Bir insan ne kadar ilmi, dini, ahlakı bilgiye, birikime, yaşantıya sahipse; o kadar anlamlı, değerli, iyi, güzel, yararlı, olumlu, doğru, dürüst, hayırlı, üstün sıfatlı yaşantıya sahip olur. Doğruluğu, dürüstlüğü, sevgiyi, saygıyı, güveni, üstün ahlâkı, imanı, İslam’ı, sağlığı, adaleti, merhameti, şefkati, müşfik olmayı hayat tarzı edinir. Allah’a ibadeti, varlığa yardımı, infakı, hizmeti hedef edinir. Allah’ın emirlerini tutar. Yasakladıklarından ve şüphelilerden sakınır. İyilikleri artırıp, kötülükleri azaltarak, yok eder. İlim, bilim, bilgiyle birlikte; İslam dini öğrenimi, eğitimi alarak, ilmen ve ahlaken yükselir.

                Çocukları ve gençleri eğitirken, öğretirken; değerler eğitimine çok önem vermeliyiz. Değerler eğitimi olmadan, kıymetli insanlar yetiştirmek mümkün olmaz. Değerler eğitimi ile yüksek kaliteli, üstün verimli, güzel ahlaklı, sorunsuz nitelikli, çok özellikli ve de nicelikte yararlı insanlar yetiştirilir. İnsanlar kendine güven duyan, başkalarına hizmeti hedefleyen, vahyin ve aklın süzgecinden düşüncelerini geçiren, başarılı insanlar yetiştirilir. Bilgi, akıl ve zekice kararlar alıp, uygulayan, sorun çözen, üstün nitelikli insanlar yetiştirilir. İnsanlık örneği, merhamet, şefkat timsali, doğru örnek insanlar yetiştirilir. Toplum ile uyumlu, topluma önder, lider, kılavuz olan, milyonlara çığır açan, olgun insanlar yetiştirilir. Çocukları, gençleri, insanları en güzel şekilde yetiştirmenin yolu, yordamı; gerçek bilgi, gerçek maneviyat, sağlıklı bilgi; ruha, akla, kalbe kazandırmakla, benimsetmekle olur. Milli, yerli, manevi, dini, ilmi kazandırmadan; aklen, kalben, ruhen olgun insan asla yetişmez. Yetişmemiştir. Yetiştirilemeyecektir.

                Bilgiler benimsetilerek, ruha yerleştirilerek, kazandırılmalı. Asıl ve esaslı, yararlı, dosdoğru, gerçek bilgiler vermeli. Malumat vermemeli. Yalan- dolan, uydurma, kaydırma, kandırma, kurgulama, aldatma yapılmamalı. Bozuk felsefi görüşler, sapkın ideolojiler öğretilmeye kalkışılmamalı. Fitne, fesat, nifak, batıl, küfür öğretilmemeli. İnsanın temiz olan doğası- yaratılış hasletleri bozulmamalı. Olumlu bilgiler, uygulanabilir, yaşanılabilir bilgiler kazandırmalı. Olumsuz olan her türlü işe yaramaz düşünce ve eylemlerden sakınmalı.

                Eğitim ve öğretimde ortamlar; iyi, güzel, bir, hedef aynı olmalı. Birinin ak dediğine, diğeri kara dememeli. Öğrenciler çelişki içinde, kafa karışıklığında kalmamalı. Aile başka, okul daha başka, sokak bir başka, medya çok bambaşka, kültürel etkinlikler daha çelişkide bir başka olumsuzluklarda olmamalı. Milli, manevi, ilmi, kültürel, eğitsel, öğrenimsel hedeflerde; birlik, beraberlik, gerçeklik, yararlılık olmalı. Her güç, farklı amaç ve hedefler gütmemeli. Öğretim ve eğitim iyi planlanıp, en güzel şekilde bilimsel uygulanmalı. Doğruluk, dürüstlük, güven, geliştirme, sağlam irade, sevgi, saygı; maddi, manevi, dini, milli değerler merkezli öğretim yapılmalı. Çağın üstü bir anlayışla yetenek, beceri kazandırmalı. Gerçekçi, temelden iyi, yeterli insan yetiştirme yapmalı. Emperyalizme uşak yetiştirme yapmamalı. Vatana, millete, devlete, insanlığa yararlı insan yetiştirmeli.

