Âlemleri hiç yoktan yaratan, yaşatan, öldüren, tekrar yaşatacak olan, Yüce Allah cc. Kur’ân’ı Kerim’in Tevbe Süresi 108. Ayetinde buyuruyor: “Orada temizlenmeyi seven insanlar vardır. Allah’ta çokça temizlenenleri sever.”

Bakara Süresi 46. Ayet: “ Sabrederek ve namaz kılarak ( Allah’tan) yardım dileyin. Şüphesiz namaz, Allah’a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir.”

Bakara Süresi 21. Ayet: “ Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan, Rabbinize ibadet edin ki, Allah’a karşı gelmekten sakınasınız.”

Bakara Süresi 39. Ayet: “ İnkâr edenler ve ayetlerimizi yalanlayanlara gelince, işte bunlar Cehennemliktir! Onlar orada sonsuza dek kalacaklardır!”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ İslam dini temizlik üzerine kurulmuştur. Temizlik imanın yarısıdır. Çevrenizi de temizleyiniz.”

İmam Gazali ra. Diyor ki: “ Vücudunuzun dışını her türlü kir ve pisliklerden temizleyiniz. Güzelce arındırınız. Vücut organlarınızı günahlardan arındırınız. Kalbinizi kötü huylardan arındırınız. Gönlünüzü kötülüklerden, çirkinliklerden temizleyiniz.”

Mehmet Kasap diyor ki: “İnsanların hak, hukukunu çiğneyenlerle, insanlara her türlü zalimliği yapmada bir sakınca görmeyenlerle; adaletle, doğru, dürüst, düzgün davranmayanlarla, kul hakkı yiyenlerle; elbette, muhakkak mahşer günü, kıyamet günü hesaplaşacağız. Hiç kimseye hak ve hukukumu helal etmiyorum.”

“Âlemleri hiç yoktan yaratan, var eden, yaşatan, öldüren, tekrar yaratacak olan, cansıza can veren, Yüce Allah cc. İnsanı da yarattı. İnsana akıl, yetenek, beceri, düşünme yetisi, bilgi öğrenme yeteneği, ileri – geri zaman için düşünüp, fikir yürütme mahareti verdi. Bilmiyorsan, öğren. Bilmediğini sor, danış, bil. Bilmediğin işleri yapma. Derinden, çok yönlü düşün. Aklını işlet. Beynini çalıştır. Olan, biten olaylardan ders ve ibret al. Zarara uğrayanlardan olma. Kur’an’a ve peygambere uy. İlim- bilim- doğru bilgi edin. Bu şekilde 750 taneden fazla ayet ile Allah cc. insanları uyarıyor. Bir de, bunları öğretmek için peygamberler ve âlimler gönderiyor.”

 İslam dinine sahip çıkınız. Başkalarının kutsallarına sövmeyiniz, hakaret etmeyiniz. Başkalarıyla alay etmeyiniz, dalga geçmeyiniz, hor- hakir görmeyiniz. Dünyada hak, hukukça yaşayınız ki, ahirette rahat edesiniz. Allah’ın sözlerine, peygamberinin davranışlarına uygun yaşayınız.

“ Allah’ın emirlerini tutunuz. Yasakladıklarından sakınınız. İyiliği çoğaltarak, yayınız. Kötülükleri, çirkinlikleri, yanlışları; azaltarak, yasaklayınız.”

Bilinmeyenlerin, şüphelilerin, kötülüklerin peşine düşmeyiniz. Çok zarar- ziyan görür, iki âlemde mahvolursunuz!

Bir fikre- düşünceye, görüşe körü körüne bağlanıp, bağlanmayınız. Haram, çirkin, zararlı, kötü düşüncelere bağlanmayınız. Kötü insanların ardından gitmeyiniz. 

“Kendinizi hak, hukuk, adalet, doğruluk, dürüstlük, düzgünlük, güzel ahlak, edep, hayâ, yararlılık, iyi, güzel, hak din- iman yönünde değiştirip, yenileyip, geliştiriniz.”

 Her an olumlu yönde gelişme içinde olunuz. Araştırınız, gelişiniz. Öğreniniz, biliniz.

 “ İyi yönde kendinizi değiştirmedikçe, Allah cc. Sizleri değiştirmez.”

Allah’ın istediği, emrettiği, peygamberimizin öğrettiği, eğittiği, önerdiği, öğütlediği gibi; olgun, faziletli, erdemli güzel insan olunuz. Bu çok kolaydır. Sadece cehaletten, cahillikten, sapıklıktan, sapmaktan, sapkınlıktan kurtulacaksınız. Sapkın, sapık, bozuk kişilere uymaktan vazgeçeceksiniz.

