İslam dinini bilgiyle, bilinçle, ilimle, ortak deneyimli uzman aklı kullanarak, uyanlar; başarılı, olgun, insancıl, insaniyetli, sağlıklı insan olur.

Hem insanları sever, hem de insanlar tarafından sevilir. İslam değerlerinin yaşanması ile insanlık oluşur. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, çevre, doğa hayat bulur.

İslam dininin binlerce ilahi değeri bulunmaktadır. Her biride çok değerli, vazgeçilmezdir. Vazgeçenler, insanlığını kaybeder, yitirir, sakınılan varlık olur. İslam ile insan; insancıl, insaniyetli, insanlıklı, merhametli, acıyan, şefkatli, müşfik, olgun insan olmaktadır.

İslam dininin başta gelen değerleri; doğruluktur, dürüstlüktür, adalettir, İlahi adalete uymaktır. Fedakârlık, huzur vermek, mutlu etmek, ahirete hazırlamak, dost etmek, kardeş etmek, İslam dininin istekleridir. Allah’a kul etmek, varlıklara hizmet ettirmek, sabırla gayret etmek, öfkeyi yenmek; gibi binlerce İslam değeri bulunmaktadır. Sevgi, saygı, hoşgörü, kızgınlığı yenmek, öfkeyi kontrol etmek, İslam dininin başlıca değerleridir.

Müslüman ödevlerini, görevlerini, yükümlülüklerini, sorumluluklarını öğrenip, eksiksiz, özenerek, yerine getirir, getirmelidir.

Müslüman alçak gönüllüdür, ağırbaşlıdır, akıllıdır, zekidir. Yardımseverdir, dayanışmacıdır, paylaşımcıdır, mazlumun ve mağdurun yanındadır.

Müslüman, adil- adaletli, dosdoğru, dürüst olmak durumundadır. Aksi halde kaybeder. Başarılı olamaz. Bunu herkes aklından çıkarmamalı.

Müslüman, kendine, aile halkına, topluma, devlet işlerinde doğru, dürüst, adil olmalıdır.

Müslüman stratejik çalışmalı. Çok çalışkan olmalı. Ama planlı programlı projeli çalışmalı. Cömert olmalı. İkram etmeli. Hediye vermeli. İnsanları sevindirmeli. Başkaları ile iş bölümü yaparak, çalışmalı. Güvenilir insanlarla çalışırken; denetim ve kontrolü elden bırakmamalı.

Müslüman doğruluktan, dürüstlükten, adaletten koparsa, geriye pek bir değeri kalmaz. Güvenilirliğini, saygınlığını yitirir.

Müslüman dostlarını çoğaltmalı. Kardeşlik bağları ile bağlı olmalı. Bin dosta karşılık bir düşmanı bile olmamalı. Bin dosta karşılık bir düşman bile çok gelir. Düşman edinmemeli. Duyarlı, hassas olmalı. Vurdumduymaz olmamalı. Akılla, zekâ ile doğru bilgilerle, edebi, adabı, görgü kuralları ile hareket etmeli.

Müslüman hak davasından özveride bulunmaz, fedakârlık etmez. İslam’dan en küçük bir sapma, insanı yanlışlığa düşürür. Nasıl bir kelime-i tevhit cümlesi ile Müslüman oluyorsa, sapkın, batıl bir cümle- tümce ile de insan sapkın olur.

Müslüman güvenilir- emin insandır. Emin olmak durumundadır. Sahteci, sahtekâr, hileci, düzenbazdan Müslüman olmaz. Müslümanlığın belli kuralları, ilkeleri, edebi, adabı, kıstasları vardır. İnsan hangi sıfatları taşıyorsa, o kimliği taşır.

Müslüman hoşgörülüdür. Bu demek değildir ki, başkalarının sapkınlığını normal karşılar.

Müslüman, Allah’ın emirlerini yapar. Yasakladıklarından sakınır. İyilikleri artırarak, çoğaltır ve yayar.

Müslümanlıkta dostluk, kardeşlik önemlidir.

Müslüman misafir- konuk severdir. Konuklarına iyi davranır. İkramda bulunur. Sağlıklı iletişim ve ilişki kurar.

Müslüman, İslam dinine samimiyetle bağlıdır. İslam dinini bilir, sever ve yaşar.

İslam dininde sevgi, saygı önemlidir. Anne ve babaya saygı, sevgi başta gelir. Sonrası da akraba, komşu, arkadaşlara sevgi, saygı duyulur.

Müslüman sözünde durur. Sözünden cayma, yalpalama yapmaz.

Müslüman maddi, manevi, dini anlamda tertemizdir. Boy abdestlidir. Namaz abdestlidir. Boy abdesti almak farzdır. Allah cc. Emridir. Cenabet, cünüp, mundar, kirli, pisli durmak haramdır, çok büyük günahtır. Hiçbir ibadet cünüpken kabul olmaz.

