Bizler hak, hakikat, samimi, bilge Müslüman olarak; İslam değerleriyle, bilim verileriyle, teknolojinin sağladığı kolaylıklarla yaşamaya; azimle, gayretle çalışmalıyız. En üst ölçütlerde bilgili, bilinçli, bilgin, bilge olmalıyız. Hak, hakikat, adalet, doğruluk, dürüstlük, yüksek İslam ahlakı, edep, hayâ, hakkaniyetle; hak olan bilgilerin uygulamasıyla yaşamalıyız. Gayet dosdoğru, dürüst, adaletli, dost, can, canan olmalıyız. İnsanlara ayrımcılık yapmadan; adil, eşit davranmalıyız. Özverili, fedakâr, cefakâr, diğerkâm olmalıyız. Huzuru, mutluluğu sağlamaya çalışmalıyız. İki âlemde huzur ve mutluluk içinde yasayabilmek için, hak değerleri yaşam tarzı yapmalı, yaptırmalıyız. Dost, can, kardeş olmalıyız.

Hak ve hakikati bildirmeli, yaymalı. Kötülükleri, çirkinlikleri, yalanı, yanlış önlemeliyiz. İyiliği bireysel ve örgütsel olarak genişletmeliyiz.

Yüce Allah’a, hakça, Kur’ân merkezli, peygamberimiz gibi ibadet, kulluk etmeliyiz. Sabırla zorluklara direnmeli, pes etmemeli. Sevgi, saygı ile yaşamaya çalışmalı. Ödev, görev, sorumluluk, yükümlükleri eksiksiz yerine getirmeli.

Kul hakkına asla girmemeli. Kul hakkı, yaptığımız tüm ibadetlerin, iyiliklerin sevabını götürür. Bizi Allah cc. Korusun, cehennemde 7 bin yıl tutabilir! Bugün insanlarımızın en büyük eksikliği; görev ve sorumluluklarını insanların yapmamasıdır!

Yardımlaşma, dayanışma, adil paylaşma yapmalıyız. Alçak gönüllülükle, ağırbaşlılıkla davranmalıyız.

Dinimiz olan, İslam dinini eksiksiz, en dosdoğru şekilde öğrenip, yaşam biçimi yapmalıyız. İslam dininin bize yüklediği yükümlükleri öğrenmeliyiz. Cehaletle, cahillikle İslam dini yaşanılmaz. Yaşanılmadığı gibi sürdürülemez.

İnsanların en büyük düşmanı; bilgisizlik, hak ve hakikati bilememe, cehalet, cahilliktir.

Farz, vacip, sünnet, müstehab, mubah, haram, günah, sevap, mekruh, israf, müfsit kavramlarını detaylı şekilde öğrenmeliyiz.

Peygamberimiz özelliğinde olmalıyız. Peygamberimiz gibi Kur’ân ahlaklı, Kur’ân ibadetli, güvenilir, çalışkan, danışan, merhametli, sabırlı olmalıyız. Hoşgörülü, yardım eden, insanlara değer veren, cesaretli, sözünde duran olmalıyız. İnsanları seven, hiç kimseyi incitmeyen, cömert, ibadete düşkün olan olmalıyız.

Sadece Müslümanım demek yetmez, yetmiyor. Samimi, bilgili, bilinçli, etkin Müslüman olmak gerekir. İman ve İslam esaslarını bilip, yaşayan olmalı. İbadetlerini Allah cc. Rızası için Kur’ân ve sünnet üzere yapmalı. Dinimizin yasakladığı her davranışı yapmamak gerekir. Hem ibadet yapıp, hem haram- günah işlemek, akıl işi değildir. Müslümanların yapacağı işlerden değildir.

Müslüman zararlı, kötü, çirkin davranış yapmamalı. İçki, alkol, bağımlılık yapan madde, kumar, hırsızlık, gasp, saldırma, vahşilik, serserilik yapmamalı. Yalan söylememeli. İftira atmamalı. Yalancı tanıklık yapmamalı. Yalan yere yemin etmediği gibi yemin etmeyi alışkanlık da yapmamalı. Kimsenin aleyhinde konuşmamalı. Dedikodu, laf taşıma, gizlilik araştırma gibi haram olan davranışları yapmamalı.