                İnsan her işini, görevini, hal ve hareketini, davranışını; dinsel, bilimsel yapmalı. Öncelikle imanlı, dinli- imanlı, sağlıklı olmalı. Aşırı tuz, yağ, alkol, sigara, unlu ürünler, kızartma, taze olmayan besinler, doğal ve taze olmayan gıdalar, hazır gıdalar tüketmemeli. Her besini mevsiminde yemeli. Yerli ürünler tüketmeli. Stres, öfke, kızma, olmayacaklara kafayı takma yapmamalı. Ailede huzur ve mutluluğu tesis etmeli. Kendimizle, akraba, komşularla barışık olmalı. Sıkıntı, huzursuzluk, uyku bozukluğu, yeme- içme bozukluğu yaşamamalı. Ani tepkisel olay yapmamalı. Tansiyonu kontrol etmeli. Diyabete dikkat etmeli. Tansiyon ve diyabet tüm vücudun işleyişini bozar. Organları tahrip eder. Tiroidi de kontrol etmeli. Aslında bunlar dengeyi tamamen bozmaktadır. Ama diğer organlarda sağlıklı, sıhhatli, afiyette olmalı. Beden ve ruh sağlığı mutlaka korunmalı. Kalp ve dolaşım sistemi, sindirim sistemi, solunum sistemi mutlaka korunmalı. Bunun içinde sağlık bilgisi edinip, sağlığa uygun yaşamalı. Sağlıklı bilgi, fikir edinmeli.

                Alkol, içki, bağımlılık yapan madde- uyuşturucu, sigara, tütün ürünleri kullanmamalı. Vücutta potasyum, kalsiyum, magnezyum, kan değerleri eksik veya fazla olmamalı. Doymuş yağ hiç kullanmamalı. Zaten bedenen enerji pek yakmayan vücut, doymuş yağları kanda, bedende biriktirir. Sorunlar oluşturur. Mutlaka spor yapmalı. Düzenli, nizamlı, intizamı, bilgiyle, bilinçle spor yapmalı. Performans ve kondisyon- erk yüksek olmalı. Bitkisel besinleri ilaç diye satanlara aldırış etmemeli, inanmamalı. Onların pek çok toksin maddeleri bulunmaktadır. Zarar verici olmaktadırlar. Zaten insan ömründe 70 ton besin almaktadır. Bunların çoğu bitkiseldir. Bilgisiz, bilinçsiz, danışmadan, öğrenmeden hareket etmemeli.

                İnsan olarak, iyimser olmalı. Stresten uzak kalmalı. Sağlıklı ve düzenli uyumalı. Her gün yürüyüş ve jimnastik, fiziksel hareket, kültür – fizik yapmalı. Hayat boyu düzenli sporu hiç bırakmamalı. Spor alanlarında, spor salonlarında, evde mutlaka bilinçli spor yapmalı. Çağa uygun olan bilgileri takıp etmeli. Her denilene de yapışmamalı. Araştırma, inceleme, soruşturma yapmalı. Yeterli, dengeli, sağlıklı, doğru beslenmeli. Sebze ve meyve yemeye devam etmeli. Şekerlilerden uzak kalmalı. Kötü kolesterol ( LDL) ve trigliseridi- kan lipitlerini kontrol altına tutmalı. Bunlar damarları tıkar! İlaç kullanıyorsak, doktorun önerdiği şekilde kullanmalı. Sadece bir doktorla yetinmemeli.

                Anne olmak, baba olmak öyle kolay bir iş, görev değildir. Bugün bunu insanların büyük çoğunluğu becerememektedir. Çünkü bunu becermek için bir yetenek, eğitim, öğretim, kurs, stajyer olmak gerekir. İşi istemek, sahiplenmek gerekir. Bugün, çocuğunu 13 yaşında kocaya veren eğitimsiz, bilgisiz, bilinçsiz ebeveynler, derin düşünceye sahip olmadıklarından, çocuklarının geleceğini karatmaktadırlar. Bazı sözde ilahiyatçılarda çocukların buluğ çağında evlendirebileceğini anlatacak kadar aptallık içindedirler. Kocaya giden kızın; bilgi, beceri, yetenek, aileyi yürütme, annelik ve eşlik yapabilme, kendini kanıtlayabilme, yanlış yapmama gibi bir donanıma sahip değildir. Kendileri de kızını öyle çocuk yaşta evlendirmemektedirler. Ama başkalarına akılsızca öneride bulunmaktadırlar. İnsanın buluğ çağına ermesi başkadır. Reşit olması, gelişmesi, aklı, bedeninin olgun olması bir başkadır. Biz dinimizi, bilim ile sağlıklı olgun akılla anlıyoruz.

