Maide Suresi 32. Ayet: “ … Bir cana kıymaya, yeryüzünde fesat- bozgunculuk çıkarmaya karşılık olması dışında, kimler bir bireyi öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur! Kim bir canı kurtarırsa, bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur! Şüphesiz peygamberlerimiz onlara apaçık kanıtlar getirdiler. Ama bundan sonrada, onların çoğu yeryüzünde taşkınlık göstermektedir.”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ İnsanların en iyisi, onlara faydası- yararı çok olandır.

Söz veriyorum. Tartışmayan; haklı da olsa, kimseyi incitmeyen, cennete girer.

Din kardeşine yardım edenin, yardımcısı; Allahü Teâlâ’dır.

İyiliği satarak değil, saçarak yapmalı. Kim bir mümini ferahlatırsa, Allah da onu cennette ferahlatır.

Her iyilik sadakadır.

İnsanların iyisi, insanlara iyilik eden kimsedir.

İyilik etmekte, kötülüğü önlemede, birbirinizle yarışınız.”

Aziz, çok değerli, sevgi dolu, saygın, merhametli, şefkatli, müşfik milletim; depremzedeye yardıma, hizmete, infaka, dayanışmaya, paylaşmaya, ayakta tutmaya, sağlık hizmeti vermeye, aramaya, kurtarmaya koşuyor. Aziz milletim, güven veriyor. Çalışmalarıyla hayır ve iyilik yapıyor. Merhameti ile canlara, dostlara, kardeşlerimize can katıyor. Gönüllü, içten gelen hayır duygularıyla, düşünceleriyle hareket ediyor. İnsanlara değer verdiğinden, sevdiğinden, varını -yoğunu paylaşıyor. Cesaretiyle, azimle, gayretle, canını dişine takarak; çocuk, kadın, yaşlı, insan, hayvan kurtarıyor. Hoşgörüyle, sabırla, sebat ederek, cömertçe davranıyor. Bu aziz millet değerleriyle hizmet, yardım, dayanışma, paylaşma, destek olmaya koşuyor. İnsanlığını yitirmemiş diğer milletlerde, kişilerde; yardıma destek oluyor.

Aziz inançlı dindaşım, karındaşım, dostlarım, canların, cananlarım; üzüntü, keder, dert içinde, ağlayarak her türlü yardımı, elinden gelen kardeşliği, dostluğu yapmayı hala sürdürüyor. Adil ve eşitlikçi davranıyor. Doğruluk, dürüstlük, dostluk, fedakârlık, kardeşlik, kulluk inancını gösteriyor. Sabırla, 7/24 saat çalışıyor. Çalışmalar deprem bölgesinde günün 24 saati sürüyor. Vardiyalı çalışmalar yapılıyor. Ama uykular 2- 3 saat oluyor. Sevgi, saygı içinde, kardeşliğin gereğini tekbirler eşliğinde yapıyor. Sorumluluğunun gereğini herkes yapıyor. İnsanlıklı, insancıl, insaniyetli olan imanlılar gereğini eksiksiz yapıyor. İnsanlığını yitirmemiş, dünyanın dört bir yanından gelen arama- kurtarma ekipleri de çok etkin, aktif, fedakârlıkla çalışmalarını sürdürüyor.

Azerbaycan’dan 850 kurtarma ekibi, İsrail’den 450 arama- kurtarma ekibi geldi. Sadece arama- kurtarma ekibi olarak gelmediler. Her gelen, yardım malzemelerini de getirdiler.

Meksika’dan gelen yardım ekibi, 16 arama – kurtarma köpeği de getirdi. Ama köpeklerden, Proteo adlı can, bina enkazında vefat etti. T.C. Dışişleri Bakanlığı başsağlığı dilerken, Meksika ekibi de anma ve saygı duruşu yaptı. Proteo kadar olamayan, ülkemizde siyasetçiler, kurumlar, kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları vardır. Onlara, Rabbim olan Yüce Allah’tan hidayet, feyiz, irşat, bilgi, bilinç, hak ve hakikatler diliyorum. Önce insan, insanlıklı, insancıl insan olmalarını diliyorum.

