Bir insanın mümin ve Müslüman olması için, önce iman getirmesi, imanın esaslarına inanması gerekir.

Bunu Kelime-i tevhit ve Kelime-i şehadet getirmesiyle, anlamını bilmesiyle, Amentü şerhine inanması ile yapar.

İkinci görevi ise; İslam dinini, doğru bilgiyi, yararlı bilgiyi, bilimi öğrenmesi gerekmektedir. Zira cahil- cühela, çapulcudan, inandığının aslını, astarını, esasını bilmeyenden, bilinçsiz insandan, sadakatiz kişiden- hak mümin ve Müslüman olmaz. Sağlam bir iradeye, İslam dinine sadakatle bağlı olmaya ihtiyaç vardır. Kişisel çıkarları için, hak davasına ihanet edenden, hakça sağlıklı Müslüman olmaz.

İslam dinini, ilmi, irfanı, hikmeti öğrendikten sonra, ilk yapacağı ibadet; beş vakit namaz kılmasıdır.

Cuma namazı kılmasıdır. Ama hakkıyla, olması gereken gibi, peygamberimiz sav. gibi kılması gerekir.

Zekâtı doğru hesaplayıp vermesi de İslam dinin ana ibadetlerindendir. En az %2,5 oranında zekât verilmesi zorunludur.

Ramazan orucu tutmak da farz olan ibadettir. Ramazan orucu dışında farz olan oruç yoktur.

Hac yapmak da farzıdır. Eğer farz yapma imkânı yoksa umre yapmak mümine feyiz katar. Sevap, ecir aldırır.

Bu ibadetleri yapmadan önce, beden fiziki ve manevi kirden, pislikten, cünüplükten, cenabetlikten temizlenmesi gerekir. Cenabet şekilde hiçbir ibadet yapılmaz. Kur’ân ’da okunmaz. Cünüplükten, gusül abdesti, başka bir adı ile boy abdesti alınarak temizlenmiş olunur. Boy abdesti almak farzdır. Allah cc. Ayetinde cünüplükten temizlenmeyi emrediyor.

İbadetlerde namaz abdesti de alınmalıdır. Namaz abdesti almak da, Kur’ân ‘da emredilmektedir.

Kurban kesmede emredilmektedir. Kurban Bayramında kurban edilir.

Müslüman zikretmeli, şükretmeli, hamt etmeli, tövbe etmeli, hakça ibadet yapmalı, dua etmeli, okumalı, yazmalı, hakkı tebliğ etmeli. Kötülüğü men etmeli. İyilikleri artırarak, yaymalı.

Müslüman önce haram- yasaklardan uzaklaşmalı. Haramları işlememeli, yapmamalı. Hem haram işleyip, hem de ibadet etmek, pek akıl işi değildir. İbadetlerden alınan sevapları, günahlar- haramlar götürür, siler. Zaten ibadet yapan, Müslüman, haram işlememeli. İbadet yapan, bilinçli yapıyorsa, haramlardan uzaklaşmalıdır.

Müslüman helal işler yapmalı. Helalinden kazanmalı. İsraf etmeden, zorunlu ihtiyaçları için uygun harcamalar yapmalı. Haram işleyenin Müslümanlığı su üzerine yazılıdır!

Müslüman, Müslüman bir karşıt cinsle evlenmelidir. Eğer böyle yaparsa, iki dünyasında huzurlu, mutlu olur.

Müslüman, farz, vacip, sünnet, nafile- ek ibadetleri mutlaka bilinçle yapmalıdır.

Müslüman, şefkatli, merhametli, sevecen olmalı. Kur’ân ve peygamberimiz ahlakında olmalı.

Müslüman maddi, manevi anlamda temiz olmalı. Yediği, içtiği, giydiği, çevresi ile tertemiz olmalıdır.

Müslüman, kâfirlere, münafıklara, müşriklere, zalimlere hiçbir şekilde benzememelidir.

Nefsine ve şeytana uymamalıdır.

Zalimlere aldanıp, kanmamalı.

Müslüman her zaman umutlu olmalı, ümitvar olmalı.

Başkalarına hak ve hakikati anlatmalı. Öğüt vermeli.

Müslüman en güzel yüksek ahlaklı, edepli, hayâ sahibi olmalı. İslam değerleri ile davranmalı, muamele etmeli, yönetmeli, iş yapmalı.

Müslüman akıl ile zekâ ile bilgiyle, aşırıya kaçmadan, korkmadan hareket eder.

Müslüman takva sahibidir, muttakidir, muttaki olmalıdır. Cennete sadece muttaki olanlar gidecek, girecektir.