“Zenginlikte ve yoksullukta İslam dinini tam hakkıyla yaşamaya çalışınız.”

Mutlaka ama muhakkak ilim- bilim- yararlı doğru bilgi sahibi olunuz. Mutlaka meslek, sanat, zanaat, iş sahibi olunuz.

Bir mesleğiniz, sanatınız, işiniz, göreviniz olmalı. Yoksa hemen edinmeye başlamalı. Günümüz, bilgi çağında; bilgi, meslek, sanat edinmek çok kolaydır. Sadece tembellikten, leş gibi hareketsiz kalmaktan, uyuşukluktan kurtulacaksınız. 60 yaşında bile bilim, sanat, meslek sahibi olmanız çok mümkündür.

“İnsanlara borç verirken, dikkat ediniz. Herkese elden borç vermeyiniz. Verirken sözleşme, senet yapsanız, bile; işe yaramayabilir!

 Sahtekârdan, üzerinde mal, mülk olmayandan, hiçbir şey alamazsınız. Günümüzde borç alma, verme meselesinden, insanlar katledilmektedir!

 İnsanları hazıra alıştırmamalı. İnsanlar kendi geleceğini düşünüp, çalışmalı. Ekonomik davranıp, geleceğine yatırım yapmalı. İsraf etmemeli.

Birkaç gün önce, Yalova- Altınova Tapu Müdürlüğü’nde, babamdan bize 3 dekar kadar bir arazinin intikalini yapmaya çalışıyorum. Sırada beklerken, sırada olanlarla konuştum. Bir kişi, tüm malını, hanımının üzerine yapmak için tapu devir işlemi yapacak!  Neden? Niçin? Diye sordum. Kendine, borçları nedeniyle icra takibi yapılacak. İcradan kaçınmak için tüm servetini hanımının üzerine yapacak! Bu sahtekârlardan korunmalı. Bu sahteci sahtekâr adiler, gerçek yüzlerini gizlerler. İnsanları aldatırlar! Günümüz dijital, teknoloji çağında, sadece ülkemizde milyonlarca insan dolandırılmaktadır!

Bir tapu intikal devir işlemlerim 22 gün sürdü! Böyle bir bürokratik işlemlerden bir türlü kurtulamadık. 6 - 7 defa giderek, babamdan kalan 3 dönüm tarlayı, biz kardeşlerin üzerine geçirebildim. Memur, amir görev ve sorumluluklarını zamanında yapmıyor. Beş bin nüfusu olan İlçede, kış ayında bile işler yeterince çabuk yürümüyor.

Günümüzde ülkemizde eşlerin boşanması %30 oranını geçti. Yıllık 150 binden fazla eş boşanmakta, aile dağılmaktadır. Evleneceğiniz eşinizi iyi seçin, değerlendirin, tanıyın. Meslekli, bilgili, güzel ahlaklı olsun. Nefsinizle değil, aklınızla değerlendirmeler yapın. İlkel olmayın. Bakabileceğiniz, yetiştirebileceğiniz, rezil perişan yapmayacağınız kadar çocuk sahibi olun.

Bütün canlıların rızkını Allah cc. Yaratır. İnsanlar bu rızkı kuşlar gibi arayıp, bulmak durumundadır. Öyle oturduğun yerde, gökten rızık, nimet, insanın avucuna yağmaz. Bütün varlıkların rızkı Allah’tandır, dediğimizde; Allah cc. Rızkı yaratır. Ekersen biçersin. Dikersen toplarsın. Ararsan bulursun. Çalışırsan kazanırsın.

Cehennem azabı yaşamamak için, hayatı, Allah’ın emri doğrultusunda yaşamak gerekiyor. Cehennem kâfirlerle, zalimlerle, Allah cc. Din, peygamber tanımayanlarla dolacaktır. Sadece takva mümin ve Müslümanlar Cehenneme gitmeyecek, girmeyecektir. Cehennem azabından sadece takva, muttaki Müslüman olmakla kurtulunur.

Cennetin bedeli vardır. Bedeli; Allah’ın emrettiklerini yapanlar, Cennete gidecektir. Kıstasları koyan Yüce Allah’tır. Dinimiz samimiyet- ihlas dinidir. Samimiyetsiz dindarlar cennete gidemeyecek, giremeyecek.