Depremde sadece devlet kurumları ve milli manevi, dini, insani sıfatı olan yardım kuruluşları, dernekler, vakıflar, özel kurum oluşumları katıldı. Materyalistler, teröre destek evrenler, terör uzantıları depremin hiçbir aşamasında yoktu. Yok, olmalarına rağmen fitne, fesat, nifak, kışkırtıcılık, yerme, bozma, bozgunculuk yapmayı, yağmalama, hırsızlık yaptılar. Allah cc. Hidayet versin, ıslah etsin, inşallah.

Depremde arama- kurtarma çalışması yapanlar şunlardır. Bunları asla unutmayınız. Bunlar bir can kurtardılar. Ayet gereği bütün canlıları kurtarmış kadar sevap, ecir aldılar.

Arama- Kurtarmada yer alanlar şunlardır:

Afad, Pak, Jak,  Jöak, Disak, Sahil Güvenlik, Dak, Güven,  itfaiye, Tahlisiye, M.E. B. Diyanet Başkanlığı ve Diyanet Vakfı, Emniyet, Jandarma,  komondalar, M.S. B. Umke, Akut, Sağlık Bakanlığı Personeli, ambulanslar, gönüllü kuruluşlar, yerel güvenlik, yerel destek ekipleri, iş makinesi kullananlar, ordunun hava, kara, deniz birlikleri, Türk Kızılay, İHH, Hayrat, Beşir, Madenciler, Hayrat, Anadolu Gençlik, Baykar ve Müsiad şirketi gibi imanlı örgütler katıldı, katılmış, hizmet vermektedir. Ülkemizin her İlinde gönüllüler çalışmaktadır. Ülkemiz dışındaki Türkler, Müminler ve insanlığını yitirmemiş olanlar yardım yapmakta, toplamakta, hazırlamaktadır. Hepsinden Allah cc. Razı olsun.

Türk Gençlik Vakfı, TÜRGEV, Ensar Vakfı, Anadolu Federasyonu, Ahbap, Önder, kadem, Hüdai vakfı, Akut, Cansuyu, AGD, İnsan Vakfı, İlim yayma Cemiyeti, Deniz feneri, İsmailağa Derneği, Hayrat, Birlik Vakfı, Safa vakfı, Veren el Derneği, TEV, Ülkü Ocakları, Alperen Derneği, Lösev, Sadakataşı Derneği, İskeç Vakfı, Hak -İş Sendikası yardıma; arama- kurtarma ekibi ve yardım etme ekibi olarak binlerce kişilerle katılıyor.

 Yardıma gelip de adını yazamadıklarımdan – yazmadıklarım varsa özür diliyorum. Gönüllü yardım eden insanlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Allah cc. Razı olsun, diyorum. Rabbim, cennetine koysun, diyorum. O arama- kurtarma yapanlar, tüm insanları kurtarmış gibi sevap, ecir almışlardır.

72 ülkeden arama- kurtarma ekibi, yardımlarıyla, sahra Hastaneleriyle geldiler. 90 ülke de yardım yapacağını Cumhurbaşkanımıza bildirdiler. Hükumet her kardeşiyle sahadadır. Cumhurbaşkanı, bakanlar, milletvekilleri sahadadır.

Yardıma gelen bazı ülkeler:

Azerbaycan, İsrail, ABD, AB ve Avrupa ülkeleri, Japonya, İngiltere, BAE, Suudi Arabistan, Hindistan, ispanya, ırak, katar, İtalya, Polonya, Romanya, Ukrayna, Rusya, Ukrayna, Yunanistan, Fransa, İsviçre, İsveç, Danimarka, DSÖ, Belçika, Bosna- Hersek, Güney Kore, Meksika, Güney Afrika ve adını yazamadığım ülke ekipleri katıldı.

06 Şubat 2023 Pazartesi günü saat: 04,17 de şu İllerde yıkıcı 7,7 ve 9 saat sonra 7,6 büyüklüğünde deprem oldu. Bu deprem şu 10 İllerimiz vurdu:

1-Kahramanmaraş 1,171 milyon genel nüfusa sahiptir.

2-Gaziantep 2,029 milyon nüfusa sahiptir.

3-Adıyaman 632 bin nüfusa sahiptir.

4-Hatay 1,628 milyon nüfusa sahiptir.

5-Diyarbakır 1,783 milyon nüfusa sahiptir.