Müslüman ahlaklı ve hoşgörülü olur.

Kendini ilme, sanata, mesleğe, İslam dinini yaşamaya adar.

Araştırma- geliştirme, gezi, gözlem, inceleme yapar. Keşifler, icatlar yapar.

Hayatının ölçme ve değerlendirmesini doğru yapar. Olumsuzluklardan sakınır.

Başkaları ile iyi iletişim, diyalog kurar.

Duygu ve düşüncelerini iyi yönetir.

Pişmanlık duyacağı işler yapmaz. Olumsuzluk içinde olmaz.

Doğru karar verir. Gerektiğinde danışır, öğrenir. Ve öyle iş yapar.

Ekip, takım çalışması, iş bölümü ile işlerin üstesinden daha kolay geleceğini bilir. Ama işbölümü yapacağı kişileri doğru seçmeli. Bugün devlet ve özel sektör kurumları bunu beceremediğinden, pek başarılı olmamaktadır.

Zamanı ve mekânı doğru kullanmalı.

Sağlığın ve zamanın kıymetini iyi bilmeli ve doğru değerlendirmeli.

Mesleğimizle ilgili kitap, dergi okumalı. Hizmet içi kurslara katılmalı.

Kur’ân’ı hem aslından hem mealinden okumalı.

İman ile ilgili kitaplar okumalı.

İbadetleri doğru yapmalı.

Peygamberimizin hayatını çok okumalı.

Ahlak eserleri okumalı.

Görgü kurallarına uymalı.

Başkalarına karşı empati ile davranmalı. Kendinize, ailesiniz yapılmasını istemediğin bir davranışı asla başkalarına yapmamalı. Kul hakkına girmemeli.

Müslüman, İslam dinini iyi bilir, bilmelidir. Dostunu, düşmanını da iyi ve doğru bilmelidir.

Müslüman, farz, vacip, sünnet, müstehab, mubah, haram- günah, sevap, mekruh, müfsit nedir, doğru bilmelidir. Bilmeden, öğrenilmeden yaşanılmaz.

Müslüman, adil- adaletli, dosdoğru, dürüst olmalıdır. İnsanlara lazım olan bu özelliklerdir.

Ağırbaşlı, alçak gönüllü, anne ve babaya sevgi dolu, saygılı olmalı. Bağışlayıcı, affedici olmalı. Olumlu düşünmeli. Başkaları hakkında dedikodu yapmamalı. Kötü düşünmemeli.

Müslüman helalinden çok çalışan olmalı. İşini, görevini bilerek yapmalı. Başkalarından laf işitmemeli. Stratejik, kaliteli, verimli çalışmalı.

Herkesle dost olmaya çalışmamalı. Herkesten dost olmaz. Bugün milyonlarca insan dost, arkadaş dediklerinin kurbanı olmaktadır.

Müslüman güven evrendir, güvenilirdir. Güvenilir olmalıdır.

Müslüman aşırılık, gerilik içinde davranmaz. İtidalli olur yanı ölçülü ve dengeli davranır.

Müslüman öncelikle iyi niyetli olmalıdır. İyi niyetli olmayan kişiden Müslüman olmaz. Müslüman, İslam dinine göre davranır, davranmalıdır.

Müslüman iyilik yapandır. Her zaman iyilik yapmayı önceler. Kötülük yapmaz.

Müslüman kanaatkârdır. Kanaatkâr olmalıdır. Aç göz, hırslı, tamahkâr, doymak bilmeyen olmamalı.

Müslüman bilerek, düşünerek, tasarlayarak iş, işlem, plan yapar. Konuşur. Kusur, hata, yanlış yapmaz, yapmamalı.

Müslüman kibardır, nezaketlidir, zarafetlidir, incedir, düşüncelidir, efendidir.

Müslüman selamı yayar. Selam verir. Hal hatır sorar. Sevgi içinde saygı içinde muhabbet eder.

Müslüman nimete, berekete şükreder, dua eder, hamt eder.

Maddi, manevi anlamda temiz olur. İslam dinin emrettiği temizliği yerine getirir.

Değerli Müslüman kardeşlerim. Yazılarımı bugünün yaşayan Türkçesi ile yazmaya çalışıyorum. Ama her gün dilimiz değiştiriliyor. Ben ömrümde bir kelimenin 2- 3 defa değiştiğini biliyorum. Bu yazılan yazının 50 yıl sonra anlaşılması zor bir durum alacağını biliyorum. Oysa dili değiştireceğine, yeniler eklense daha iyi olur.

Tembel, günahkâr, arsız hırsız, yolsuz kimselerle oturmayınız.

