( Mutlaka Okuyalım ve Paylaşalım.) İman etme; bir şeyi gönül huzuru ile benimseme, ona içten, yürekten inanma, kabul etmedir. İman, kalben inanma, beyinen kabul etmedir. İmanda doğrulama, inanma, benimseme, kabul etme, açıklama vardır. İmanda kalp ile onaylama, anlama, kabul etme, benimseme, söyleme, açıklama, gönülden isteyerek kabul edip, duyurma vardır. Allah’ın varlığına, birliğine, eşi -benzeri olmadığına, peygamberlerine, kitaplarına, meleklerine, ahiret gününe, kitaplarına ve Kur’ân-ı Kerim’e inanmak şarttır.

                Kelime-i tevhit ve Kelime-i şahadete, içeriğine, anlamına inanmak, kabul etmek, duyurmak gerekir. Buna başkalarının şahitlik- tanıklık etmesi gerekir. Mümin ve Müslüman her şeyi ile başkalarından; münafıktan, inkârcıdan, kâfirden, müşrikten farklıdır ve de üstündür. “Mümin kurtuluşa ermiştir.” İbadetlerini, iyiliklerini, hizmetlerini istendiği şekilde Allah cc. Rızası için yapar. Farz ve sünnetleri eksiksiz yerine getirir. İkiyüzlü- münafık, gâvur -ateist, iki dinli -müşrik gibi asla olmaz, olamaz. İslam dinini araştırır, inceler, irdeler, öğrenir, anlar, kavrar ve öyle iman eder. Başkalarından gördüğü için, körü körüne Müslüman olmaz. Müslüman bilgindir, âlimdir, bilgedir, sanatkârdır, en ileri ve yüksek derecededir.

                İslam olabilmek için, dinimizde bildirilen Allah’ın varlığına, birliğine, eşi ve benzeri olmadığına, Kur’ân’da bildirildiği gibi inanır. “Esma’ül Hüsna ile inanır.” Allah cc. Her özelliği, niteliği, sıfatı ile insandan farklı şekilde vardır. Varlığının başlangıcı, sonu yoktur. Hiçbir yarattığına, varlığa benzemez. Var olmak ve varlığını sürdürmek için kimseye ihtiyaç duymaz, muhtaç olmaz. Eşi, ortağı, benzeri, cinsiyeti yoktur. “Allah’tan başka ilah- tanrı yoktur. Allah’tan başkasına kulluk edilmez, ilah olarak kabul edilmez. Allah’tan başkalarının görüşüne uyulmaz. İzinde, yolunda kutsal görüp, gidilmez.”  Allah cc. Diridir, canlıdır, hayat sahibidir. İlim sahibidir, âlimdir. Her özelliği, niteliği, sıfatı ile sonsuz güce, kudrete sahiptir. Allah cc. Sağlam irade sahibidir. Dilediğini eder, yapar, sonlandırır. Kudret ve gücünde, ilim ve sıfatlarında sınır yoktur. İşiticidir, görücüdür, konuşucudur, yaratıcıdır. Bu duyuları insan ve varlıklar ile karşılaştırma yapılamaz. İnsanda olan sıfatlar sınırlıdır. Allah’ta olan sıfatlar sınırsızdır. Farklıdır. “Allah cc. Hazretlerini en iyi, çok iyi tanımak için Esma’ül Hüsna denilen güzel adlarını ve sıfatlarını bilmek gerekir.”

                Allah cc. 99 Güzel Adı ile bilinse de; 1.001 adı var, desek yanlış olmaz. Ben 350 adını ve anlamlarını okudum. Allah cc. Dosdoğrudur, dürüsttür, adaletlidir, affedicidir, muhteşemdir, varlığının başlangıcı yoktur. Sonu da yoktur. Yücedir, eşi, benzeri, dengi, yaratıcısı, doğuranı, edeni, oğlu, yoktur. Gizli olanı bilir. Çok güzel yaratandır. Her şeyden haberdardır. Her şeye egemendir- hâkimdir. Doğru yola erdirendir. Yaratan, yaşatan, yok eden ve tekrar yaratandır. Kudretlidir, güçlüdür, dirençlidir, görendir, zengindir, diridir, canlıdır, yorulmak bilmez. Buyrukları tutulandır. Her şeyi yapan, eden, yaratan, yaşatandır. Duaları, ibadetleri, iyilikleri kabul edendir. Eksiksiz, en güzel şekilde yaratandır. Her an yaratmakta, yok etmektedir. Affedici, bağışlayıcı, mağfiret edicidir. Hesaba çekmede adaletlidir. Asla zulmetmez. “Akıllı kimseler onu över, secde eder, buyruklarına teslim olur.” Allah cc. engelleri ortadan kaldırır. Mazlumların yardımcısı, zalimlerin düşmanıdır. Müslüman’ın dostu, seveni, zalimin düşmanıdır. Müminleri güvenlikte tutar. Ama Müslüman, Allah’ın iradesi, aklın doğrusu, ilmin içinde yaşayacak. Sapık, sapkın, azgın, aşırı, gerilik içinde olmayacak.