                Bugün, tüm dünyada boşanmalar çok fazladır. Ülkemizde %30, Batı toplumlarında %50’den fazladır. Oysa erkek ve kadınlar; eğitim- öğretim, evliliğe hazırlanma, olgunlaşma, bilgi sahibi olma, iş sahibi olma, sorumluluk taşınma, insaflı, vicdanlı, merhametli olma gibi pek çok fazilet değeri kazandırılmalı. Dünya ve ahiret mutluluğunu dünyada iken huzurlu, mutlu yaşama ile kazanmalı. Aileyi sürdürme; sevgi, şefkat, merhamet, sabır, dayanıklılık, anlayış, güzel İslam ahlakı, edep, hayâ ister. Yalan, batıl, küfür, saygısızlık, sevgisizlik, çıkar kavgası ile aile devam etmez. Kalp, beyin; saf, temiz, arı- duru olmalı. Karşılıklı sevgi, saygı olmalı. Çekirdek aileye, dışarıdan bozucu müdahale olmamalı. Çocuklar, İslam terbiyesine, İslam ahlakına göre bakılmalı. Bilimsel ve sağlık bilgisi ile büyütülmeli. Eşler birbirine ve çocuklarına sahip çıkmalı. Dünya ve ahiret azabından korunmalı. Anne ve babalar görevlerini eksiksiz, harfiyen tam yapmalı. Aile olma öğrenilip, aile kurumuna yakışır davranılmalı.

                Aileyi ayakta tutma; öğrenilip, başarılmalı. Sorun ve problemler anlayışla çözülmeli. Anlayış, idare etme, sevgi, saygı, hoşgörü, merhamet, şefkat, müşfik, sahiplenme, yardımlaşma, iki dünya hayatının kurulması oluşturulmalı. Sadece sevgi, aşk evliliği yaşatamaz. İlmin ve İslam’ın tüm değerleri aile hayatında yer aldırılmalı. Ahlak, edep, hayâ, terbiye, anlayış, iffet, bağlılık olmalı. Sevgi, saygı, muhabbet olmalı. Koca, eşine saygılı olmalı. İyilik yapmalı. Gönlünü almalı. Meşru isteklerini yerine getirmeli. Öyle bir kuru soğana muhtaç etmemeli. Aç, açıkta olmamalı. Bakabileceği kadar çocuk yapmalı. İki veya üç çocuk ile yetinmeli. Kadın, kuluçka makinesi değildir. Tavşan da değildir. Kedi, köpek gibi de 9 doğurmamalı. Ayı bile yavrularının 2,5- 3 yaşına gelene kadar başka bir erkek le cinsi ilişkide bulunmamaktadır. Kuşlar bile çok yavru yapıp, onların beslenmesi konusunda darlık çektirmek istememektedir. Muhabbet kuşları bile eşlerini çok sevmektedir. Kumru kuşları bile yavrularına ortak bakmaktadırlar. İnsan olamayanların, hayvanlar âleminden alacağı çok dersler vardır.

                İnsanların en hayırlısı, eşine- karısına en hayrı olandır. Eşler birbiri ile iyi geçinmek zorundadır. Birbirinden hoşlanmalıdır. İffetli, namuslu, birbirine sadık olmalıdır. Kur’an ve sünnete uygun aile hayatı kurulmalı. Heva, heves, nefis, şeytan dürtüleri ile aile devam etmez. Ayaklar yere basmalı. Gösteriş, nefsin isteklerini karşılama, başkalarına özenme, kıskançlık, çekememezlik, haramlara özenme ile aile kurumu devam etmez. İsrafla, tembellikle, miskinlikle, haram harcamalarla, alkol kullanmakla, kumar oynamakla, bağırıp, çağırmakla aile kurumu devam etmez.

