Mutlak doğru ve mutlak gerçekleri yakalayıp, yaşam tarzı yapan insanlar, iyi insan olur. İyi insan olmanın, İlahi değerlerine ulaşmak gerekir. Yüce iradenin ilmine, hikmetine, irşadına, feyizine erişmek gerekir. Yüce Allah’ı ve peygamberini tanımalı, kabul etmeli, emir ve yasaklarına harfiyen uymalı. İyilikleri artırarak, çoğaltmalı ve de yaymalı. Kötülükleri azaltarak, eksiltmeli ve de yasaklamalı. Bunu pedagojik yol ve yöntemlerle, uzmanca yapmalı.

Önce güvenilir bir insan olmalı. Çalışkan, gelişen, dünyayı takıp eden olmalı. Merhametli, şefkatlı, müşfik olmalı. Sabırla davranmalı. Kızma, öfkelenme yapmamalı. Hoşgörülü olmalı. etkin, aktif olmalı. Yardım etmeyi sevmeli. Yardım ve hayır dernek ve vakıflarında çalışmalı. Yardımlaşma, paylaşma, dayanışma içinde örgütlü çalışmalı. İnsanlara değer vermeli. Cesaretli, bilgili, bilinçli olmalı. Hak ve hukuku gözetmeli. Verdiği söze uymalı. İkram etmeli. Geçimli, uyumlu, düzenli, intizamlı, nizamlı olmalı. Büyüklere saygı, sevgi gösterirken, küçükleri de ihmal etmemeli. Kimseyi küçümsememeli. Cömert olmalı. İbadetleri Kur’an ve sünnet üzere dosdoğru yapmalı. Samimi olmalı. ihlaslı olmalı. Takva mümin ve Müslüman olmalı.

İslam’ı ilimleri öğrenelim. İslam ilimlerini öğrenirken; pozitif ilimler, akli ilimler, doğa ilimleri, sanat, meslek de mutlaka öğrenelim.

İslam dinindeki, farz, vacip, sünnet, hadis, müstehab, mubah, haram, günah, mekruh, müfsit, israf kavramlarını da detayı ile birlikte öğrenelim. Ona göre takva bir Müslüman yaşantısı içinde olalım.

İslam dini 5 esas üzerine kurulmuştur. Bir Müslüman öncelikle güzel ahlak ile birlikte bunları yapmalıdır.

1-      Önce Kelime-i tevhit ve Kelime-i şahadet cümlesini söyleyip, inanmalı. Samimiyetle, kuşkusuz inanmalı. Buna inanmayandan mümin ve Müslüman olmaz. Sadece zalim, kâfir olur.

2-      Namaz kılmalı. Vakit namaz ve farz olan namazları mutlaka ama muhakkak kılmalı.

3-      Oruç tutmalı. Ama farz olan Ramazan orucu tutmaktır.

4-      Zekât vermeli. Bugün Müslümanların zekât vermesi çok azalmıştır. Bu böyle olmamalı.

5-      Hac yapmalı. Hac yapma olanağı olmayanlar umre yapmalı.

Müslüman, ibadetleri tam yapma ile birlikte davranışları da güzel ahlaklı olmalı. İslam değerleri ile yaşamalı.

Müslüman, öncelikle binlerce değerin yanında; adaletli, doğru, dürüst, güzel ahlaklı, edepli, hayâ sahibi, hakkaniyetli olmalı. Adil olurken, eşitlikçi hukuk uygulamalı. Ayrıcalıklı birey, grup, kimse olmamalı. Fadakar, vefakar, huzurlu, mutlu, dost, kardeş, can, canan olmalı. Kulluk bilincinde olmalı. Bilinçli, doğru bilgili olmalı. Sabırlı olmalı. Sabretmesini becermeli. Sevgi, saygı, muhabbet, hoşgörü ile davranmalı. Görev, ödev, sorumluluk, yükümlükleri yerine getirmeli. Allah’ın dinine teslim olmalı. Alçak gönüllü, ağırbaşlı, yardımsever olmalı.

Müslüman, binlerce değer sahibi olmalı. Adil, adaletli ve dosdoğru olma hedeflenmeli. Birey, aile, toplum olarak, güzel bir insan, yapı oluşturmalı. Kâfir ülkelere, devletlere bağımlı olmamalı. İslam olanlarla, işbirliği, yardımlaşma, dayanışma içinde olmalı. Cömertlik esas olmalı. Planlı, stratejik planlı, kaliteli, verimli çalışmalar yapmalı. Ekip, takım halinde çalışmalı. Fikir üretmeli. Bilim ve teknoloji üretmeli. Müslümanlarla mutlaka dayanışma içinde olmalı. Düşmana mankut olan Müslümanları kurtarmalı. Doğruluk ve dürüstlükle dostlar edinmeli. Duyarlı, hassas olmalı. Fedakar, cefakar olmalı. Hoşgörüyü asla elden bırakmamalı. İyilik eden mümin olmalı. Kötülüğe asla yaklaşmamalı. Misafir- konuksever olmalı. Özgür olmalı. Başkasının tutsağı asla olmamalı. Sağlıklı, beden sağlıklı, fikir sağlıklı, bilgi sağlıklı olmalı. Samimi dava insanı olmalı. Sevgi, saygıyı elden bırakmamalı. Her türlü sapıklıktan, sapkınlıktan uzak durmalı. Maddi, manevi anlamda tertemiz olmalı. Vatan, millet, devlet, bayrak sever olmalı. Alçak kahpe katil hainlerden olmamalı. Dosdoğru takva mümin ve Müslüman olmalı.