Bir insanın dürüst, iyi, güzel, yararlı, güzel ahlaklı, bilge olarak yetişmesi için; yemesi, içmesi, giyinmesi beslenmesi helal besinlerle olmalı.

Helal olan doğru düşüncelerle, ilimle, irfanla, hikmetle, güzel ahlakla, İslam diniyle ve bilimle yetişmeli. Haram besinlerle ve haram düşüncelerle iyi insan katiyen yetişmez.

Yaşantımızı İslam dini ve bilimin yararlı verileri ile şekillendirmeli. Bunu yapmadığımızda; anarşist, şiddetçi, terörist, saldırgan, haram ve suç işleyen milyonlarca insan yetişir ki, devlet bile bunlarla başa çıkamayabilir.

Bugün sapkın ideolojilerin amacı; zararlı, ziyan veren, sapkın insan yetiştirmedir. Zira insanlığını yitirenler, bunu böyle yapmaktadır. Bunu böyle yapanlar, kötülüğü teşvik etmekte, iyilikleri yasaklamakta ya da kısıtlamaktadır. Bu durumlara karşı çok bilgili, bilgili, donanımlı ve mücadeleci olmalı. Oyuna gelmemeli.

Bizler her zaman hak ve hakikat ile donanımlı olmalı. Bunun için tüm olanakları değerlendirmeli. Fırsatları, durumları iyi kullanmalı.

Bizler yararlı olmak için; aktif, etkin, hak ve hakikate uyumlu, merhametli, şefkatli, müşfik, şeffaf, tedbirli ve en güzel İslam ahlaklı olmalı.

İnsanlara en güzel örnek olmalı. Asla kötü örnek olmamalı. Kötü örnek olanlar, kendinden esinlenerek, kötülük yapanların günahını da alır. Bu tiyatro, filim, yazı, konuşma, görsellerle, anlatımlarla olur. Bugün dünyanın en zalim, katil, katliamcı kişilerin bile hala taraftarları vardır. İyiliğe, hak ve hakikate karşı savaş açmışlardır!

Bilgili, bilinçli, samimi, bilge Müslüman olmalı. Müslümanlık ruhumuza, genlerimize kadar işlemeli. Aksi halde kötülüğün, çirkinliğin, yalanın, yanlışın, haramın, suç işlemenin esiri- tutsağı olur. Bunun kötü örneklerini dünyada ve ülkemizde binlerce kez görüyoruz!

Açık, net, dosdoğru görüşlü olmalı. İdeolojilerin bunu engellediğini görüyoruz. İnsanlar hak din İslam’dan ayrılıp, sapkın ideolojileri din- iman edinmişlerdir. Oluşturdukları kötü dünyada da; hak, hukuk, adalet, insan hakları, demokrasi istemektedirler. Oysa bunlar İslam dinin değerleridir. İdeolojik sapkınlıkta bulunmazlar.

Müslüman çok bilgili, donanımlı, meslekli, bilge olmalı. Hak ve hakikat yolunda hakça mücadele vermeli. Fakir – fukara edebiyatı yapacak duruma düşmemeli. Edebiyat yapacağına, kendimizin kalitesini, verimini, planlı çalışmasını geliştirmeliyiz. Müslüman öyle asgari ücretle çalışacak kadar kalitesiz, verimsiz, yararsız olmamalı. Sokaklarda, kahvelerde, kafelerde, park ve bahçelerde zaman geçirmemeli. Müslüman çalışkan olmalı. Helalinden çalışmak, ibadettir, bunu asla unutmamalı.

Müslümanlığı doğru insanlardan, doğru kaynaklardan öğrenmeli. Bugün Müslümanlar yüzlerce farklı ekole bölünmüş. Her biri farklı okumakta, çalmaktadır. Yanlışı yol edinenler çoktur. Sapkınlara kölelik edenler baskın olmaktadır. Bunları fark etmek için Kur’ân, sünnet, gerçek bilim- bilgi ile kendimizi geliştirmeliyiz. Günümüzde tarikatların, cemaatlerin, oluşturulan dernek ve vakıfların çoğu İslam özellikli, nitelikli değildir. İslam dinini istismar etmektedirler.

Sakin bir sade kişiliğe sahip olmalı. Cana yakın, sevecen, babacan, güler yüzlü, tatlı dilli olmalı. Neşeli, zeki, akıllı, eli işe yakışan, eğitimli, öğrenimli, kibar, nazik, efendi, zarafetli, asıl insan olmalı. Kendine güveni olduğu gibi bilmediğini deneyimli, samimi, bilen kişilere sorup, öğrenmeli. Sorduğumuz kişi, bozuk, bozguncu, sapkın olmamalı.

