Âlemlerin Yüce Rabbi Allah cc. Alak suresinde buyuruyor: “ Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı “alak’tan” yarattı. Oku! Senin Rabbin en cömert olandır. O, kalemle yazmayı öğretendir. İnsana bilmediğini öğretendir.”

“Yüce Allah cc. Âlimdir. Yüce Allah’ın ilmini, dinini, yarattığı varlıkların ilmini- bilgisini öğreniniz.”

Yunus Emre diyor ki:

 “ İlim, ilim bilmektir.

İlim kendin bilmektir.

Sen kendini bilmezsen;

Ya nice okumaktır.”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Faydasız ilimden Allah’a sığınırım.

Hazreti Mevlana diyor ki: “ İlmi olup, ameli- ibadeti olmayanlar, sadece ilim muhafızıdır. Âlim değildir.”

Nice âlimler vardır ki, kendi ilminden nasibi yoktur. Böyle bilginler, kendi bilgilerinin sadece bekçisi, hamalıdır.”

Fatır suresi 28. Ayet: “ Allah’tan kulları içinde ancak âlimler ( hakkıyla) korkar.”

Zümer suresi 9. Ayet: “ Hiç bilenlerle, bilmeyenler bir olur mu? “

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ İlim tahsil etmek- öğrenim görmek, her Müslüman erkek ve kadına farzdır.”

Enam suresi 35. Ayet: “ Sakin ha! Cahillerden olma!”

Mevlana hazretleri diyor ki: “ Yalnızca ilim sahibi olmak yeterli değildir. İlim, amelle birlikte olunca sahibine fayda- yarar verir.”

“ (İslam dini, ilim- bilim- bilgi, bilmek dinidir. İlim ve ilim türevleri Kur’ân ’da 750 ayetten fazla ayette geçmektedir. İlim öğrenme emredilmekte, tavsiye edilmekte- önerilmektedir. )”

Hazreti Mevlana ra. Diyor ki: “ Allah sevgisi ilimle elde edilir. İlimden nasibi olmayanlar ve akılsızlar, bu sevgiden uzaktır. Yaratılış gayesini öğrenmeyen, ilim sahibi için yalnızca zahmet ve yorgunluktur.”

Yunus Emre ra. Diyor ki:

“Okumaktan mana ne?

Kişi, Hakk’ı bilmektir.

Niçin okuduğunu bilmezsen,

Ha bir kuru emektir.”

Hazreti Mevlana diyor ki: “ Bilgi, mal, mevki, egemenlik; kötü niyetli kişilerin elinde fitnedir- bozukluktur- bozgunculuktur.”

Peygamberimiz sav. Diyor ki: “ İlim ve hikmet, müminin kaybolmuş malıdır. Mümin yerine ve söyleyene bakmaksızın, onu nerede bulursa, alır.”

Hadis- i şeriflerde peygamberimiz sav. Şöyle buyuruyor:

“ beşikten mezara kadar ilme- bilime- bilgi öğrenmeye çalışınız.

İlim benim mirasımdır. Benden önceki, peygamberlerin de mirasıdır.

Âlimler, dünyanın ışıkları, peygamberlerin halifeleri, benim ve peygamberlerin varisleridir.

İnsanların, peygamberlik derecesine en yakın olanı; cihat ehli ve ilim erbabı olanıdır.

Dünya ve ahiret hayırlı ilimledir. Dünya ve ahiret şerefi- onuru ilimledir.

Kendisinden yararlanılan âlim, bin abitten- ibadet edenden- kulluk edenden hayırlıdır.

Âlimlerin mürekkebi, kıyamet gününde şehitlerin kanı ile denk tutulur.

İlim elde etmeye çalışan kişi, öğrenimi bırakmadan ölürse, şehit sayılır.

Hazreti ali ra. Diyor ki:” İlim maldan hayırlıdır. İlim seni korur, sen ise malı korumaya zorunlusun. İlim hâkim, mal ise mahkûmdur.

Bana bir harf öğretenin, kölesi olurum.

Çocuklarınızı kendi yaşayacağı zaman için hazırlayın.”