İslam dininde sabırlı olmak, sabretmek çok önemlidir. Sabırlı olmamız, ayetlerle istenmektedir. Sabırlı olmayanlar, iki dünyasını perişan etmektedir. Aman sabırlı olalım. Sabredelim. Derinlemesine düşünmeden, sorup öğrenmeden, her hangi bir işe koyulmayalım.

Günümüzde insanların büyük çoğunluğu zıvanadan çıktı, şirazesi bozuldu. Hep haram- günah, suç olan işler yapmaktadırlar. Bunlara karşı önlemli, tedbirli, uyanık, dikkatli olmalıyız.

İslam dininde hayâ, ar etmek, utanmak çok önemlidir. Hayâ sahibi olmalıyız. Hayâ, imandandır.

Müslüman hem dini bilgili hem de bilimsel bilgili olmak durumundadır. Sadece birini öğrenmesi yeterli değildir. Bu ikisinde öğrenim, eğitim görmeli. Öğrenimini sürekli, yaşam boyu sürdürmeli. Mutlaka bilgi sahibi olmalı. Bilgisiz, bilinçsiz insanlar, kullanılmaya uygundur- müsaittir.

Müslüman çalışkan, helali ile çalışıp, kazanan olmalı. Miskin, uyuşuk, pısırık, başkalarına el avuç açan maskara olmamalı.

Müslüman kendini, haddini, sınırlarını, Rabbini mutlaka bilmeli. Haddi aşmamalı. Sınırları aşmamalı.

Müslüman hak ve hakikate ermeli. Her türlü sapkınlıktan arınmalı.

Müslüman görevinde doğru, dürüst, adil olmalıdır. Olmuyorsa, mutlak surette kaybetmeye mahkûmdur.

Müslüman iyilik insanıdır. İyilik yapmalıdır. Karşılığını sadece Allah’tan bekleyerek, iyilik yapmalıdır.

Müslüman herksin güvendiği insandır.

Müslüman sır saklayan insandır.

Müslüman, vatan, millet, devlet, bayrak, bağımsızlık, özgürlük, vatan bütünlüğü seven harika, harikulade insandır.

Müslüman, Yüce Allah’a kulluk eden- ibadet eden hak insandır.

Müslümanlığın binlerce sıfatı- ön adı, özelliği, niteliği, vasfı vardır. Her yönüyle özgürce, bağımsızca, İslam ve bilim değerlerine bağlıdır. Müslüman sadece ve ancak hak ve hakikate taraftır. Sapkınlığa her ne olursa olsun, karşıdır. Hak’tan yanadır. Batıla, küfre, yalana, yanlışa karşıdır. İstikameti; sadece ve ancak hak ve hakikattir. Kişilerle uğraşmaz. Yanlış fikirlere karşı amansız mücadele verir. Davasına sımsıkı bağlıdır. Gevşeklik, vurdumduymazlık göstermez. Uzlaşıcıdır. Çatışmacı, kavgacı, tartışmacı değildir. İsteyene, kulağı, gözü, aklı açık olana, hak ve hakikatleri anlatır. İlmi anlatım, bildirim içindedir. Başkalarını ötekileştirmez. Kazanmaya çalışır. Şiddete, anarşiye, şiddete, yalana karşıdır. Çok sabırlıdır. Öfkesini, kızgınlığını kontrol eder. Magazinden uzaktır. Sapıkların işlerine ilgi duymaz.

Müslüman bilgilidir, birikimlidir, donanımlıdır. Dosdoğrudur. Dürüsttür. Millidir, yerlidir. Gelişmeden, yenilikten, hakça değişimden yanadır. Haktan ödün vermeyendir. Halkın hakça kalkındırmak için var gücü ile stratejik çalışır. İstişare eder, ortak akıl kullanır. Danışır, sorar, öğrenir. Bilmeden hareket etmez. Başkalarına hakça öğüt verir. Selamlaşır. İyi geçinmenin yolunu her zaman arar. İyilikten vazgeçmez. Emperyalizme, Siyonizm’e, ideolojik sapkınlıklara, şer odaklarına karşıdır. Dosdoğru, dürüst, gerçekçi davranır.

Müslüman her zaman İslam ahlakı ile davranır. Hak davasını kişisel çıkarlara satmaz. Kişiliği, iradesi sağlamdır. İslam dinini benimser. İslam dini ile yaşamayı alışkanlık edinmiştir. Dindardır. Soyludur. Çapulcu, ayaktakımı değildir, olmaz da! İşgallere, sömürüye, emperyalist pisliklere karşıdır. Taklitçi değildir. Özgündür, orijinaldir. Düşünce sistemi telden doğrudur. Mükemmelleştiricidir. Etkindir, yetkindir, şahanedir, en güzel örnektir. Asıldır. Asaletlidir. Mazlumdan, mağdurdan yanadır. Ümmetin sesidir. Maneviyatçıdır.

