İnsan, hak, hukuk, adalet, hakkaniyet, güzel ahlâk, edep, hayâ, ilim, bilim, din- iman ile insanlara ve varlıklara muamele etmeli. Hiç kimseye zalimlik etmemeli. Zulüm etmemeli. Haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik, kötü muamele asla etmemeli. Kimsenin hak, hukukunu kesinlikle çiğnememeli. Herkesin hakkını, hukukunu eksiksiz vermeli. Verilen hakkı da, bahane ve sebeplerle geri almamalı.

Allah’ın haram, çirkin, günah, haksızlık, adaletsizlik, hukuksuzluk kabul ettiğini, asla yapmamalı.

T.C. Yasaları, hakka, hukuka, insan haklarına uygun olmalı. Bu hukuku herkese en adil, eşit, güzel şekilde uygulamalı. Zalimlik yapmamalı. Zulmetmemeli. Bu dünyanın üstü varsa, altıda var! Öteside vardır! Hiç kimsenin yaptığı haksızlık yanında kâr, yarar olarak katiyen kalmayacaktır.

Peygamberimiz sav. Vali olarak Yemen’e atadığı Ebu Musa El- Eşari’ye şu şekilde emrediyor:          “ Kolaylaştırınız! Zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz. Nefret ettirmeyiniz! Birbirinizle anlaşın. İyi geçinin. Ayrılığa düşmeyiniz. İnsanları birbirine ve size ısındırın. İyi geçimli olun. İhtilaflı ve geçimsiz olmayınız.”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ İnsan, kendi için istediğini, diğer insanlar içinde sevmelidir. Başkalarının sana yapılmasını istemediğin, davranışı; sende başkalarına yapma!”

Mümin, sadece Allah’a kulluk eder- ibadet eder. Rabbine sevgi, saygı, itaat ile sımsıkı bağlı olur. Sadece Allah’ın hak, hukuk, adalet, hakkaniyet olan emirlerini yerine getirir. Zalimlerden olmamak için; Kur’ân, sünnet, ilim, bilim, teknik, teknoloji, sağduyu, mantık, makul olmayı tercih eder. Emredildiği gibi; dosdoğru olur. Adaletten, dosdoğru olmaktan, dürüstlükten, doğru bilgiden, ortak dosdoğru akıl kullanmaktan, ayrılmaz. Sağlıklı kalmak için din ve tıp bilgisini yaşam şekli yapar.

Dünya ve ahirette zarar- ziyan görmemek için bilgiyi en güzel şekilde kullanır. Bilgi, bilim, teknik, teknoloji ile yaşar. Allah’a teslim olurlar. Gidip de zalim, katil, katliamcı, sapık, sapkın, çapulcu, yalan, yanlış, fitneci, bozguncu, yıkıcıları kendine dost edinmez. Bu gibi hak, hukuk, Allah, peygamber, bilim, din- iman düşmanlarına; duygu, niyet, düşünce, eylem, davranış, gönül olarak, zerre miktarı bağlanmaz.

Allah’ın Kur’ân ’da belirttiği, istediği dosdoğru yolu, peygamberimiz gibi eksiksiz yaşar. “Allah’ın emirlerini tutar. Yasakladıklarından sakınır. İyiliği yapar, yayar, çoğaltır. Kötülükleri, çirkinlikleri azaltır, yasaklar.”

Müslüman, çok bilgilidir. Dosdoğru, gerçek bilgilidir. Böyle olmalıdır. Yalanı, yanlışı, fitnesi, fesadı- bozgunculuğu olmaz, olmamalı. Allah cc. İnsanlar en ideal- en üstün, en iyi, en güzel, en dosdoğru, en dürüst, en yararlı olsunlar diye; İlahî mesajlar gönderdi. Bu mesajların insanlara öğretilmesi, insanların eğitilmesi, en güzel ahlâklı olması için peygamberleri görevlendirdi. Kur’ân ’da ve İslâm dininde binlerce İslâm değer yargısı bulunmaktadır. Bu değerleri insanlar ne ölçüde, ne oranda yaşam tarzı ederse, o kadar iyi, üstün hak mümin, hakiki, bilge, samimi, takva, verâ Müslüman olur.