Doğru, dürüst, güzel ahlaklı, edepli, hayâ- ar- utanma sahibi olmalı. Bunun içinde İslam ahlaklı olmak gerekir. Hak ve hakikatten, adaletten, hukuktan ayrılmamalı. Özsaygın, özsaygılı olgun insan olmalı. İslam ve doğru bilgiden esinlenmemişlerin iyi insan olması düşünülemez. Bazı insanların yaratılış özelliği bozulmamış olur. Bunların bazen doğru hareket, davranış gösterdikleri de olmaktadır.

İnsanlara karşı samimi, güzel davranmalı. Kırmamalı. İncitmemeli. Bunu hayvanlara, doğaya karşı da aynen yapmalı. İnsan canlısı olmalı. Allah’ın güzel yarattığı güzel insanları sevmeli. Sevmeyen kişi, insanlıktan ve İslam dininden nasip almamışlardır. Bugün İslam dinine uygun yaşamayanlar, çok farklı şekilde, feci şekilde yaşamını yitirmektedir. Ama geri kalanlar, bunlardan ders ve ibret çıkarmamaktadır.

Müslüman her yönüyle sağlıklı, sağlam işli, sağlam düşünceli olmalı. İdealist, realist insan olmalı. Gerçekçi olmalı. Yapıcı düşünceli olmalı. Akıllı, zeki, uyanık, dikkatli, aldatmayan, aldanmayan olmalı.

Müslümanlar başkalarını aldatmaz.

Başkaları tarafından da aldanacak cahillikte olmaz.

Ülkemizde zorunlu eğitim- öğretim 12 yıldır. Yanı bir kişi 18 yaşına kadar okulda olmalıdır. Ama ülkemizde 18- 35 yaş Aralığındaki, 2,6 milyon kişi ne okuldadır, ne de iştedir. Sokaktadır! Ama gençleri tavlamak, avlamak, çıkar amaçlı kullanmak için, siyasi partiler en çok gençlere hitap etmektedir. En çok kullanılan kesimde bu yaş aralığındakilerdir. Ülkemizde her türlü suç çok işlenmektedir. Ülkemizde işsizlik %8 olarak bildirilmektedir. Ama bu işsiz dedikleri daha çok çalışmadığından işsizdir. Ülkemizde işsiz çoktur. Ülkemizde 4 milyon sığınmacı çalışmaktadır. Bu sığınmacılar yokken işsizlik daha falaydı.

Ülkemizde 2002 yılında nüfus artış oranı %2,38 idi.2024 yılında bu 1,48 oranına düştü. Yanı ülkemiz 86 milyon iken, nüfus azalması yaşamaktadır. Bunun nedeni, fakirlik, yoksulluk değildir. Fakir ve yoksul olanlar 5 - 10 tane doğurmayı azda olsa sürdürüyor. Daha önce zenginlerin bir çocuğu olurdu. Memurlar 2 tane çocuk yapardı. Memurların çocuk sayısı bire düştü. Nüfusumuz yaşlanıyor. Ülkemizde her yıl 1 milyon 250 bin öğrenci okula başlarken, şimdi yıllık doğum sayısı 938 bine düştü. Evliliklerde 200 bin kadar azaldı. Boşanmalar arttı.

Hükumet bu olumsuzlukların azalması için aysa çıkarıyor. Yardımları artırıyor. Ama azalma eğilimine giren bu durumu yükseltmek biraz zor olacaktır.

Genç dediğiniz, İslam dinin tüm değerlerine sahip olmadıkça, olumlu durum gösteremez.

İnsan yapıcı, olumlu, stratejik çalışan, kaliteli işler yapan, verimli olan, yarar özellikli çalışan olmalı.

Genç akıllı, zeki, enerjik, dinamik, atılımcı, girişimci, hareketli, dosdoğru, dürüst, olgunlaşmayı sürdüren olmalı. Güzel yöntemlerle, işleri bilerek yapmalı. Çalıştığı yere hiçbir şekilde zarar vermemeli. Çalıştığı yerdekilerde, onun her tülü hak ve hukukunu korumalı.