6-Osmaniye 553 bin nüfusa sahiptir.

7-Adana 1,769 milyon nüfusa sahiptir.

8-Şanlıurfa 2,031 milyon nüfusa sahiptir.

9-Malatya 808 bin nüfusa sahiptir.

10-Kilis 142 bin nüfusa sahiptir.

Elâzığ’da 6 bina çökmüş ama bu 10 İl dışına tutuldu.

“ Âlemlerin Rabbi Yüce Allah’ım!

Minareleri ezansız,

Gökyüzünü bayraksız,

Gönlümüzü imansız,

Dertlerimizi dermansız,

Hastalıklarımızı şifasız,

Bırakma Allah’ım.”

“Hayatımızın normal, düzenli, iyi, güzel olması için; bizleri kendine, Allah’a yönelt!”

Ülkemizdeki, imanlı, merhametli, şefkatli, müşfik olan canlarım, cananlarım, depremde ayağa kalktı.

“Dünyadaki, insanlığını yitirmemiş, karındaşlarımız ayağa kalktı!”

Ülkemizdeki, birilerinin kılı kıpırdamadı, dünyadaki, bazılarının acıması olmadı. Ülkemde hırsızlık yapan, yağma yapanları güvenlik güçleri yakaladı. Halk da yakaladığını dövüp, polise, askere teslim etti. Almanya’da Türk vatandaşlarımız, müminler, bazı almanlar yardım malzemesi toplayıp, bir yere yığdı. Henüz faili belirlenemeyen birileri de, gelip, hepsini yaktı!

204. ve 205. Saatte kurtarılanlar var. 208. Saatte de kurtarılma devam ediyor. Kahramanmaraş da Aygül Bayır da kurtarıldı. Kurtaranlardan, yardımcı olanlardan, Allah cc. Razı olsun. Ama hala yıkıcı, kötüleyici, yerici eleştiri, kötüleme yapan kansız, ruhsuz, merhametsizler işlerini yapmaya devam ediyor. Kurtarılanlar olduğunda, Allahü Ekber söyleyenlerin, sözlerinden bile çok rahatsız oluyorlar. Yabancı mümin olmayanlar değil, içimizdeki münafıklar rahatsız oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü şimdi açıkladı. Türkiye ve Suriye’de olan deprem, o bölgede 100 yılda görülen en ağır zarar evren depremdir. İki ülkede 26 milyon insan yardıma muhtaçtır. Yardım etmeliyiz, dedi. Şu anda ülkemizde pek sıkıntı yok. Kurum ve gönüllerimiz canhıraş hizmet, iyilik ediyor. Ama iç savaşta olan Suriye daha zordadır, diye düşünüyorum. “Zira Suriye’de 4,500 kişi öldü. Beş milyon kişi evsiz kaldı.” Bizde de 16 milyon insan evlerine giremiyor. Bizde 9. Gün olarak 31,643 kişi öldü. 80 bin kişi yaralandı. 196 bin kişi deprem bölgesini terk etti, ayrıldı. Ama ayrılanlara yol parası, kira parası veriliyor.

Hastanede 19,300 kişi tedavi görüyor. 8851 kişi ameliyat oldu.145 bin sağlıkçı görev yapıyor.

Yurt dışından, 74 ülkeden 9,451 arama- kurtarma ekibi ekipmanlarıyla- donanımlarıyla, hatta yiyecekleriyle geldi.

Erzincan’da son bin yılda 20 yıkıcı deprem olmuş.

Ülkemizde 30 milyon yıldır deprem oluşmaktadır.

İskenderun’u su basması, yerin çökmesiyle oldu. Denizin taşmasıyla olmadı.

“ Sürüde koyunu olmayan, çobanla uğraşıyor.

Camide gözü olmayan, imamla uğraşıyor.

Hainlik etmek isteyenler; hizmet edenle, iyilik yapanlarla uğraşıyor.

İmanı olmayanlar; devleti, milleti soymakla ilgileniyor.

Haram, günah, helal, sevap hassasiyeti olmayanlar;

Devleti, milleti zayıflatmakla, yıkmakla uğraşıyor.

Vatan sevgisi olmayanlar; eşkıyalık, teröristlik, yıkım çalışması yapıyor.”