                Allah cc. Merhametlidir, acıyandır, müşfiktir, hayır kapılarını açandır. “Esirgeyen ve bağışlayandır.” Yumuşaktır. Ama Müslümanlara yumuşaktır. Zalime, kâfire düşmandır, azametlidir, azap ve gazap vericidir. “İnsanları uyarmak, doğru, dürüst yaşatmak için İlahi kitaplar, peygamberler göndermiştir.” Şanı yücedir. İktidar, istikrar, yükseklik sahibidir. Heybetlidir. Sonsuz ilim sahibidir, âlimdir, hâkimdir. İnsanları batıla gitmemek için zorlayan, hidayet yolunu gösterendir. İlim, hikmet, adalet sahibidir. Aydınlatandır. İşitendir. Konuşandır. Görücüdür. Kudret, güç, irade sahibidir. “Varlığı bir araya getiren, evreni, evrendeki her şeyi, yerleri, gökleri, yaratandır. Hücreyi, atomu, molekülü, dünyayı, ayı, güneşi, derin ve geniş evreni hiç yoktan yaratandır.” Hak ile adalet ile hükmedendir. Lütfedendir. Değerli ve değersiz yapandır. Esenlikte ve zorda bırakandır. Cennete ve cehenneme koyandır. Mülkün sahibidir. İyiliği, doğruluğu, adaleti, güzelliği, yardım ve hizmet etmeyi çok sevendir. Hak- gerçek, hakikat – dosdoğrudur. Çok büyüktür. Çok cömerttir.

                Yücelten, alçaltandır. Önceleyen ve geri bırakandır. Hiçbir varlığa muhtaç değildir. Her şeyin hâkimi ve sahibidir. Koruyan, gözeten, hak ile muamele edendir. Yenileyendir. Değiştirendir. Haşmetlidir. Çok sabırlıdır. Bir tek tanedir. Mümin dostu, seveni, sevilenidir. Sadece mümin ve Müslümanların dostudur. Zalim ve gavurların düşmanıdır. Onların dünyalarını perişan, ahretleri cehennemin şiddetli azabı, gazabı yapandır. Her şeyin sahibi, hâkimi, koruyanı, gözeteni, yok edenidir. Büyüklüğü, gücü, kudreti, görkemliliği, muazzam, muhteşem, mükemmel oluşu ölçüsüzdür. Rızkı, nimeti yaratan, veren, eden, yapan, yok edendir. Hayatı veren, yaratan, öldüren, tekrar diriltendir. İntikam alıcıdır. Hak hakikat yolunu gösterendir. Tövbeleri kabul edendir. Karşılıksız verendir. “Verdiğinin hesabını sorandır.” İkram sahibidir. Çok şefkati, merhametlidir. Seven ve sevilendir. Korkulandır. Dilediğine yarar ve zarar verendir. Her şeyi büyüklüğü ile kuşatandır. Her şeyi görür, işitir, hâkim olur, yaratır, öldürür. İlmi ve rahmeti geniştir. Varlığı apaçıktır. İnkârı mümkün değildir. Hamt edilen, şükredilen, teşekkür edilen, zikredilen, ibadet edilendir.

                Bizler ancak ilim, bilim, teknoloji, akıl, zekâ sahibi olursak, Yüce Allah’ın büyüklüğünü çok daha iyi anlayabiliriz. “Bunun için astronomi, jeoloji, biyoloji, coğrafya, tıp, kimya gibi ilim dallarını derinden düşünerek bilmek gerekir.” “Günümüzde bilinen kadarı ile 8,7 milyon canlı türü vardır. Her yıl 15 bin canlı türü keşfedilmektedir. Bu gidişatla 100 milyon canlı türüne erişilir.” Bir canlı türünün 20 binden fazla çeşidi vardır. Sineklerin 20 binden fazla çeşidi vardır. Kelebeklerinde binlerce çeşidi vardır. Uzay cisimleri katrilyonlarca, kentilyoncadır. Evren 13,7 milyar yıl önce yaratıldı. Mikroorganizmalarının sayısı belli değildir. Diğer bazı canlılarında yüzlerce çeşidi bulunmaktadır. 200 bin yıl önce olan canlı çeşitlerinin %80’ni bugün kalmamıştır. Nesilleri tükenmiştir. Allah’ımız sürekli karada, havada, denizde yaratmasını sürdürmektedir. Ders alıp, ibret çıkarmak biz akıllı, zeki insanlara düşen görevdir.