Müslümanım, demekle, iyi bir Müslüman olunmaz. İyi bir Müslümanın, Allah’a, insanlara, varlıklara karşı ödev, görev, yükümlük, sorumlulukları vardır. Bizler önce Allah’ı ad ve sıfatları ile tanıyıp, kabul etmeliyiz. Hak olan sözlerini öğrenip, gereğini yapmalıyız. İbadet, taat, tövbe, şükür, hamt, zikir, iyilik de bulunmalıyız. Allah cc. Sevgisinde, saygısında, itaatinde eksik olmamalı. Allah cc. Sözleri olan Kur’ân’ı Kerim’i öğrenip, aynen peygamberimiz gibi yaşamalıyız. Peygamberimiz nasıl yaşamış ise aynen öyle yaşamalıyız.

Bilgi öğrenmemizde kitap, dergi, gazete, dijital materyaller kullanmalı. Boş durmamalı. Hele Kovid 19 pandemi Korona virüs salgınında zaten çoğumuz zorunlu evlerde kalmaktayız. Zamanı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Önce bilgi öğrenmeli. Bilgi öğrenmeli. Bilgi edinmeliyiz. “Bilgiye ilgimiz olursa, bilgimizde olur.” Doğru, gerçek, kullanabilir bilgiler, meziyetler, dersler öğrenmeliyiz. İşimize yaramalı. Başkasına yararı olmalı.

Müslüman, diğerkâmdır. Başkasına yararı olmalıdır. Bencil, hodkâm, zalim, sadist olmamalı. Olgun insan, iyi insan, harika, harikulade insan= şahane, harika, harikulade mümin Müslüman olmalı.

Müslümanın ikinci görevi; insanlara, hayvanlara, varlıklara iyilik, hizmet, infak yapmaktır.

Peygamberimiz buyuruyor: “ Veren el, alan elden daha hayırlıdır.”

İnsan, başkalarına verdiği, infak ettiği, hizmet ettiği zaman daha huzurlu, mutlu olur. Cimri, pinti huzur ve mutluluk görmez. Ölümü de perişanlık olur. Müslüman, cömert olur. Harika, harikulade, şahane, muazzam, muhteşem, mükemmel, yetkin, etkili, aktif olur. Uyuşuk, pısırık, zalim olmaz. Zalimlerin peşine sığır gibi takılmaz. Müslüman en ideal = en üstün, en iyi, en mükemmel insandır, insan olmalıdır.

Müslüman; elinden, dilinden, kendinden; başkalarının güvende olduğu insandır. Hiç kimseye zararı olmaz, olmamalıdır. Zarar- ziyan edenden, hak mümin, hakiki Müslüman olmaz. Sadece zalim olur. Zalimler cehennemdedir. Zalimi destekleyenlerde, cehennemdedir.

Müslüman, milli, manevi, ilmi, dini değer yargılarına sahiptir. Vatana, millete, devlete, bayrağa, bağımsızlığa, özgürlüklere zararı, ziyanı olmaz. Zarar- ziyan veren, sapkın zalimlere maddi, manevi anlamda zerre miktarı desteği olmaz. Müslüman, Allah cc.  isteği ile hareket eder. Kendine peygamberimizi örnek alarak yaşar. Akılla, zekâyla, ilimle, din- imanla, sağduyuyla, ortak doğru akılla, mantıkla, makul olmakla yaşar. Şaşırmaz. Sapıtmaz. Sapkın olmaz. Bozguncu, fitne, fesatçı olmaz. Olursa, ondan bir değer çıkmaz! Müslüman, zalim, anarşist, şiddetçi, terörist, katil, katliamcı, saldırgan, hırsız olmaz, olmamalı. Olanlarla da birlikte, ittifak halinde hareket etmemeli. Ederse; onlardan olur. “Kime benzerse, onun gibi olur. Onun safında olur!”