Dedemin dedesinin köylüsü olan Değerli Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor. 14.02.2023 akşamı canlı yayında konuşuyor. Depremde ölenlerin sayısının 35,418 olduğunu, 105,505 yaralının olduğunu, 250 bin kamu kişinin bölgede görev yaptığını açıkladı. Deprem 500 km’lik alanda etkili, 1,000 kilometrelik alanda hissedildiğini açıklıyor. Hatay’da şu anda canlı insanlar deprem enkazından çıkarılıyor. Yurt dışından hala arama- kurtarma ekipleri geliyor. Hiçbir mağdur ve mazlumu sahipsiz bırakmayacağız. Bir yıl içinde konutları yapacağız, diyor. Hükumet elinden geleni yapmaya azimle çalışırken, yalancılar bir hafta içinde medyaya 6,200 yalan söylemiş! Bozgunculuk, yalan, iftiralar yazmış, söylemiş.

Yarın tüm ülkemizde, KKTC ve Azerbaycan’ımızda saat: 20.00’ de tüm televizyonlarda yardım kampanyası ortak yayında başlatılacak. Yıkılan binaların %98’i 1999 yılı öncesinde yapıldığını söylüyor. Yanı deprem mevzuatı çıkmadan önce yapılmış. Deprem mevzuatına göre bina yapma 2000 yılında çıkarıldı.

Katar’dan 10 bin modern konteyner gemilerle gelmeye başladı. Katar bu konteynerleri 2022 yılında yapılan, Dünya Futbol Maçında kullandı. Katar, Suriye’ye de konteyner gönderecek.  100 ülkeden fazla ülke yardım sözü verdi. Elazığ’da 11. İl olarak hasar aldığını belirtti. Emniyet- polis 73 bin, jandarma 65 bin kişi olarak bölgede görev yapıyor. 28 bin kahraman askerimizde hizmet etmektedir. 19 bin doktor hizmet veriyor. Devletin tüm görevlileri kendi alanlarında bölgede görev yapıyor.

Türkiye ve dünya hizmet, iyilik, yardım, infak, zekât, fitre, bağış için ayağa kalktı. Ancak yurdumuzdaki; vatan, millet, devlet, din- iman, Müslüman, insanlık düşmanları, hainlik, düşmanlık etmeye devam ediyor. Hepsini yazmak istemiyorum. Zira hem sosyal medya şirketi sürekli hesabımı ya kapatıyor. Ya da bir aylığına engelleme yapıyor. Şimdiye kadar 22 defa bunu yaptı. Oysa bizde yalan, hile, sahtecilik yok! Dosdoğru ne ise onu yazmaya çalışıyorum. Şirket; Amerika şirketidir.

Deprem bölgesinde hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Deprem bölgesindeki 10 İlde 21 binden fazla okul var. 3,5 milyondan fazla öğrenci var. okulların 95 tanesinin yıkıldığını M.E. B. biraz önce açıkladı. Okullar deprem sabahı, 1. Sömestri sonrası açılmıştı. Deprem gece 04.17’de olunca, okullarda öğrenci yoktu. Eğer gündüz olsaydı binlerce öğrenci de ölebilirdi.

Bazı binalarda, bina temellerinde sismik izolatör yerleştirilmişti. Böyle olan binalarda cam bile kırılmamış. Hatta dış cephesi tamamen cam olan binalarda bile tek bir cam kırılmamış.

Bugün depremin 10. Günüdür. Enkaz kaldırma, ayakta olan binaların hasar tespiti devam ediyor. Binalar ve yıkıntılar kontrol ediliyor. Depremde yıkılmalarda en büyük eksiklik; edep, hayâ, ar, utanma, güzel ahlak eksikliğidir. Helal, haram hassasiyeti olmayan, açgözlülük, doymak bilmemektir.  Sorumsuzluk, dürüst görev yapmamadır. Maddeciliktir. Deprem konusunda yazılarım devam edecektir, inşallah.

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Herkese yumuşak davranın.

Müslüman, Müslümanın kardeşidir.

Müslümanın, kardeşini sevindirmesi, mağfiret- af olmasına sebep olur.

Al-i İmran Suresi 3/ 104. Ayet: “ Sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülüklerden meneden, topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler, onlardır.