“Akılsız, geri zekâlı yaratıklar ise ne kendilerini, hadlerini, sınırlarını, ilmi, Allah’ı bilmektedir. Kendilerine pompalanan bozuk, yalan, inkârcı düşüncelerin etkisi ile gerçek ve doğru olan her şeyi inkâr etmektedirler.” İnsan kendi sakin başına kalsa; Allah’ı bulabilirde, sakin bırakılmamaktadır! “Dinsiz imansız Allahsız komünistler; ateizmi, materyalizmi pompalamaktadır! İnsanlığın %18’ini ateist yaptılar!” Beşeri, felsefi inanışlarda Allah inancı yoktur. Budizm’de, Hinduizm’de, Taoizm’de ve diğer felsefi inanışlarda, Pagan inanışında Allah inancı yoktur!” “ Yahudilikte kendilerine özel bir tanrı- ilah anlayışı vardır.” “Hıristiyanlıkta Allah inancı yoktur. Üçlü tanrı anlayışı vardır.  İslam dışında kalanlar, kendine bir ilah- tanrı, put bulmuşlar. “Demek ki İslam, mümin ve Müslüman olmadan, insan gerçek ve doğru olan Allah’ı bulamamaktadır. Zira Müslümanlara Allah’ın kendisi, kendini tanıtmakta, anlatmaktadır.” Diğer inanışlarda olanlar, kendileri ilah- tanrı inancı kurgulamaktadır. Bunun için kurgu, hayal, düşleme, düşünme ile gerçek Allah bulunamamaktadır.

                Hiç yokken, evren ve evren içindeki varlıkları, gökleri ve yerleri Yüce Allah’ımız hiç yoktan yarattı. Allah inancı olmayan birey ve toplumlar bunu hala anlamış değildir. Zira akıl, zekâ, doğru bilgi, gerçek bilim, yeterli düşünce ile çevresine bakmamaktadır. “Sığır ve hayvanlar bile nimetlendiği bereketin Allah’tan olduğunu bilip, şükretmektedir. Bitkiler âlemi de kendine sunulan nimetlerin kimden olduğunu bilip, hamt etmektedir.” Allah, akıl ile bilinir. Ama o akla müdahale edilirse, şaşırıp, sapıklıkta kalır! “Her var olan varlığın bir yapıcısı, yaratıcısı mutlaka vardır. Ustasız eser meydana gelmez.” “ Batılda olanlar görmezler, görseler de ideolojileri gereği inkâr ederler. Evrendeki hassas yaratılışı, ölçülü durumu, dengeli ölçüyü görmek istemezler. Bu ahmaklar kendilerini bile tanımazlar!” “Güneşin, suyun, toprağın, havanın, ısının ne kadar büyük bir nimet olduğunu düşünemezler.”  İmansız, dinsiz, Allahsız kişiden bilim adamı, düşünce adamı olmaz. Onlardan insanlıklı, insancıl, insaniyetli, olgun bilge insan olmaz. Olmamaktadır. Bunlar insanlığa, varlığa kan, vahşet, dehşet, ölüm kusmaktadırlar! Bilimi, tekniği bile varlığı yok etmek için kullanmaktadırlar!

                Allah cc. Her şeyi kuşatmıştır, kapsamıştır. Her şeye her yönü ile gücü yetmektedir. Evrendeki her şeyi yaratan, yöneten, var eden ve öldürecek olandır. Evrende her şey bir ölçü, denge, hassasiyet içinde hareket etmektedir. Bunların sayısını insan hiç bilemeyecektir. Bir hücrenin insan, hayvan, bitki olmasını derinden düşününüz. Bir atomun varlık oluşturmasını düşününüz. Biz maddenin, varlığın sırrına ulaşamayız. Bu beyin ile evrendeki varlığı anlayamayız. Beynin kapasitesi buna yetmez. İnsan, Kur’ân ve evreni anlamadan, bu dünyadan göçen insanlar; doğru ve gerçekleri anlayamadan, bir moloz misali göçmüştür. Kendini, Rabbini, haddini, sınırlarını bilen insan ancak maddenin gerçeğini bilir. Yaratılmışlığı anlayan insan, mucizeyi fark eder. Bilim ile evrenin incelikleri hiçbir zaman bilinemeyecektir. Bu kadarcık beyinin anlayacağı iş değildir. İnsan gerçek âlemi tam anlamı ile anlayamayacaktır. Anladığı ile yetinecektir. Allah’ı ben mümin olarak her yerde görüyorum. Göremediğim hiçbir yer yoktur. O evrenin her yerindedir. Karl Marks, Engels, Lenin ve diğer sapıkların akılsızlıkları ile bakılırsa; hiçbir gerçek, doğru, sır, mucize anlaşılmaz, anlaşılmamaktadır. “Kur’an’a uy, peygamberimizi anla ve dosdoğru, gerçeği yaşa.” Bu insanın olması gereken yerdir. Bunun dışındakiler tümü ile pislik, mundarlık, akılsızlık, batıl, küfür, yalandır. Bizden söylemesi. Ne mutlu doğru ve gerçekleri bilip, secde edenlere!