Çağa uygun bilim, sanat, meslek edininiz. Bugün ülkemizde bunun eksikliği çok yaşanmaktadır. Mesleği olan da, zor iş diye yapmamaktadır.

Tarım ve hayvancılığı yaygın şekilde yapınız. İnsan, tarım ve hayvancılık olmazsa, yaşayamaz. Topraklarınızı başkalarına satmayınız.

Meslek teknik eğitim, sanat, zanaat, teknoloji bilimlerinde yoğun olarak okuyunuz.

Çocuk eğitimi ve gelişimi dersini her insan almalıdır. Çocuk yetiştirmesini bilmediğimizden, insanımızı vatan haini olarak yetiştirmektedirler.

Halka el sanatları öğretilmeli. Her insan fabrikalarda çalışma olanağı bulamayabilir ama evinde el sanatları ile üretim yapabilir.

Üretim teknolojisi alanında gelişme sağlanmalı. Üretmeden kolay geçim sağlanamaz.

Medyada, basında, gazetecilikte iyi insanlar yetiştirmeliyiz. İyi yetiştiremediğimiz kişiler hain oldu. Kuyumuzu kazıyor.

Toplumum hangi alanda eksiği varsa, o alanda eleman yetiştirilmelidir.

Halka kişisel gelişim dersi vermeli. Toplum yenilenmeyi, değişmeyi, gelişmeyi beceremiyor.

Makine, teknoloji alanında gelişmeyi sağlamalıyız.

Filim, tiyatro, gösteri sanatlarında kaliteli, verimli insanlar yetiştirmeliyiz. Yetiştiremediğimizden, bozulduk.

Pazarlama eğitimi almalıyız. Malımızı pazarlamada çok yetenekli değiliz.

Ticareti öğrenmeliyiz. Bugün dünya ticaretini Müslümanlar yapamıyor. Bunun içinde sömürülüyorlar.

Sanat v tasarım alanında gelişmeliyiz.

Sporu sadece kulüpler yapmamalı. Kitle, halk spor yapmalı.

Yaygın olan her meslekte yeterli uzman elemanımız olmalı, oluşturmalı.

Hasan Basri ra. Diyor ki: “ İnsanlara sözünle ve yaptığın işinle güzel örnek olarak, öğüt ver.”

Saf suresi 61/ 2. Ayetin meali: “ Yapamayacağınız işi neden söylersiniz?”

Al-i İmran suresi 146. Ayet: “ Allahü Teâlâ sabırlı kullarını sever.”

Bakara suresi 286. Ayet: “ Nefsinin yaptığı iyi olursa, kendin içindir. Kötü olursa yine kendin aleyhinde olur.”

Reel ahlaktan yüksek ve ideal ahlaka yükselerek ahlaklanmalı. İnsan yaratılış gereği zaten gerekenleri rutin olarak yapar. Bir muhtaca, yaralıya, hayvana yardım eder. Önemli olan özveride bulunarak, diğerkâm olarak, ceza çekerek, fedakârlık ederek yardım etmektir. İdeal ahlak sahibi olmaktır.

Sağlam olmalı. Her halin ile ideal olmalı. En üstün sen olmalısın. Hüküm vermede her zaman İslam ilkelerine uygun davranmalısın. Gösterişten sakınmalısın. Bugün gösteriş yapan siyasetçiler hem kendilerine hem partilerine kaybettirmektedirler. Hırs yapmamalı. Hırsta olumsuzluklar, kötülükler olur.

Fikir sahibi- düşünce sahibi olmalı. Fikir sahibi olan, bilen ve gözlemleyendir. Bilme ve görme, anlama çok önemlidir. Okumaktan kasıt; anlamaktır, bilmektir. Öğrenmektir. Her hak ve hakikati görmeli ki, olgun insan olunsun.

Yüce Allah’ın sınırsız ilmi- bilgisi vardır. Yüce Allah’ın ilminden yararlanmayan, öğrenmeyen, bilmeyenden pek insancıl, insaniyetli, insanlıklı, yararlı insan olmaz. Allah’ın ilminden mutlaka yararlanmalı.

Hak gözle bakmalı. Hakkı görmeli. Hakikati anlamalı. İçeriğini kapsamlı öğrenmeli. Gözlemler yapmalı. İleriyi görmeli. Öngörülü olmalı. İlim, irfan, hikmet, marifet, hayal sahibi olmalı. Hayal etmeli. Bildiklerini açıklamalı. İnsanlığa yararlı olmalı. göz, akıl, zeka, kalp, beyin, ruh birlikte işlemeli. Can gözü, gönül gözü, kalp gözü, akıl gözü ile görmeli. Röntgen filmi gibi eşyaları çekmeli.

Edeple yazıp, çizmeli. Söylemeli. Davranmalı. Edebin, adabın, ilkenin dışına çıkan; edepsizden hayır, iyilik gelmez.