Dinde zorlama yoktur. Baskı, şiddet, dayatma, zorlama ile bir başkası Müslüman yapılamaz. Savaşla, saldırmakla insanlar, Müslüman yapılamaz. Müslümanlıkta savaş çıkarma, saldırma yoktur.

“Müslümanlıkta savunma savaşı vardır. Nefsi müdafaa vardır. Yanı bir başkası milli, manevi, dini, insani değerlerimize saldırsa, savunma yapılır. O savunmanında ilkeleri, kuralları vardır. Sivile, yaşlıya, kadına, düşküne, hastaya, saldırmayana silah çekilmez. Dini mabetlerine zarar verilmez.”

Müslüman günümüz kâfirleri gibi hiç mi hiç davranamaz. Bugün, kâfirler savaşta da soykırım, katliam, yıkım yapmaktadırlar.

Müslümanlar, dinde ayrılığa düşmemeli. Dini bölüp, parçalamamalı. Irkçılık, bölücülük, mezhepçilik, bölgecilik yapmamalı. Bunları yapmak haramdır. Allah cc. Onlarca ayetle yasaklamıştır.

Hıristiyanlar gibi mezhepleri din yerine kabul etmemeli. Mezhepler din değildir. Tarikatlar, cemaatler, din değildir. Şeyhler, mürşitler, peygamber değildir. Kutsallaştırılmamalı. İslam Müslümanı olmalı. İslam cemaati olmalı. Camii- mescit cemaati olmalı. Peygamber ümmeti olmalı. Başkalarına uşak, köle olmamalı.

Dinsizlerle, din yıkıcıları ile din bozguncuları ile birlik, beraberlik, dostluk yapmamalı. Müslüman, iyi niyetlilerle oturmalı. Sohbet, muhabbet etmeli. İslam’ı anlatmalı, açıklamalı. Söylemeli. Müslüman olarak her yönü ile en güzel, en iyi örnek, rol model olmalı.

Dinimiz kolaylık dinidir. Yaşanmasında hiçbir zorluk yoktur. Yaratılışımıza uygundur. Dünya ve ahiret hayatımızı sağlam ve hak temeller üzerine kurmalı. Dünyada rezil, rüsva, kepaze, perişan gibi yaşanılırsa, ahirette de aynen onu görürsün. Dünya yaşantısını en güzel şekilde İslam, Müslüman olarak yaşamalı. İlmi, dini, erdemli, faziletli, samimiyetle Müslümanca yaşamalı.

Haram peşine, büyü, sihir peşine koşup, kâfir olma! Onlar dinden çıkıp, pislik yapıyorlar. Müslüman olarak büyü, sihir olmamaktadır. Onlar hoca falan değil bir numaralı sapkın sapık pisliklerdir.

Cami ve mescitlerimizi temiz değerlendirin. Camii ve mescitlerden ayrı kalmayın. Ülkemizde camii ve mescitlerde sigara içenler oluyor. Camilerde, mescitlerde sigara içilmez. Bazı bölgelerimizde mescit içinde, namaz yerinde sigara içilmektedir. Mescitte günah işler yapılmaz. İmamlar, öğretmenler, müftüler, yerel yöneticiler, bulundukları yerlerde, halkı bilgilendirip, bilinçlendirmeli. Müftüler halka hikmet, ilim, irfan kazandırmalı. Öğretmenler uyandırmalı. Hala ülkemizde boy abdesti, namaz abdesti almayanlar var. Hala tuvaleti, banyosu, yıkanma yeri olmayanlar var. Devlet, millet olarak medenileşmeli. Artık toprak evlerden, kerpiç evlerden vazgeçmeli. Bir depremde binlerce insanımız, hayvanımız ölmemeli.

Dünya ve ahiret işleri arasında bir denge kurarak yaşamalı. Dünya insanlığın ortak malıdır. Kirletmemeli. Yaşanmaz hale getirmemeli. Havayı, suyu, toprağı, dünyayı kirletmemeli. Çok israf edip, dünya nimetlerini tüketmemeli. Dünyada bizden sonrada insanların yaşayacağını unutmamalı. Fil gibi yememeli. Timsah gibi her leşi iç etmemeli. İnsanları ve Müslümanları çok sevmeli, korumalı, yardım etmeli.

En değerli varlık insandır. İnsan kutsal varlıktır. Mutlaka korunmalı. En güzel ve temiz gıdalar, nimetler insan için yaratılmıştır. Temiz olanlardan yemeliyiz, içmeliyiz, giymeliyiz.  

