Âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’ımız birdir; eşi, benzeri, dengi, ortağı yoktur. Hiçbir şeye muhtaç değildir. Her şey kendisine muhtaçtır. Allah cc. Vardır, yokluğu düşünülemez. Varlığının bir başlangıcı yoktur. Varlığının bir sonu da yoktur. Ezelden sonsuza dek vardır, var olacaktır. Allah cc. Tektir, benzersizdir, eşsizdir. Varlığı kendindendir. Var olmak için hiçbir şeye muhtaç değildir.

Allah cc. Hayat sahibidir. Bütün canlıları hiç yoktan, hiç yokken o yarattı. Hayat verdi. Diriliği armağan etti. Allah her şeyi bilir. Ezelden sonsuza dek olan ve olacak olan tüm bilgilere sonsuz nitelikte sahiptir. Allah’ın bilgisi sonsuzdur. Görme, işitme, yaratma, konuşma ve diğer özellik, nitelik ve sıfatları sonsuz özelliktedir. İnsanların ise sıfatları sınırlıdır. İnsanlara ve tüm varlıkları yaratan ve de sıfatları verendir. Allah cc. Dilediğini, istediğini, istediği şekilde yapar. Allah’ın dilemesinde, istemesinde bir sınır yoktur. Gücü, kudreti sonsuz niteliktedir. Allah cc. Sonsuz ilim, güç, kudret sahibidir. Tüm varlıklardaki özelliği, niteliği, varlığı o yaratmıştır. Allah cc. “Tekvin” sıfatı ile yaratma özelliğine sahiptir. Dilediğini, dilediği şekilde yaratır. Evrende, dünyada, yıldızlarda, gezegenlerde yaratılmış olan tüm varlıkların yaratıcısı, yaşatıcısı, öldürücüsü, tekrar yaratanı Yüce Allah’ımızdır. O her şeyi işitir, duyar. Görür, yapar, yaratır. Onun duyamayacağı, yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Bilgisi, yaptığı sorgulanamaz. Allah cc. Her şeyi görür. Göremeyeceği, yapamayacağı, yaratamayacağı hiçbir şey yoktur.

Allah’tan başka ilah- tanrı yoktur. Allah cc. Diridir, canlıdır, ilktir, sondur. Her şeyi hakkıyla bilendir. Evrende her canlı yok olacak. Sadece Allah’ın zati, kendi, var kalacaktır. Allah birdir, her şey ona muhtaçtır. Gökleri ve yerleri yaratandır. İnsanları, hayvanları, bitkileri, canlıları, cansızları yaratandır. Öldürecek ve tekrar diriltecek olan yine Yüce Allah’tır. Onun benzeri hiçbir şey yoktur. Doğmamış, doğurmamıştır. Allah cc. Ölümsüzdür. Daima diridir. Her tülü övgüye, ibadete, zikre, duaya layıktır. Evrenin, yaratılan her şeyin sahibi, yöneticisidir. Onun her şeye hakkıyla gücü yeter. Tüm ad ve sıfatları sonsuz niteliktedir. İnsanların doğru yoldan sapmamaları için peygamberleri, İlahi kitapları gönderen Allah’tır. Allah’ın çocuğu yoktur. Çocuk edinmemiş, doğmamış, doğurmamıştır. Kimseyle evlenmemiştir. Allah’ın insan özelliği yoktur. Yaratılmışların niteliklerine benzer özellikte değildir. Onun acizlikten, zaaflarından dolayı bir ortağa, yardımcıya, dosta ihtiyacı yoktur. “Allah yerden, mekândan, zamandan münezzehtir. Yanı yerden, mekândan beridir, arıdır, temizdir. Yere, mekâna muhtaç değildir. O tüm evreni kuşatmış, kapsamıştır. Onun benzeri hiçbir şey yoktur.”

Göklerin ve yerin eşsiz tek yaratıcısıdır. Gökleri ve yeri 6 evrede yarattı. Yaratmak ve emretmek Allah’a mahsustur. Gökleri 7 kat – katman üzere yarattı. Onun yaratmasında bir eksiklik yoktur. Evrende her şeyi ahenk, uyum, muhteşem, olağanüstü, ölçülü, dengeli yarattı. Her yarattığının ilahi hikmetleri vardır. Allah şefkatli, merhametlidir. Allah’ın benzeri hiçbir şey yoktur.

Allah’ı Kur’ân ve hadislerde kendinin bildirdiği adlarla- isimlerle anmalıyız. En Güzel isimler, Esma’ül Hüsna olan isimleri öğrenip, bilmeliyiz. Allah’ı , kendinin ve peygamberimizin bildirdiği şekilde bilmeli, öğrenmeli,, kabul etmeliyiz. Allah cc. Sevendir, sevilendir, sevginin kaynağıdır. Allah’ın kendine, kitabına, peygamberlerine, yarattıklarına düşmanlık eden zarara, ziyana uğratılacaktır. Biz canlıları yaratan, rızık veren, hayat veren, can veren, yaratan, öldüren ve tekrar yaratacak olan Yüce Allah’tır. Allah cc. Tövbeleri kabul eder. Yanlışları ve kusurlarımızı örter. Affetmeyi sever. Her şeye gücü yeter. Sonsuz güç, kudret, bilgi sahibidir.