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: Müslümanın elinden ve dilinden başkaları zarar görmemeli.

Müslüman mert olmalı. Verdiği sözde durmalı. Yapmayacağı işleri söylememeli.

Bugün ülkemizde ve dünyada insanlar hak dinden uzak kalınca; serseri, çılgın, manyak halini almıştır. 2023 yılında İçişleri Bakanlığı din açıkladı. 2023 yılında ülkemizde 400 çete örgütü çökertildi. 2 bin kadarda terörist etkisiz hale getirildi. Bu çıldırma, serserileşme, aklı doğru işletmemekten kaynaklanıyor. Bu kötü eğitimin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Bu şer güçlere mankut olmaktan kaynaklanıyor.

Müslüman, yaptığı işi, görevi dosdoğru ve ilmi yapmalıdır. Bugün bu da yapılmadığından, toplum her yönüyle zarar- ziyan görmektedir. Eğitim- öğretimde ideolojik sapkınlık yüzünden zararlı insan yetiştirilmektedir. Dört gün sonra Kahramanmaraş merkezli 2 depremde 50 binden fazla insanımız öldü. 850 bin bina, konut- daire çöktü. Bu durum görevlilerin, hakkıyla bina yapmayışından kaynaklanmaktadır. 1999 Marmara Depreminde de 18 bin kişi ölmüştü! Cumhuriyetin 100 yılında 130 bin kadar insanımız depremlerde öldü. Terör ile de bu sayıda insanımız katledildi! Yasaların yetersizliğinden çok, yasaların uygulanmamasında sorun vardır.

Müslüman, Allah’ın yolunda, Kur’ân’ın izinde, peygamberimizin öğrencisi olmak gerekir. Bugün insanlar daha çok katliamcı katil, sapkın sapıkları önder, peygamber, mürşit edinmişlerdir. İnsanlara bu öğretilmektedir.

Müslüman samimi dindar olmalı. Bilge dindar olmalı. Bilinçli dindar olmalı. Bugün sadece ideolojik sapkınlık yoktur. İslam dinini yanlış öğrenip, sapkın olanlarda az değildir. Terör örgütleri bu sapkınlıklardan besleniyor. Daha çok Şiilik, Selefilik, Vahabilik gibi Kur’an ve sünnet dışı anlayıştan da beslenmektedirler. Pek çok cemaat, tarikatta bu anlayışlar gibi sapkındır. Bunlar daha çok kâfirlerin uşaklığını yapmaktadırlar.

Müslüman, İslam ahlaklı, İslam inançlı, İslam muamelatlı, İslam davranışlı olmalıdır.

Müslüman, önce anne ve baba, akraba, komşu, arkadaşlarına çok iyi davranmalı.

Küçüklere şefkat, merhamet etmeli.

Hak ve hukuka hiç eksiksiz uymalıdır. Uymazsa, bu bir eksiklik, yanlışlık olur.

Müslüman, doğru düşünmeli. Büyük düşünmeli.

Kötülükleri engellemeli. İyilikleri artırıp, yaymalı.

Öç, intikam alma peşinde olmamalı. Öç alma haramdır.

Geçini helal yolla kazanmalı.

Zayıfları, haklıları korumalı.

Başkaları ile alay etmemeli, dalga geçmemeli. Bütün Müslümanları kardeş, insanları karından kabul etmeli.

Ümitsiz olmamalı. Müslümanlar umudunu asla kaybetmemeli. Allah cc. Ümitsizliğe düşmeyiniz, buyuruyor.

Bilinçli Müslüman olmalı. Cahiller Müslümanlığını sürdüremez. Çok kez batıla, küfre düşerler.

Allah’a eş- ortak koşmayınız.

Allah’ın hak din İslam dinine de, ortak koşmayınız.

Anne ve babanıza itaatsizlik etmeyiniz. İsyan etmeyiniz. Allah cc. Uf bile demeyiniz, buyuruyor.