İmam Maverdi diyor ki: “ Eğitim sağlam bir direktir. Allah cc. Onunla akılları kuvvetlendirir. Eğitim bir süstür. Nesebi – soyu kaybolmuş olanları, Allah cc. Onunla süsler. İnsanların gelişme, kalkınma, yeteneğini güçlendirirken, onunla izzet, şeref sahibi yapar. Eğitim insanın kişiliğini ihya eder. Kötü şekilde eğitim- öğretim kullanıldığında, insanın doğasını, ahlakını, edebini, hayâsını bozar.”

Kamer suresi 49. Ayet meali: “ Biz her şeyi belli bir kader- nizam, ölçü, denge ile yarattık.”

İsra suresi 85. Ayet: “ Size verilen bilgi sadece küçük bir şeydir.”

Allah cc peygamberimiz sav. Âlim, ilim sahibi kişilerin üstünlüğünü anlatmak için pek çok bilgi vermiştir.

Siz çok değerli canciğer dost kardeşlerime önemli tavsiyem- önerim şunlar olsun: “ Önce aile büyükleri, ebeveynleri olarak kendinizi çok iyi yetiştiriniz. Kendinizi çok iyi yetiştirmeden, çocuklarınızı çok güzel yetiştiremezsiniz. Çocuklarınızla birlikte düzenli ders çalışınız. Çocuklarınızın derslerine yardımcı olunuz. Bireysel, kişiye özel verilen dersler, okulda sınıfta verilen derslerden çok daha başarılı ve yararlı olur. Helalinden çok çalışıp, kazanınız. Kazanınızdan tasarruf ediniz. Ekonomik davranınız. İsraf- savurganlık etmeyiniz. Keyfe, zevke, eğlenceye para harcamayınız. Çocuklarınızı yetişmesinde, yaşama hazırlanmasında para, mal, mülk biriktiriniz. Kendiniz ve çocuklarınız ele- namerde- yabancıya muhtaç olmasın. El- avuç açmasın.

Evinizdeki, eşyaları modası geçti. Soldu, eskidi, diye değiştirmeyiniz. Temiz kullanın. Eşyaların ömrünü uzatın. Geleceğe ekonomik davranarak, sermaye biriktirin. Çocuklarınızın hem okumasını, öğrenimini en iyi şekilde yaptırınız. Hem de geleceğe iş kurmasında para biriktirin. Süt, mayasız yoğurt olmaz. Peynir olmaz. Sıfırdan başlamakla, ev alınmaz. Mal, mülk alınmaz. Yetiştirebileceğimiz kadar çocuk sahibi olmalıyız. Onlarca çocuk sahibi olup, günahlarına girmemeliyiz.

Çocukları öğrenim gördürürken, din- iman, İslam ahlakı da kazandırmalıyız. Bugün ülkemiz halkının ve dünya insanlarının en yoksun olduğu değer; iyi, güzel ahlaklı olmasıdır. Dinimizin değerleri ile çocuklarımızı yetiştirmeliyiz. Güzel ahlak ile edep, hayâ ile hakkaniyet ile yetiştirmeliyiz.

Bir de çocuklarımızı, gençlerimizi çok çalışkan yetiştirmeliyiz. Uyuşuk, pısırık, tembel, edilgen olmaması için bedenlerini çalıştırarak, spor yaptırarak, işlevli hale getirmeliyiz. Bugün tarımda, inşaatlarda çalışanların yaş ortalaması 50 yaşın üstündedir. Sanayide, fabrikalarda işçi, ara eleman bulunamamaktadır. Hükumetten yabancı işçi getirilmesi yasasının çıkarılması isteniyor.

Kendimiz öncelikle en güzel örnek olmalıyız. Olumsuz örnek oluşturmamalıyız. Kötülükte, çirkinlikte, yanlışlıklarda çığır, yol açmamalıyız. Açtığımız her kötü yolun günahı kıyamete kadar bize gelir. Açtığımız güzel yolunda getirdiği sevaplar kıyamete kadar bize sevap olarak gelir. Herkes aklını başına toplamalı. Din – iman ile olumlu davranmalı.