İfrat; aşırılık demektir. Müslüman aşırılık, azgınlık içinde olamaz, olmamalı. İfratı İslâm yasaklamış, haram kılmıştır. Tefrit; aşırılığın tersi, zıddıdır. Yanı geriliktir. İslam dini tefriti de haram kılmış, yasaklamıştır. “ Müslüman vasat olmalı. Yanı orta halli olmalı. Aşırılık ve geriliğin ortasında bulunmalı. Ortalama olan dosdoğru ve gerçek olanda, hak ve hakikatte olmalı. Vasat aynı zamanda seçkin demektir. Müslümanlar dosdoğru yolda seçkin olan bir millettir.”

                Müslüman, Allah cc. Yolunda, Kur’ân’ı Kerim yolunda, peygamberimiz sav. İzinde, önderliğinde, liderliğinde; İslam dinini peygamberimiz gibi akılla, zekâyla, din – iman ile bilgiyle, samimiyetle yaşamalı.  İslam dinine sadakatle, samimiyetle, aşk ile şevk ile bağlı olmalı. İslam dinine istekli şekilde istek duymalı. Sevmeli. Sevinç, huzur, neşe, keyif, mutluluk duymalı. İslam’ın aydınlığında, ışıltısında, parıltısında, Allah cc. Aşkı, şevki ile coşkulu yaşamalı. İslam dinini, ilmin, bilimin, hikmetin, marifetin, meziyetin, sanatın, kültürün, farklı mesleklerin verdiği, meziyetleri n rahatlığını, ferahını, felahını hassaten içten yaşamalı.

                Allah cc. Al-i İmran Süresi 76. Ve Tevbe Süresi 4- 7. Ayetlerinde mealen buyuruyor ki: “Allah takva sahiplerini sever.”

                Bakara Süresi 222. Ayetinde ise; “ Allah çok tövbe edenleri ve çok temizlenenleri sever.”

                Al-i İmran Süresi 146. Ayet: “ Allah sabredenleri sever.”

                İslam’ın değerini, önemini, kıymetini, yararını, doğruluğunu, gerçekliğini, hak ve hakikatin önemini anlamak için, İslam’ın yapılmasını emrettirttiklerinin; tersine, zıddına, aykırısına bakmalı. Batıla, küfre bakmalı. Batılın, küfrün, cehaletin, insanlığı, varlığı, doğayı, dünyayı, evreni ne hale getirdiğine bakıp; doğru değerlendirmeler yapmalı. Her şey zıddında saklıdır.

                Müslüman, en harika, harikulade, şahane, estetik, mükemmel, etkin, yetkin, muazzam, muhteşem, iyi, güzel, dosdoğru, gerçekçi, yararlı, alametifarika olan yegâne tek insan, Müslümandır. Milleti, ümmeti, insanları, hayvanları, bitkileri, çevreyi, doğayı, cenneti, ideal olanı, İslam dinini, ilmi, bilimi, sanatı, bilgili olmayı çok sever. Helalinden çalışanları, köylüleri, çiftçileri, işçileri, hakkıyla görev yapan memurları, hayvan yetiştirenleri, bilgi öğreneni, öğreteni çok, çok sever.

                Müslüman, akıllı, zeki, ön görüşlü, yüksek değerlere bağlı, zeki, yaptığı işi bilerek, en güzel şekilde yapan şahsiyetli kişidir. Malayani yani boş ve anlamsız konuşmaz. Faydasız, saçma, abes, yakışıksız yazmaz, konuşmaz, davranmaz. Dinimizin, ilmin, irfanın, hikmetin, marifetin gereklerini eksiksiz yerine getirir. Akıl sahibidir. Doğru ve gerçek bilgi sahibidir. Sorumluluklarını bilir ve harfiyen yerine getirir. Her işinde Allah cc. Hoşnutluğunu kazanmak için davranır. Akıl sahibi akil insandır. İlimle donanmıştır. Fazilet, erdem değerleri ile bezenmiştir. Derinden kapsamlı düşünür. Öğüt dinler. Hidayete ve hikmete ermiştir. Ermelidir.

                Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ İman iki kısımdır. Yarısı sabır, yarısı şükürdür.”

                Hadis-i Şerif : “ Şükür; gönlün, nimeti veren Allah’a bağlı olmasıdır.”

Müslüman, İslam dininin, ilmin, bilimin, tekniğin, teknolojinin, tarımın, hayvancılığın, sanatın, bilgeliğin cahili olmaz, olmamalı. Müslüman, cahil, cehalet içinde moloz, hayta, bozuk, fitneci, fesatçı, nifakçı, ideolojik sapkınlıkta, felsefi karışmışlıkta olamaz. Müslüman, Allah’ın Subûti sıfatlarını ( Zati sıfatlarını değil),  peygamberimizin insani sıfatlarını kendinde bulundurur. Müslüman, anlamlı, yüksek değerli, yararlı, iyi, güzel insandır. İnsan, değerlidir. Allah’ın yarattığı tek akıllı, zeki, düşünebilen, ileri- geri düşünceleri olan tek alametifarika varlıktır. İnsan korunmalı, en güzel şekilde yetiştirilmeli.