Kur’ân’ı Kerim’i tefsiri ile birlikte okumalı. Kapalı ayetleri, tefsir okuyarak, anlamaya çalışmalı. Tefsirde, kapalı, örtülü ayetleri, beşeri kudret ve anlayışla, peygamberimizin hadis ve sünnetleriyle,  yorumlarıyla anlamaya çalışırız. Ama Kur’ân meali- tercümesi- çevirisi ve tefsiri; Kur’ân yerine geçmez. Sekiz tane İslam’ı ilim vardır. Bu 8 tane İslam ilimleri öğrenirken, pozitif ilimleri- bilimleri de öğrenmeliyiz. Sadece dini ilimler öğrenmek yetmez. Sadece pozitif ilimler bilmek de yetmez. Allah katında dini ilimler ve pozitif ilimler bir bütündür. Hepsi Allah’ın âlim sıfatlarındandır. Hepsi Allah cc. Katındandır.

Ülkemizde 200 taneden fazla Kur’an meali, 200 kadar da Kur’ân tefsiri vardır. İslam ilimleri ile ilgili çok, pek çok eser vardır. Bugün internet ile dijital telefon, bilgisayar, tablet ile bu bilgilerin tümüne ulaşmamız mümkündür. Cahil, cühela, çapulcu kalmak; insanın artık kendi tembelliği, uyuşukluğundadır.  İnsanda bir bilgi birikimi, tabanı olmalı. Öğretmensiz her bilgi öğrenilmez. Hele öğretmensiz bilgiye başlanıp, ilerleme pek doğru olmaz.

İhtiyar olmadan önce öğrenin, bilgi edinin. Çocukluk ve gençliğinizin değerini bilip, değerlendirin. Sağlığınızın kıymetini bilin. Boş vakitleri değerlendirin. İlim, bilim, meslek öğrenin. Fakir olmamak için; stratejik plan, proje ile bilerek, stratejik ve verimli çalışın. Üretim yapın. Az tüketin, az harcayın.

Ölümden önce ahiret hazırlığınız mutlaka yapın. Gerçek âlim, hakiki mümin ve Müslüman olarak ölün! Din- iman ile bu dünyadan göçün. Sakin bozuk felsefi görüşlere, sapkın ideolojilere, zalim ve katillere destek verip; onların günahlarına ortak olmayınız. Zalime, gâvurluk edene; maddi, manevi destek verenler, bu dünyada da, ahirette de suçu, günahı yüklenirler!

Günahlarınıza tövbe edip; hak ve hakikate yöneliniz. Kötülüğü, çirkini, yalanı, yanlışı savunmayın. Böyle savunup da İslam dinini gölgede bırakmayın. Hak ve hakikatin üstünü örtmeyin. Allah’ın hoşuna gitmeyen, hoşnut olmayan işler içine girmeyiniz.

Bilgi öğrenmek için kütüphanelerden yararlanınız. En küçük İlçe kütüphanelerinde bile her çeşit binlerce kitap bulunmaktadır. Bendeniz, benim İlçemdeki, kütüphaneden, 20 yıldan beri en çok yararlanan insanım. Bunun için birden fazla takdir, teşekkür belgesi almışım. Her türlü bilgi içerikli kitabı okuyorum. Kütüphane dışındaki kitaplıklardan da azami ölçüde yararlanıyorum.

İnsan, en ideal, en medeni bir hayat- yaşantı yaşamaya layık güzel varlıktır. İnsan bu üstünlüğü ile ölümsüzdür. Dünyadaki ölümü, ölüm değildir. Bir başka hayata geçiştir. Cennet hayatı insan için bir ödül, mükâfattır. Cehennem hayatı, insan için bir cezalandırmadır. Dünyada da buna benzer olay ve olgular vardır. İnsan aklını dosdoğru işletip, insaf ve vicdanı, merhameti de ekleyip; yükselmeli. Alçalmamalı. Alçak, düşük, bozuk duruma düşmemeli. Düşmemek içinde, din ve pozitif ilmi birlikte yaşam tarzı yapmalı. İnsan onuruna, güzelliğine, yaratılış gayesine uygun yaşantı sürdürmeli.

İyi insan olmak için dini ilimleri ve pozitif ilimleri birlikte yaşam tarzı etmek gerekir. Aksi halde iyi, güzel, doğru, dürüst, adil, yararlı, olumlu insan olunmaz. Olmamıştır da! Dünyada dinsiz- imansız olup da, bir tane bile olumlu insan olmamıştır. Olmaz da! Bozuk fikirli insan; kendini, Rabbini, haddini, hudutlarını bilmez. Haksız, hukuksuz, adaletsiz, yanlış, merhametsiz yaşar. İstisnaları çok azdır.