Eşler arasında sevgi, saygı, muhabbet, anlayış olmalı. Çocuklara en güzel şekilde bakıp, yetiştirmeli. Çağa uygun yetiştirmeli. Haram işlerde bulunmamalı. Sapkın ideolojiler, felsefi görüşler, cinsel sapıklıklar insanları bozmaktadır. Bu gibi sapıklıklara karşı amansız mücadele vermeli. Her varlığa yararlı olmalı. Faydamız olmalı. Zarar, ziyan asla vermemeliyiz. Fedakâr, cefakâr, özverili, diğerkâm olmalıyız. Pes etmemeliyiz. Zorlandığımız yerlerde destek, takviye, yardım almalıyız.

Fitne, fesat, nifak, bozukluk, bozgunculuk, pislik, kötülük, çirkinlik içinde olmamalıyız. Bu haramları önlemek için amansız sürekli bilimsel mücadele etmeliyiz. Bugün ülkemizin en büyük solcu siyasi partisinin bir afişini, duyurusunu gördüm. Bu siyasi parti ülkemizin en eski siyasi partisi olup; ülkemizde haram, günah, suç, insanlık dışılık yaymaktadır.

Afişinde diyor ki:  “ Cinsel yönelim dezavantaj olmaktan çıkarılacak.” Yanı eşcinsellik, LGBTİ+ meşru olacak! Bu gibi söylemleri 20 yıl önce Batı ülkelerinde dillendirilenler, bugün yasal olarak yapar hale geldiler! Bunlar Batının pisliğini, sapıklığını aldılar. İlim, irfan, hikmet, iffet adına her şeye karşı çıktılar. Bunlarla fikri mücadele verilmeli. Halkımız aydınlatılıp, bilinçlendirilip, doğru bilgilendirilmeli. Fitne, kötülük, bozukluk yok edilmeli. Bu siyasi parti, ülkemizde ülkemize en çok zarar, ziyan evren, kötülük yapandır. Düşmanlarımızla ortak hareket etmekte, hasımlarımıza yön ve yol vermektedir.

Doğrular, gerçekler gizlenmemeli. Halkın anlayacağı şekilde anlatılmalı. İnsanlar doğru bilgilerle aydınlatılmalı. Eğitilmeli, öğretilmeli. Hakk’a yönlendirilmeli. Din bilgileri, akli- pozitif – müspet bilgiler, eğitim ve öğretimde kullanılmalı.

İnsanlar, mümin ve Müslüman sıfatlı, özellikli, nitelikli yapılmalı. Bu eğitim ve öğretimle yapılmalı. İlkellik, feodal, sapkınlık yok edilmeli. Felsefi ve ideolojik sapıklıklardan kurtarılmalı. Bilimin, her bilim dalı aydınlatma için kullanılmalı. Güzel ve değerli sözlerle eğitim ve öğretim sürdürülmeli. Evrensel değerler benimsetilmeli. Her bilimsel ve hak din bilgileri, eğitim ve öğretimde sistemli şekilde kullanılmalı. Hayırda yarışılmalı. İnsanların dünya ve ahireti; iyi, güzel olacak şekilde yetiştirmeli.

Müslüman, harika, harikulade, şahane, estetik, muazzam, muhteşem, mükemmel, etkin, aktif, becerikli, yetenekli, maharetli, görev ve sorumluluklarını eksiksiz yapan, kul hakkından kaçınan olmalı. Şahsiyetli, takva, samimiyet- ihlas, yumuşak huylu, ağırbaşlı, alçak gönüllü olmalı. Kanaatkâr, orta ve dosdoğru hareketli, aşırılık ve de gerilik içinde olmayan olmalı. Hırs, tamah, ihtiraslı olmamalı. Güzel ahlaklı, edepli, adaplı, görgülü olmalı. Devlet, millet malını çalmamalı. Bencil, helal, haram demeden çok kazanma hırsına düşmemeli. Fakirleri ezmemeli. Haram, günah, suç işlememeli. Hırsız, gasp, yağma, stoklama, fahiş fiyatla mal satma yapmamalı. Hainlik yapmamalı. Milli, manevi, ilmi, dini değerlerin düşmanlığını yapan insan adisi olmamalı. Hiç kimseye hakaret etmemeli. Ahlak dışı davranmamalı. Emanete hainlik, ihanet etmemeli. Güvenilir olmalı. Yalancı, iftiracı, güvensiz asla olmamalı.