İnsan dediğin, olgun, akıllı, zeki, uyanık, dikkatli, titiz, ölçülü, dengeli, alçak gönüllü, ağırbaşlı, efendi olmalı. Doğal, sade olmalı. Gösterişe girmemeli. Açık, net, doğru fikirli olmalı. İyimser olmalı. Karamsar, kötümser, umutsuz asla olmamalı. Yardımsever olmalı. Cesur olmalı. Korkak, pısırık, uyuşuk, çekingen olmamalı.

Yararlı işlere meraklı olmalı. Bir konuda uzman, pek çok konuda hobileri olmalı.

Sağlam iradeli olmalı. İradeyi yerinde, dosdoğru kullanmalı. Başkalarının kullanımına asla açık olmamalı. Sabırlı olmalı. İşe sebat etmeli. Lider özellikli olmalı. Kendimizi en iyi şekilde yetiştirmeli. Eğitim ve kurslar görmeli.

Sabırlı olmalı.

Sabretmeli

Sabırla hareket etmeli.

Doğru, dürüst davranmalı.

Kızgınlığı, öfkeyi mutlaka kontrol etmeli.

Şiddete, saldırıya geçmemeli. Bu durum kendimize be başkalarına onarılmayacak zararlar verir. Böyle olanlar, kendine ve sevdiklerine çok büyük zararlar vermektedir.

Bir konuda düşünürken; derinden, kapsamlı, hak merkezli, gerçek eksenli, sorgulayıcı, düşünme çeşitlerinin tümünü kullanıcı olmalı. İçinde sevgi, saygı, barış, huzur, mutluluk, rahatlık, kolaylık, cennet olmayan düşüncelere, eylemlere dalmamalı.

İnsanlarla dostça, kardeşçe yaşamalı.

Nazik, kibar, pratik olmalı. İleri düşünceli, öngörülü olmalı. Sorumlulukları, yükümlükleri eksiksiz yerin getirmeli. Görevi, işleri eksiksiz yapmalı. İş de, görevde asla eksiklik, yalan yanlış yapmamalı. Yapanların canının çok yanacağını, iki âlemde kahrolacaklarını bilmeli.

Kötü işlerin sonucu; üzüntü, kaygı, korku, sevdiklerini kaybetmek, zarar görmek olduğu kesinlikle unutulmamalı.

Her an en kaliteli, verimli, dosdoğru işler yapmalı. Görevlerimiz konusunda kendimizi geliştirmeliyiz.

Hedef; İslam dini, bilim, akıl, zekâ olmalı.

Aklını doğru kullanmayanların başına pislik yağar!

Akıllı, mantıklı, sağduyulu, makul olmalı. Kesinlikle hak, hukuk, doğruluk, adalet, güzel ahlak, hakça muameleden sağmamalı.

Hakça helalinden kazanıp, ekonomik ve helalinden harcamalı.

Seven, sevilen olmalı. Saygılı ve saygın olmalı.

Hassasiyetli, duyarlı, dayanıklı, kolay pes etmeyen, şahane, harika, harikulade olgun insan olmalı.

Cesareti, cüretkâr şekilde asla kullanmamalı. Böyle yapanlar 1001 kez pişman olurlar. Ama son pişmanlık fayda vermemektedir.

Her zaman ölçülü, dengeli, orta yollu, dosdoğru olmalı. Sapkın düşüncelere dalmamalı.

Öğrenmeye yatkın olmalı. Okumalı, öğrenmeli, dinlemeli, anlatmalı.

Sıcakkanlı olmalı.

Yapmacık işler yapmamalı.

Bir iş de bulunmalı. Çok iş yapmaya kalkıp, işlerin içinde kaybolmamalı. Bilmediğin işlerde bulunmamalı. En iyi iş; en iyi bildiğin iştir.

Çok konuşkan, laf cambazı olmamalı. Dinleyene, anlayacağı şekilde anlatmalı.

Ülkemizde konuşmasını, dinlemesini bilenlerin sayısı çok azdır. Bunun için çok kavga yapılmaktadır. İyi bir Türkçe konuşma kurslarına gitmeli. Benim ek branşım- dalım- şubem Türkçe olmasına rağmen, pek çok kez yine Türkçe kurslarına gittim.

Her zaman olumlu duygu, düşünce, eylem içinde olmalı.

Pozitif enerji almalı.

Adil olmalı.

Etkili, yetkili olmalı.

Etkin, yetkin olmalı.

Güvenilir olmalı.

Becerikli olmalı.

Yetenekli olmalı.