Peygamberimiz buyuruyor: “ İyilik zayi olmaz, kaybolmaz. Kötülük unutulmaz. Herkes ettiğinin karşılığını; iyi, kötü; alır!

Peygamberimiz buyuruyor: “ Bir insanı sevindiren, beni sevindirmiş olur. Bir insana söz ile infak ile yardım eden, onun için bir adım yürüyen, kıyamette emin- güvenilir olarak haşrolunur. Kendi 70 şehit sevabına kavuşur.”

Şunu asla unutmayınız! Dünyada asıl maharet; ahireti kazanmaktır. Bunun için ne yapmamız gerektiği; Kur’ân ve sünnetlerde açıktır, bellidir. Allah’a, anne ve babanıza, misafire, mazlumlara mutlaka gerekeni yapınız. Bilgiyle dosdoğru yaşayınız. Doğru bilgiyle doğru yaşanır. Yalan ve yanlış bilgiyle; bozuk, berbat, felaket bir hayat sürdürülür!

Allah’ın senden razı- hoşnut olacağı şekilde yaşamalı. Haram, günah işlemeyi alışkanlık edinip, normal görmemeli. Allah’ın razı olmayacağı insan, cennete giremez. Peygamber tanımayandan, mümin ve Müslüman olmaz.

Bugün, son peygamber, peygamberimizi tanımayıp; sosyal medyadan ayet yazan, kâfirler vardır. Peygamberimiz hakkında olur- olmaz, ileri- geri haram laflar etmektedirler. Bu da kâfirler gibi olmuştur. Her peygamberi ve son peygamber Hazreti Muhammed Mustafa sav. Tanımak, saygı duymak, sevmek,  Allah cc. Emridir. Allah cc. Tanımak farzdır. Kur’ân’a uymak farzdır. Peygamberimizi ve tüm peygamberleri tanımak, kabul etmek, saygı, sevgi duymak farzdır. Kâfir olanlar; Allah’ı, tevhit inancına göre tanımadıklarından, Kur’ân’a inanmadıklarından, Hazreti Muhammed sav.  Tanıyıp, sevmediklerinden, saygı duymadıklarından; kâfir, müşrik, münafık, zalim olmuşlardır.

İnsan, nefse, şeytana, İblise, şeytanlaşmışlara asla uymamalı. Uyanların dünyadaki hallerini ibretle, dersler çıkararak, gözlemleyiniz. Kalp, ruh, nefis, akıl; hak ve hakikate erişip, kabul etmeli. Öyle yaşantı sürdürmeli. Gidip de; sapkın, zalim, saldırgan, katil, katliamcılara uymamalı. Onlarla işbirliği etmemeli. İttifak içinde müttefik olmamalı. Kötülüğü emreden nefisten, şeytandan, şeytanlaşmış sapkın zalimlerden uzak durmalı. Nefsini düşman bilen, Rabbini bilir. Gerçek anlamda Rabbini bilenden; kötülük, zarar- ziyan gelmez. Dini yaşantıyı, bilim ile birlikte yapmalı. Dini üslup olmalı. Dengeli, ölçülü, normal, orta olan dosdoğru İslam yolunda olmalı. Hayırlı işler yapmalı. Allah cc. Yaptığımız işlerden memnun, hoşnut kalmalı. Milletimiz, insanlık, hayvanlar, canlılar, cansızlar için hayırlı, iyi, yararlı işler yapmalı. Canlı veya cansız hiçbir varlığa zarar vermemeli.

Allah’ın emrettiklerini yapmalı. Yasakladıklarını asla yapmamalı. İyiliği çoğaltıp, yaymalı. Kötülükleri azaltıp, yasaklamalı. Dünya hayatı geçicidir. Kimin ne kadar ömrü var, bilemiyoruz. Ama ömürler sınırlıdır. Ahirete hazırlık yapalım. Gaflet, sapkınlık, hainlik içinde olmayalım. Aklı, beyni, kalbi; zalim sapkınlara verip, içini doldurmasına izin vermeyelim.