Kendi öz inancınızı yabancıların saldırılarından korumanız gerekiyor. Mahrem hayatınızı başkalarına açmamanız gerekiyor. Mahrem yerlerinizi başkalarına açmamanız gerekiyor.

Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Hayâ- ar- utanma duygusu imandandır.”

Müslüman hep sorunları dile getiriyor. Oysa daha çok sorunların çözümüne odaklanmalıdır. Yeterli bilgiye, birikime, donanıma sahip olmayınca, hep dedikodu yapıyor. Bu yanlıştır. Çözüm, çare odaklı çalışmalı. Sorunlar ekip- takım halinde, ortak akılla, stratejik çalışmalarla çözülmelidir.

Her meşru olan yasal, hukuku, makul, mantıklı olmayabilir. Her şeyi akıl ile İslam dairesi içinde değerlendirmeli. Aklın ölçüsü, İslam dini olmalıdır.

Yunus suresi 57. Ayet: “ Ey insanlar! Size Rabbinizden bir öğüt, kalplerde olana bir şifa, müminler için hidayet ve rahmet gelmiştir.”

Yunus Emre ra. Diyor ki:

“ Bir avuç toprak,

Birazda suyum ben,

Neyimle övüneyim,

İşte buyum ben.”

Bakara suresi 177. Ayeti anlamaya çalışır mısınız?

KUR’ÂN mealen insanlardan şunları istiyor: “ Öğüt al. Derinden düşün. Bilgi öğren ve doğru bilgilerle yaşa. Aklını doğru işlet, aklet! Hak ve hakikati anla. Doğru bilgi öğren ve başkalarına bildir. Derinden düşün ve ibret al. Kolayca anlaşılan bilgi sun. Mesajın iyice anlaşılsın. Doğru yol göster. Düşünerek oku. Uyarıcı ol. İyiliği yay, kötülükten men et. Rahmet- merhamet beynine yerleşsin. Allah’ın sözlerini açıkla. Anlattıkların dinlensin. Şüphe – kuşku uyandıran konuşma, yazma yapma. Hak ve hakikati ortaya çıkar. İslam dini ile hükmede, karar ver. Her konuda fikrin olsun.”

Şura suresi 42/30. Ayetin meali: “ Başınıza gelen her musibet, kendi yapıp, ettikleriniz yüzündendir. Kaldı ki, Allah birçoğunu bağışlar.”

Hud suresi 11/113. Ayet: “ Zulmedenlere eğilim göstermeyin. Sonra size de ateş dokunur. Allah’tan başka dostlarınız olmadığına göre, bir yerden de yardım göremezsiniz.”

Müslüman hep olumlu olur. Olumsuzluk içine düşmez. Aklını doğru çalıştırır, akleder. Kin beslemez. İntikam duygusu ile hareket etmez. Başkalarını kıskanmaz. İmrenir. Ayıp aramaz, araştırmaz. Öfkelenmez. Kızgınlığını giderici önlemler alır. Kibirlenmez. Kötülüğü yapmaz, kabul etmez. Büyüklenmez. Vefalı olur. Kur’an’ı kılavuz, peygamberimiz önder, lider, örnek kabul eder.

Müslüman çok bilgili, bilinçli, uyanık, önlemli olmalı. Bugün dünyanın %90’a varan kısmı sapıtmış sapkın düşünce ve eylemlidir. Müslümanlarında bir kısmı bu yanlıştadır. İslam ve Müslüman aleyhinde olumsuz, yalan, yanlış bilgileri bilerek yaymaktadırlar. Şiiler, İslam konusunda yanlış düşünürken, Vahabiler, Selefiler de yanlış düşünüp, yanlış ve yalan bilgi yaymaktadırlar. İdeolojik sapkınlarda düşmanlıktan geri kalmamaktadırlar.

Örneğin: Şiiler, Kur’ân’dan 14 bin ayet çıkarılmıştır. 14 bin ayet eksiktir, derler. Ehl-i Beyt hakkında da ve sahabe hakkında da ileri- geri konuşurlar. Hazreti Osman’ı Ehl-i Beyt’ten saymazlar. Bunun için İslam, Müslüman konusunda, hakkında her söylenene inanmamalı. Araştırma- inceleme yapmalı.

Ülkemizde pek çok etkili, yetkili kişiler; ülkemiz, milletimiz lehine çalışan binlerce kişiyi engellemişlerdir. Bu yararlı insanların adlarını ben açıklayayım. Sizlerde hayatlarını araştırıp, inceleyiniz. Şu kişileri unutmayınız:

1-      Şakir Zümre,

2-      Nuri Demirağ,

3-      Nuri Killigil,

4-      Vecihi Hürkuş.