                Müslüman, öncelikle İslam dinini anlayıp, yaşamalı. Yaşayarak, anlamalı. Başkalarına en güzel örnek olmalı. İnsanları hak, hakikat yolunda öğretip, eğitmeli. Tebliğ etmeli. Dışarıdan ahkâm kesmemeli. Hüküm vermemeli. Harama gömülüp, haram işlememekten, söz etmemeli. Dini ilimlerle pozitif ilimleri harman edip, yaşam tarzı etmeli. İlimle, bilimle, din- imanla yaşamalı. İlim, insana insanlık, Müslümanlık, güzel ahlak, edep, hayâ, davranış güzelliği katar ve değerli kılar. Dini ilim bilmeyenden, insanlıklı insan olmaz. Pozitif ilim bilmeyenden, doğruluk oluşmaz. Dini ilimlerle, pozitif ilimler birlikte öğrenilip, benimsenmeli. İçselleştirilip, özümsenmeli. Kur’ân, Allah’ın ilmidir. Âlim sıfatının gereğidir. Pozitif ilimlerde Allah’ın yaratmasıdır. Her ikisi de Allah’ın ilmidir. İlimle hareket etmeli. Davranmalı. Yaşamalı. Fiil- eylem yapmalı. “Dili ve organlarımızı bu güzelim ilimlerle bezendirip, şekillendirmeli. Dilin afetleri çoktur. Dilin afetlerinden sakınmalı.”

                “İnternete girip, dilin afetlerini öğreniniz.”

                “Müslüman, sözüne sadık- bağlıdır.

                Müslüman, yüksek ahlak sahibidir, olmalıdır.

                Müslüman, kendi için istediğini, başkalarını içinde ister.

                Müslüman, tatlı dilli, güler yüzlü, yararlı davranışlıdır.

                Müslüman, Allah’ın emirlerini tutar. Yasakladıklarından ve şüphelilerden sakınır.

                Müslüman, her işini, görevini; hak, hukuk, doğruluk, adalet, güzel ahlak, edep, hayâ ile özenerek, en güzel şekilde yapar.

                Müslüman, maddi, manevi anlamda en temiz, tertemizdir.

                Müslüman, iyilik eder, hizmet eder, infak eder, yardım eder.

                Müslüman, hiçbir varlığa, zarar- ziyan vermez.

                Müslüman, Allah cc. Hakkını verir. Kul hakkına girmez. Haram işlemez. Günaha batmaz. Gerektiğinde tövbe eder. Sapıklıktan, sapkınlıktan pişman olur. Sapıklık, sapkınlık, zalimlik; İslam dışında kalmaktan oluşur.”

                “İnsan cahil olmamalı. Hak, hakikat hakkında yeterli bilgiye sahip olmama durumunda olmamalı. Milli, manevi değerlerin önemini kavrayamayacak kadar cahil olmamalı. Allah cc. Kur’an, peygamber, İslam dini, bilgi, bilim cahili olmamalı. Teknik ve teknoloji cahili olmamalı. Taşkınlık, azgınlık yapacak kadar cahil, cühela, moloz olmamalı. Düşmanın piyonu olacak kadar aptal, bilgisiz, hain olmamalı. Taassup sahibi olmamalı. Sapkın felsefe, sapık ve zalim ideoloji kölesi olmamalı. Kesin ve olumlu bilgiye dayanmayan bilgiden uzak kalmalı. Malumatlarla hareket etmemeli. Kesin, doğru, yararlı, olumlu bilgilerle davranmalı.

                Cahillik; barbarlıktır. Cahilliktir. İlmin karşıtıdır. Hilmin- yumuşaklığın, medeniyetin, faziletin, olgunluğun, esenliğin, hoşgörünün, iyiliğin, hakkın, hakikatin; zıttıdır, karşıtıdır, tersidir. Allah cc. Cahilliği Kur’ân ’da 24 ayetle yasaklamıştır. İslam dini, cahilliği reddetmektedir. Farklı 24 ayette cahillik haram kılınmış, yasaklanmıştır. Cahillik; “cehl” kökünden türemiş. Cahiliye olarak da anılmıştır.

                Cahil, gerçek bilgiden uzaktır. Din- iman tanımaz. Allah cc. Hükmü bilmez, benimsemez. Hak ve hakikate inanmaz. İlme, irfana inanmaz. Allah’ın emirlerini benimsemez. Onun bunun sapık felsefesine inanır, bağlanır. Allah’ın emirlerini bozuk felsefelerin arkasına, gölgesine bırakır. Dini- imanı hafife alır. Münafıkça ve müşrikçe davranır. Net, açık, doğru, dürüst değildir. Yalancıdır. Yalanı yol edinmiştir. Cahil, doğru, gerçek, ilmi, dini konuşmaz. Zan ile yalan- dolan, iftira ile konuşur, yazar. Cahil, iyiliği emredip, kötülüğü, zararı- ziyanı, çirkini, ahlaksızı reddetmez. Batılı, küfrü reddetmez. Hoşgörüyle adil davranmaz. Kur’an ve sünnete uymaz. Cahil, nefsine, şeytana, şeytanlaşmışlara uyar. Cahil, emanete ihanet eder. Milli, manevi değerleri koruyup, kollamaz. Halka saygılı olmaz. Vatan, millet, devlet, bayrak sevmez. Hatta ihanet eder.