Hak, hakikat, dosdoğru, gerçek, ilim, bilim, hikmet, marifet, irfan sahibi olmalı. İlmi ile yaşamalı. İlimle aklı birleştirmeli. Aklı ilimle işletmeli. Zekice davranmalı. Akıl ve gerçek dosdoğru bilgi dairesinden çıkmamalı. Derinden düşünmeli. Sapıkların düşüncesi ile düşünüp, sapıtmamalı. Hainlere uymamalı. Adil, eşitlikçi olmalı. Gevşek olmamalı. Vurdumduymaz olmamalı. İlgisiz, bilgisiz olmamalı. Öngörülü, ileri görüşlü, hak istikametli olmalı. İnsanların dert ve sorunlarını çözmeli. Her gerçeğin farkında olmalı. Hakkı hakikati algılamalı, idrak etmeli. Yaşamalı.

Müslüman, hile, sahtecilik, sahtekârlık, aldatma, kandırma, tuzağa düşürme, zarar verme yapmaz, yapmamalı. Bu gibi davranışlar yasaklanmıştır. Devlet yasalarında da suçtur. İslam ahlak esaslarını öğrenip, yaşam tarzı yapmalı. Kötülük, dolandırıcılık, yalan, iftira, hile, sahtecilik kesinlikle yapıp, adi ve güvensiz olmamalı. Cehennem yoluna girmemeli. Akılla, bilimle, hak din ile hareket etmeli. Ahmak olup, sapıklığa düşmemeli. Kardeşlik, dostluk duyguları ile davranmalı. İradeyi doğru ve sağlıklı kullanmalı. İşleri görev aşkı ile yapmalı. Günümüzde bunu yapan yüzde bir kişi zor bulunmaktadır. Bu bir kul hakkıdır.

Müslüman, iyiliği emreder, kötülükten men eder, kötülüğü yasaklar. Topluma en güzel örnek, rol model olur. Allah’ın ve insanların sevdiği şahane, harika, harikulade kul olur. Kötülükten insanları alıkoymaya çalışır. Hiçbir haram, günah, suç işlememe isteği ile yaşar. İnsanlarla iyi, hoş, güzel geçinir. Aklı sapkınlık, fikri sapıklık, cinsel sapıklık içine düşmez. Düşerse de çıkmasını becerir. Çamurda debelenip, durmaz. Din ilmini, bilimi, görgü kurallarını, devletin ilke, yasa, kurallarını yaşar. Dalkavukluk, yağcılık, uşaklık etmez. Ağam, paşam, şeyhim, beyim gibi laf edip, kula kulluk, kölelik, marabalık, boyun eğme, el ayak öpme, eğilip, bükülme yapmaz. İlkel toplumlarda ağalık vardır. Marabalık, ırgatlık, kölelik, ezilip, bükülme, el ayak öpme vardır. Bu durum ne insani ne de İslam’ı bir durumdur. Peygamberimiz el bile öptürmemiştir. Biz Karadenizliler, anne, baba, dede, nine, büyükbaba, büyükanne, ağabey eli öpmez. Kucaklaşılır.

Müslüman, çıkarcı davranmaz. Çıkar için kul- köle olmaz. Aşiretçilik, kabilecilik, ırkçılık- kavimcilik asla yapmaz. Bu gibi durumlar haramdır. İnsan onuruna terstir, zıttır, aykırıdır. Allah cc. İnsanı en güzel ve onurlu biçimde yarattı. Böyle kalmalıdır. Akıl, zekâ, ilim, bilim, din- iman, güzel ahlak, merhamet, insaf, vicdan ile davranmalıdır. İşlerini, görevini en güzel şekilde huşu içinde, sevgi, saygıyla yapmalı. Kimseye düşmanlık etmemeli. Müslüman düşmanlık etmez. Dost olmaya çalışır. Dost olamadığına düşmanlık yapmaz. Güzel ahlak ile huy güzelliği içinde olma azmini sürdürür. İyiliği yol edinir. Görev ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirir. Güzel muamelede bulunur. Güzel düşünür, güzel görür, güzel işler yapar. İyi niyetlidir. İyi zanda bulunur.

Müslüman, Allah’ın emirlerini harfiyen tutar. Yasakladıklarından sakınır. İyiliği yapar ve emreder. Kötülüğü yapmaz ve men eder. İyiliği artırarak, yayar. Kötülüğü azaltarak yasaklar. Maddi, manevi anlamda tertemizdir. Devletin yasalarına uygun davranır. Suç işlemez.

Hazreti Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Yumuşak huyluluğa dört elle sarıl! Sertlikten ve hayâsızlıktan uzak dur!”

Neml Süresi 53. Ayet: “ İman edip ( şirkten ve günahtan) korunanları kurtardık)