Müslüman, takva Müslüman olarak en üstün insandır. Her işini, görevini hakkıyla yapar. Aktif, dikkatli, uyumlu, uzlaşıcı, şefkatli, merhametli, müşfik, sanatçı ruhlu, Müslüman huyludur. Açık, net görüşlü, gözü pek, etkin, yetkin, şahane, harika, harikulade, sakin, yetenekli, becerikli, bilge insandır. Cana yakındır, sevecendir, babacandır. Neşelidir, hüzünlüdür, yerine göre hareket edendir. Akıllıdır, zekidir, kıvrak zekâlıdır. Müslüman kendine yakışanı yapar. Güvenilir, güven duyulan insandır. Emin inşadır. Doğrudur, dürüsttür, adaletlidir. Sırdaştır. Ağzı lop değildir.

Müslüman, samimidir. Arkadaş canlısıdır. Cömerttir, arkadaştır, dosttur, kardeştir. Uyumludur. Uzlaşıcıdır. Öfkesini kontrol edendir. Öyle ahırdan çıkmamış boğa gibi, çıktığında öte- beriye saldıran değildir. Müslüman hem idealisttir hem de realisttir, gerçekçidir. Stratejik çalışır. İşlerini bilerek yapar. Bilmediğini öğrenir. Hayalperest değildir. Maceracı değildir. Aptalca hareket etmez. Tuzağa, hileye düşmez.

Müslüman olayları yatıştırıcıdır. Olayların üzerine benzinle gitmez. Kalabalığa uyup, taşkınlık yapmaz. Yapıcıdır. Kibardır, nezaketlidir, zarafetlidir, efendidir. Akıllıdır, mantıklıdır, makuldür, hak davasına sadıktır- bağlıdır. Kaypak, oynak değildir. İşlerini düzen, nizam, intizam içinde özenle, titizlikle, ölçülü, dengeli yapar. Alçak gönüllü, ağırbaşlı, olgun yapılıdır. Açık ve net fikirlidir. İyimserdir. Karamsar, kötümser değildir.

Müslüman, ilme, irfana, hikmete, marifete uygun yaşar. Yaşamalıdır.

Müslüman yardımseverdir, dayanışmacıdır, paylaşmacıdır. İlme meraklıdır. Sağlam iradeli, sabırlı, görevinde sebat edendir. Başkaları ile kaynaşandır. Çekingen, ürkek,, ödlek değildir. Barışçıdır. Barışı sever. Azimlidir. Gayretlidir. Naziktir, incedir, pratiktir. Sorumluluk sahibidir. Yükümlülüklerini yerine getirir.

Müslüman hassas kişiliklidir. Hassastır. Duyarlıdır. Sosyaldir. Aktiftir, yetkindir, mükemmel kişiliğe sahiptir.

Müslüman duygudaşlık yapar. Empati ile davranır. Diğerkâmdır. Bencil, egoist, hodkâm gibi İslam dinine uymayan kötü davranışlar sergilemez.

Müslüman anlayışlıdır. Soğukkanlıdır. Konuşkandır. Yerine göre üslubu ile konuşur. Çok yönlü bilgiye sahiptir. Olumludur. Hazırcevaptır. Duygusaldır, düşüncelidir. Adildir. Mutlaka adildir. İleri görüşlü, ön görüşlüdür. Esnektir. Etkilidir, yetkilidir. Düşüncelidir. Rahattır. Güvenilirdir, beceriklidir.

Her zaman ilim, bilim, doğru bilgi, İslam bilgisi öğrenip, yaşam tarzı yapmalı. Hak ve hakikati öğrenmeyenler, hiçbir zaman doğru tercih yapamazlar. İslam dinini, hayat bilgilerini, hayatın kurallarını öğrenip, yaşamalı. Dünyada hiçbir şey kuralsız değildir. Her olay belli bir kurala göre işler, meydana gelir. İlim öğrenirken, farklı meslek sanatları da öğrenmeli. Toplum gereksinimlerini giderecek, yüzlerce sanata, mesleğe, tekniğe, teknolojiye sahip olmalı. Boş, kof, işe yaramaz olmamalı. Hayatı- yaşamı hak bilgilerle yaşamalı. Cahil cühela olmamalı. Yaşamın her anını; ilim, meslek, sanat öğrenerek, değerlendirmeli. Örgün ve yaygın öğretimi, eğitimi sürekli sürdürmeli. En faziletli davranış; ilim öğrenmek, Yüce Allah’a peygamberimiz gibi ibadet etmek, varlıklara iyilik yapmaktır.