Haksız yere cana kıymayınız. Bir anlaşmazlığınız varsa, hukuk yoluna başvurunuz.

Başkasının değerlerine tecavüz etmeyiniz.

Haram olan, zararlı, kötü olan madde kullanmayınız. İçki, alkol, bağımlılık yapan madde, sigara, uyuşturucu, esrar, eroin yasaklanmış maddelerdir. İnsanda şahsiyet, onur, güç, kuvvet, itibar- saygınlık bırakmaz.

Kumar, şans oyunları, tefecilik, faizcilik haramdır. Uzak durunuz.

Hırsızlık, dolandırıcılık, gasp, çamla asla yapmayınız. İnsan iki âlemde perişan olur, olmaktadır.

Ölü hayvan eti, domuz eti, leş, kan gibi pis olan yiyeceklerden uzak durunuz.

Yalan söylemeyiniz. İslam olmayan veya İslam dinini yeterince benimsemeyenler, yalancıdır. Hak ve hakikati yalanlamaktadırlar. Kendilerine Hindular gibi tanrılar, putlar, inanışlar edinmektedirler. Batılda ve küfürdedirler.

Vatana, millete, devlete, ülkemize, milletimize hainlik, düşmanlık edenlerden Müslüman olmaz. Haram, büyük günah işlemektedirler. Milletin değerlerine savaş açmışlardır.

Ümmeti her ne şekilde bölmek olursa, olsun; haramdır.

İkiyüzlülük haramdır.

İyice bilmediği konuda konuşmak haramdır. Bugün bilmeyerek, art niyetle din aleyhinde haram konuşanlar vardır. Bunlar dış kâfirlerden çok daha tehlikelidir.

Müslüman kiminle arkadaş edinmesi gerektiğini iyi bilmeli. Gidip de İslam düşmanlarıyla dost ve arkadaş olmamalı.

Büyücülük, sihir, falcılık haramdır.

İsraf etmek, savurmak haramdır.

Başkalarının hakkına girmek, haramdır.

Başkalarının gizli yönlerini araştırmak haramdır.

Haksızlığa ve kötülüğe yardım etmek haramdır.

Emanete hainlik etmek, haramdır.

Allah cc. Al-i İmran suresi 19. Ayette: “ Allah katında din, şüphesiz İslam’dır.”

Al-i İmran suresi 85. Ayet: “ Kim İslam’dan başka bir din ararsa, ondan asla kabul edilmeyecektir ahirette de zarara uğrayanlardandır.”

Bugün ideolojik sapkın görüş olarak, felsefi sapık düşünce nedeniyle, beşeri sapık düşünceler nedeniyle İslam düşmanlığı yapanlar var. İdeolojik, felsefi görüşleri, din yerine koymuşlardır. Allah cc. Akıllı davranma nasip eder, inşallah.

İslam dinini dosdoğru, peygamberimiz gibi anlamalı ve yaşamalı. Peygamberimiz gibi imana, amele- ibadete, ahlaka sahip olmalı.

Kelime-i Tevhit ve Kelime-i Şehadeti kapsamlı anlamalı. Tevhit ve şehadet, tüm yalanları, yanlışları, batılı, küfrü, sapkınlığı, sapıklığı reddeder.

İslam dini, dünya hayat- yaşama dinidir. İslam dini, dünyada yaşanılması için gönderilmiştir. İslam dini ahirette yaşanmayacaktır. Ahirette namaz, oruç, zekât, hac, kurban kesme yoktur. Dünyada ve ahirette mutlu olmak için İslam dinini dosdoğru şekilde yaşamalıyız.

Tahrim suresi 6. Ayetin meali: “ Ey iman edenler! Hem kendinizi hem de ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan, o müthiş cehennem ateşinden koruyun! Onun başında, Allah’ın emirlerine asla karşı gelmeyen ve kendilerine verilen her emri eksiksiz yerine getiren, son derece acımasız, güçlü ve sert tabiatlı melekler vardır.”

Hucurat suresi 10. Ayetin meali: “ Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse iki kardeşinizin arasını düzeltin. Allah’a itaatsizlikten sakinin ki, rahmetine erişesiniz.”