                Şu anda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Çamlıca Tepesi’ne 111 metre uzunluğundaki göndere; 1,000 m2 Türk Bayrağı çekti. Bayrak sevgisini, bugün, 23 Nisan 2021 Çocuk Bayramı’nda canlı olarak dünyaya anlattı. Bayrak sevgisi değerlidir, önemlidir, kutsaldır. Bayrağımı, milletimi, devletimi, ülkemi, memleketimi, dini ve milli değerlerimi çok seviyorum. Sevmeyecek kadar hain, cahil olmamak için Rabbime dua ediyorum.

                Bizleri olgun, yararlı mümin ve Müslüman eden, cahillik- cehalet karşıtı hak- hakikat düşünce ve eylemlerdir. Cahil, boş, faydasız, zararlı iş, işlem ve düşüncesizlik üretir.

                Cahil- cühela, cahiller; kendisi ile barışık olmaz. Düzenli bir aile hayatı kuramaz. Toplumla, devletle barışık olmaz. Sosyal, kültürel, eğitim, öğretim hayatı berbattır. İyi, güzel, doğru, dürüst, adil, hak, hakikatçe davranamaz. Allah’a şükretmez. Hamt etmez. Dua etmez. İbadet etmez. Tövbe etmez. İyilik yapmaz. Hizmet etmez. İnfak etmez. Fakiri, zayıfı, güçsüzü korumaz. Anarşist, şiddetçi, bozguncu, fitneci, terörist, saldırgan ve zalim olur. Başkalarına dil uzatır. Huzursuz, mutsuz eder. İyi, güzel, yararlı, olumlu amelleri- davranışları- eylemleri olmaz. Yıkıcıdır. Fitnecidir. Fesatçıdır.

                Peygamberimizden önce ki, Mekke dönemi; cahiliye, cahillik dönemidir. Cahilliğin zalim babası da; Ebu cehil/ cehaletin babasıdır. Bu bir zihniyet- anlayış, kötü davranış, berbat hayat tarzıdır. Cahiliye zihniyetinden hayır gelmez. Zanla ve kötülükle davranır. İyisi, yararlısı olmaz.

                Allah cc. Ve peygamberimiz, cahiliye dönemine uymamayı, cahillere uymamayı, onlardan sakınmayı emretmektedir. Cahiliye; yalandır, zandır, taşkınlıktır, taassuptur, iffetsizliktir, kutsala saygısızlıktır. Cahillerin huzuru, mutluluğu, rahatı olmaz. İki dünyalarını berbat eder, mahvolurlar!”

Günümüzde, insanların büyük çoğunluğu zarar, ziyan içine sokulmaktadır. Çünkü bilmeden, görmeden, araştırmadan, incelemeden, irdelemeden, sorup- soruşturmadan, yargılamadan hareket etmektedir. Pek çok insan aldatılmakta, kandırılmakta, zarara sokulmaktadır. Tuzağa düşürülmektedir. Helal, haram bilmeyenler, her tülü hileyi, sahteyi, sahtekârlığı yapar, yapmaktadır. Onların, Allah korkusu, yasadan çekinmesi yoktur. Bir şeyi almadan, aldığın eşyayı resmi olarak sahiplenmeden, bir hukukçuya, etkili, yetkili, yetkin insanlara sormadan, iş yapmamalı. Hayali şeylere, ucuz gösterilen objelere para kaptırmamalı. Mutlaka tanıdık, güvenilen etkin, yetkin, dürüst insanlarla iş yapmalı. Bir avukata danışmalı. Bugün tüm büyük servetini kaptıranların sayısı milyonları aşmaktadır. Her şeye sazan gibi atlamamalı. Boş, aldatıcı, yalan sözlere aldanıp, kanmamalı. Bunun için cahil olmamalı. Kendimizi geliştirmeliyiz.