy abdesti, namaz abdesti ile olur. Boy abdestsiz, namaz abdestsiz, pis şekilde; cünüp, cenabet şekilde ibadet olmaz. Bu ayetlerle anlatılmaktadır. Boy abdesti almak, ayetlerle farz kılınmıştır.

1-      Vakit namaz, Cuma namazı, Bayram namazı kılmayı lütfen öğrenelim. Bunun için mutlaka öğrenim, eğitim almamız gerekir. Camii imam hatibi bize namazı öğretebilir.

2-      Ramazan orucu tutmayı öğrenim, oruca başlayalım.

3-      Zekât vermeyi, anlam ve içeriğini öğrenip, yapalım. Zekât, sadaka, fitre verelim.

4-      Sağlığımız ve olanağımız varsa mutlaka hac yapalım, umre de yapmamızda çok sevap vardır.

5-      Kurban keselim.

6-      İslam dininin diğer ibadetlerini zamanı geldiğinde yapalım.

7-      Ahirete, hesap gününe hazırlanalım. Zalimler, putperestler, materyalistler, sapıklar, sapkınlar, kâfirler gibi yaşamayalım.

8-      Her iyilik, hak, hukuk, adalet, hakkaniyet, güzel ahlak, ibadet; Allah cc. Sevgisi, saygısı, itaati ile başlar ve devam eder. Allah cc. Sevgisi olmayanın, Kur’ân’ı Kerim, peygamber, insan, hayvan, doğa, varlık sevgisi olmaz, olmamaktadır. Bunun için zalimlik yapmaktadırlar.

9-      Âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’ı, Kur’ân’ı Kerim’in tanıtması ile öğrenip, bilmeliyiz. Başka tanrılar, kitaplar edinmemeliyiz. Allah’ı en azından 99 Güzel adı ile Kur’an üzere bilmeliyiz.

10-   Her iyiliğin başı, Allah cc. Sevgisidir. Allah’ı sevmeyenden iyilik, Allah cc. Sevgisi, saygısı olmayandan hayır, iyilik, dosdoğru ibadet gelmez.

11-   Peygamberlerimizin tümün de hayatlarını öğrenip, kendimize örnek almalıyız.

12-   Allah’ı bırakıp, başka tanrılar- ilahlar edinenlerden hayır ve iyilik gelmez.

13-   Allah’ı seven, saygı duyan, Allah’ın emir ve yasaklarının dışına çıkmamalı.

14-   Müslüman, kendine, aile bireylerine, akrabalarına, insanlara karşı nasıl davranması gerektiğini öğrenip, uygulanmalı.

15-   Müslüman, peygamberimizin sav. Hayatını çok iyi öğrenip, örnek almalı.

16-   Her canlı ölümü tadacaktır. Ölüme mutlaka hazırlanmalıyız.

İslamiyet öncesi yapılan cehaletin cahilliğin çok daha fazlası bugün ülkemizde ve dünyamızda işlenmektedir. Bunlardan korunmak için İslam dinine, ilme, irfana, hikmete sımsıkı bağlanmalıyız. Milli manevi, dini, ilmi, insani değerlere bağlı yaşamalıyız. Zulmeden zalimlerden olmamalıyız.