“Yaratıcının özel ve en kapsamlı adı; Allah’tır.” O, bağışlayan, esirgeyen, bilinen ve bilinmeyen, görünen ve görünmeyen tüm dünyaların, varlıkların sahidir. Her eksiklikten uzaktır. Sağlık, esenlik, güven verendir. Yenilmeyen, galip olan, yaratılmışların halini iyileştirendir. Büyüklük, yücelik, takdirlik bir kişiliğe sahiptir. Tüm canlıları bir neden üzere ihtiyaç ve gereklilik üzere yaratmıştır. Hiçbir şeyi boşuna yaratmamıştır. Affedici, bağışlayıcı, rızkı, nimeti vericidir. İyilik kapılarını açandır. Hakkıyla bilen, alçaltan, zillete düşüren, onurlu yapan, yükseltendir. İşiten, gören, son hükmü verendir. Söylediği mutlak doğrudur, mutlak adalet sahibidir. Aşırılık ve gerilik içinde değildir. Her şeyin iç yüzünü bilir, ihtiyaçlarını karşılar. Allah’a uyan zelil, rezil, perişan olmaz. Allah cc. Acele, kızgınlıkla işlem, muamele yapmaz. Samimi tövbe edip, hak yola girenlerin bütün günahlarını bağışlar. Az iyiliğe, ibadete çok ödül, sevap verir. O her güzel sıfatı bakımından en yücedir. Koruyup, gözeten, ölçüde, dengede tutandır. İnsanları yaptıklarından hesaba çekendir. Hayatı, dünyayı, kıyameti, cenneti, cehennemi yaratandır.

Allah cc. İnsanlara görev, ödev, sorumluluk vermiş. Başıboş bırakmamış. İnsan yaptıklarından sorumlu tutulacak, hesaba çekilecek. Allah cc. Yüce, büyük, kudretli, sonsuz bilen, işiten, gören, yaratan, dosdoğruyu konuşan, adil olandır. Her türlü fazilet değerlerine sahiptir. Dileklere karşılık verendir. İlmi, merhameti, rahmeti evreni kuşatmıştır. Her şeyi gereği üzerine yerli yerinde eksiksiz tam yaratmıştır. Çok seven ve sevilendir. Her şeyi bilir. Görür, işitir, yapar, yaratır. Her varlığı ile gerçektir. Her şeye gücü, kuvveti, kudreti yeter. Yardımcıdır, dosttur, övülmeye, takdir edilmeye, tekrar yaratmaya gücü yetendir. Şanlı, şerefli, alemleri yönetendir. Herkesin ihtiyaçlarını giderir. İsteği her işi istediği gibi yapar. Varlığının başlangıcı, sonu yoktur. Cennet, cehennemi var edendir. Her şeyi belli bir sebeple gereği üzere yaratır. Kendinin bilinmesi, birliğini belgeleyen dolaylı kanıtlar vardır. “Evrenin varlığı Allah’ın varlığına delil- kanıttır.” Evrene egemendir. Suçluları cezalandıran, iyilikleri, ibadetleri ödüllendirendir. İnsanlıların iyi, güzel, yararlı, doğu yaşamaları için İlahi emirler, kitap ve sayfalar ve de peygamberler gönderendir.

İyilik eden, vaadini yerine getirendir. Şefkatlidir, merhametlidir, müşfiktir, adildir. Gerektiğinde adaleti gereği cezayı verendir. Yarar verende zarar verende odur. Gerçeklerin, doğruların sahibidir. En doğruyu söyleyendir. Dosdoğru ve gerçek yolu gösterendir. İrşat eder, feyiz verir. Sabredendir.

“Allah’ın varlığına kanıt; Kur’ân’dır. Allah’ın varlığına kanıt; Evrendir. Evrendeki canlı, cansız varlıklardır.” Hiçbir eser- yapıt, yapıcısı olmadan, ustası olmadan var edilmediği gibi evrende yaratıcısız olmaz. Allah’a ibadet edip, emirlerini yerine getirenler, yasakladıklarından sakınanlar, peygamberine uyup, örnek alıp, yaşayanlar cennettedir. İyilik edenler ve hakkı hakikati peygamberimiz gibi yaşayanlar cennettedir. Allah’a istendiği gibi inanan ve gereğini yapan kimse iki dünyada huzurlu, mutlu yaşayacaktır. Güven içinde olacaktır. İslam dinini yaşam tarzı edenler, iki dünyada rahat edeceklerdir.

Allah’ın sadece 99 güzel adı ve sıfatı yoktur. Ben, 350 güzel adı olan bir ciltli kitap okumuştum. “En büyük ve faziletli ibadet; Allah’ı olması gereken gibi bilip, tanımak, kabul etmektir. Onun emir ve yasaklarına uymaktır. Peygamberimiz gibi İslam dinini yaşamaktır. Akıllı, ilmi, dini, zekice davranmaktır.”

Allah’ın 99 güzel ad ve sıfatları dışında da adı vardır. “Allah cc. Adı en başta gelen adıdır.” Rahman, Rahim, Melik, Kuddüs, Selam, Mümin, Müheymin, Aziz, Celal, İkram, Cebbar, Mütekebbir de Allah’ın ad ve sıfatlarındandır. Allah cc. Lütuf ve büyüklük sahibidir. Hamt etmek sadece Allah’a özeldir. Allah yolunda olmayan, varlıklara eziyet ve haksızlık edenler, azap görecektir. Allah cc. İnsanları kendine ibadet etsinler, diye yarattı. Allah’a onun istediği gibi, peygamberimizin Kur’ân’ı Kerim’i yaşadığı gibi yaşarsak, İslam dinini yaşamış oluruz. Hak- doğru mümin, hakiki- gerçek Müslüman oluruz.