                Müslüman olmalı ve Rabbimiz olan Yüce Allah’a şükretmeli, hamt etmeli, zikretmeli, tövbe etmeli, ibadet etmeli, emirlerini tutmalı, Yasakladıklarından sakınmalı. Yarattığı varlıklara iyilik etmeli, hizmet etmeli, yardım etmeli, bakmalı, desteklemeli. “Allah’ı çok sevmeli. O’na sevilmek için emirlerini tutmalı. Yasakladıklarından sakınmalı. Allah’ın düşüncelerine uymalı. Emirlerini eksiksiz yapmalı.” Allah’ın kıymet verdiklerine, kıymet vermeli. Dinimiz sadece dilek ve temenni etmekten oluşmamaktadır. Allah’ın dinine eksiksiz uymalı. İslam dinini yaşamalı. Sadece dua etmekle olmaz. Gereken ne ise aynen yapılmalı.

                İnsan için en büyük nimet; İslam imanı- inancı, itikadı, akaidi ve de İslam dinidir.

                Âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’ı sevmeyenden, Kur’an’ı Kerim’i sevip yaşamayandan, peygamberimizi sav. Sevmeyenden, bir değer çıkmaz. Zararlıdır, ziyan verendir, kötülük yapandır.

                Bakara Süresi 195. Al-i İmran Süresi 134- 148. Maide Süresi 13- 93. Ayetlerinde Allah cc. Buyuruyor: “ Allah ihsan sahiplerini sever.”  İhsan; Allah’ı görüyormuşçasına ibadet etmek, namaz kılmak, iyilik etmektir, yardım ve bağış yapmaktır.

                Lütfen! İnternete şu soruyu sorup, yanıtını alınız:

1-      Allah cc. Kimleri sever?

2-      Allah CC. Kimleri sevmez?

3-      Allah cc. Hangi davranışları yapmamızı emrediyor?

4-      Allah cc. Hangi davranışları yapmamızı yasaklıyor?

5-      Farz olan emirler hangileridir?

6-      Yasaklanan, haramlar hangileridir?

Zümer Süresi 22. Ayet: “ Muhakkak ki, biz, düşünüp, ders alsınlar diye, insanlar için, bu Kur’an’da her türlü örneği ortaya koyduk.”

Bakara Süresi 39. Ayet: “ İnkâr edenler ve ayetlerimiz yalanlayanlara gelince, işte bunlar Cehennemliktir. Onlar orada sonsuza kadar kalacaklardır!”

Zariyat Süresi 55. Ayet: “ Sen yine de öğüt ver. Çünkü öğüt müminlere fayda verir.”

Nahl Süresi, 128. Ayet: “Çünkü Allah takva ile hareket edip, iyiliği seçenlerle beraberdir.”

Hucurat Süresi 10. Ayet: “ Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki, size merhamet edilsin.”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ İnsanlar kendilerini uyanık sanırlar. Hâlbuki uykudadırlar. Öldüklerinde uyanırlar!”

                Mehmet Akif Ersoy ra: “ Sahipsiz olan memleketin batması haktır. Sen sahip olursan, bu memleket batmayacaktır.”

                İmam- ı Rabbani: “ Devleti olmayanın, dinide olmaz.”

                İbrahim Ethem ra. Hazretleri: Yamadık, dünyamızı yırtarak, dinimizden! Ondan dolayı Allah cc. Dinide, dünyamızı da aldı, elimizden!”

                Lev Tolstoy: “ Gafiller anlayamaz! Zira insan, anne ve babasız yaşar ama Allahsız yaşayamaz!”

                Goethe WAT I: “ Yaratılmışların en üstünü Hazreti Muhammed’dir.”

                Eğitimci öğretmen, düşünür, gazeteci, araştırmacı yazar : “ Dünyada en çok sevilen insan; Hazreti Muhammed’dir.”

                Şems-i Tirmizi: “ Ne zaman düşmanlarım çoğaldı! O zaman doğru yazdığımı, söylediğimi anladım.”

                Müslümanlar, dosdoğru yol olan Allah cc. Ve peygamberinin, aklın, zekânın, doğru bilginin gösterdiği; hikmet, marifet, irfan,  huzur, mutluluk, İslam, Kur’ân, peygamber yolunda olmalıdır. Hiç kimseye asla haksızlık etmemelidir. Dini, inancı, ırkı, kimliği ne olursa olsun; acımalı. Merhamet etmeli. Ayrım ve haksızlık etmemeli. İnsan diyerek,  insanca davranmalı. Hak, hukukla, merhametle, şefkatle, müşfik davranmalı.

Müslüman, savaş olmadıkça, kendine saldırılmadıkça; hiçbir varlığa azgınlık edip, saldırmaz. Müslüman saldırıp, savaş çıkarmaz. Kendine bile saldırıldığında, İslam hukuku ile davranır. Kendine silah çekmeyenlere; zarar, ziyan vermez. Kendine zarar vermek için harekete geçenlerle muhatap olur. Müslüman, barışçıdır. Müslüman, barışı korur, gözetir, yaşatır. Kendinin zalim saldırganlar tarafından yok edilmemesi için; birlik, beraberlik içinde güç birliği yapar. Her zaman dosdoğru ve adil davranır. Haksızlık, hukuksuzluk yapmaz. İslam demek; barış, esenlik demektir. Müslümanı da alametifarika yapan budur.

                Müslüman, insanları, hayvanları, çevreyi, doğayı çok sever, korur. Vatanını, dinini- imanını, devletini, hükumetini, milletini, insanlığı, varlığı, bağımsızlığını, özgürlüğünü, iffetini, iffet değerlerini bütün güçleri ile korur. Ümmet- millet, masum, mazlumlar olarak; bir ve beraber hareket eder. Müslüman zalim olmaz, zulmetmez.