İnsanların niyet, duygu, düşünceleri mutlak doğru, dosdoğru, gerçekçi olursa, davranışları da; iyi, güzel, yararlı, önemli, değerli, bilimsel, dinsel, hikmetli, feyizli, irşat, insancıl olur. Yapılan işler; iyi, güzel, yararlı, dayanıklı, sağlam, sağlıklı, hikmetli olur. Aksi halde ortaya; kötü, çirkin, illet, zillet, berbat, felaket, fecaat, olumsuzluk çıkar, doğar. Bunu hayatın her alanında görüyoruz.

Gerçek anlamda dürüst, bilge, samimi mümin olmayanların işlerinden insanlar ve varlıklar hayır görmez, görmemektedir. Her işleri bozuk, kötü, zarar verici olmaktadır. Ülkemizdeki; barolar, yargı, avukatlar, mimar- mühendisler, öğretmenler, eğitim- öğretim, kültür, sanat, sağlıkta olan yanlışlıklar, anarşi, şiddet, terör, hainlikler hep bu yanlışların ve olumsuzlukların sonucudur. Güncel olan depremdeki, zarar- ziyanlarda, bu olumsuzluklardan oluşmaktadır. İyileşme, düzelme, olumlu olma ancak ıslah ve iyileştirme çalışmalarından oluşur. Hakka, hakikate yönelmeden; iyilik, güzellik, olumluluk olmaz, olmamaktadır. Aklı başa toplamdan, sapkınlıktan uzaklaşmadan, durumlar iyileşmez. 

Bilginin dosdoğru, bilincin yüksek, kültürün yararlı, dini ve ilmi değerlerin dosdoğru, gerçekçi olması gerekir. Dini ve ilmi değerlerle yaşamalı. Her işi, görevi;  mesleğin ahlak, etik kurallarına uygun yapmalı. Dinamizmin temeli; hak ve hakikat olmalı. İdeolojik ve felsefi sapıklıktan, sapkınlıktan mutlaka ama muhakkak uzaklaşmalı. Batıl, çürük, bozuk, zararlı, ziyan veren, her duygu, niyet, düşünce, eylemden uzak kalmalı. Anarşi, şiddet, terör, hırsızlık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, başkalarının bozuk düşüncelerine karşı düşmanca eylemde bulunmak gibi saldırgan tavır göstermemeli.

Bir hak mümin hakiki bilgili bilinçli Müslüman, azgınlık, gerilik, sapkınlık, bozukluk, ırkçılık, aşiretçilik, kabilecilik, dincilik, mezhepçilik, cemaatçilik, tarikatçılık içinde olup; nifak, ayrımcılık, bölücülük yapmamalı. Ümmeti bölüp, parçalamamalı. Milletin bütünlüğüne zarar- ziyan vermemeli.

Modern, çağdaş, ilmi, hikmetli, feyizli davranmalı. Her hareketimiz şık olmalı. Milli, manevi, dini, ilmi değerlerle onurlu yaşamalı. İslam ilimlerini, bilimin her dalını kendimize yetecek kadar bilirken, bir alanda da yüksek uzman olmalı. Kariyer yapmalı. Bunu yapmamanın bahanesi olmamalı. Yoksul, fakir, yeteneksiz, beceriksiz, bilgisiz, cahil cühela asla olmamalı. Radikal olmamalı. Dinde aşırılık ve gerilik içinde olmamalı. Düşüncede, ideolojide sapkınlık, sapıklık, aşırılık içine düşmemeli. İslam dini; dosdoğru orta yoldur.

İdeolojilerin ve sapkın inanışların tümü hak ve hakikat düşmanıdır. İslam ve Müslüman düşmanıdır. Uzak durmalı. Onlara karşı fikri anlamda da çaresiz, savunmasız olmamalı. Aklı dosdoğru kullanmalı. Aklı dosdoğru işletmeli. Akıllı, mantıklı, makul, sağduyulu, ilmi olmalı. Pek çok konuya ilgi duymalı.

İslam dininde de fikri anlamda bozukluklar yapılmaktadır. Kur’ân, sünnet, peygamber fikri eksik, yanlış, bozuk olanlar vardır. Bunlar yabancıların içimize soktukları bozuk düşüncelerden kaynaklanmaktadır. Bu bozukluklardan bilinçli şekilde uzak durmalı.

Neo Selefilik bugün teröre bulaşmıştır. Vahabilik bugün teröre bulaşmıştır. Şiilik bugün İslam dışı hareket etmektedir. Saldırgan, anarşi, terör yapmaktadırlar. Bunu da din adına yapmaktadırlar. Öyle bir iki tane değil, dünyada binlerce terör örgütü oluşturmuşlardır. Hepsini yeriyor, eleştiriyor, kınıyorum.

Hindistan’da Seyit Ahmet Han, Mısır’da Muhammed Abduh ve Reşit Rıza, Türkiye’de; Kur’ân İslam’ı, Kur’ân Müslümanlığı, Kur’âncılık, mealcılık güdenler, iyi niyetli ve iyi tavırlı değillerdir. Bunlar, emperyalistlerin, masonların bozuk, bozguncu elemanlarıdır.

Allah cc. Hadid Suresi 9. Ayet: “ Sizi karanlıktan aydınlığa çıkarmak için, kuluna apaçık ayetler indiren, O’dur. Şüphesiz Allah, size karşı çok şefkatli, çok merhametlidir.”

Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nda diyor ki:

“ Bu ezanlar ki, şehadetleri dinin temeli,

Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.”

Mehmet Kasap diyor ki: “ Önce tedbir al, sonra tevekkül ede.”

İnsanlarla iyi iletişim, diyalog kurmak için iletişim, halk ile ilişkiler kitapları okumalı. Psikoloji, sosyoloji, diksiyon kitapları okumalı. Kursları almalı. Çift yönlü iletişim kurmalı. Eğer bunu yapamıyorlarsa, kavga, dövüş, vurma, öldürme yapılıyor. İşin resmi yönünü uygulamasını beceremiyor. Zorla, kavgayla, öldürmekle işlerini halletmeye çalışıyor. İki ay kadar önce bir öğrencimin babası bir borçlusu tarafından vurularak öldürüldü! Oysa icra yolu ile mahkeme yolu ile alacağını alabilirdi. Bilmiyorsan, sorup, danışacaksın. Ya da bir avukat tutacaksın. Cahil isen sorup, öğreneceksin. Her işin kolay, basit yolu, yöntemi vardır.

İnsanları, halkı tanımalı. Tanıma kitapları, dergileri okumalı. Sabırla, sebat ederek, öğrenmeli. Sevgi, saygıyla öğrenmeli. Temel bilgileri, devletin işleyişini öğrenmeli. Mutlaka ama muhakkak hukuk öğrenmeli. Olgun insan olmak için çalışma yapmalı. İş, meslek, sanat, bilgi öğrenmek için kurs görmeli. Dersler almalı. Dinlemeli. İnsan, insancıl, insaniyetli olmalı. yüz yüze dersler almalı. İletişimi meslekte, sanatta, ticarette, öğretmede, öğrenmede kullanılmalı. Milli, dini, evrensel değerlerle yaşamalı. Milli dediğimiz öküz işi olmamalı.

Empatili davranmalı. Çift taraflı düşünmeli. Karşı tarafın hak hukukunu çiğneyen alçaklardan olmamalı. İnandırıcı olmalı. güven vermeli. İnsanlara hile, sahtecilik, sahtekarlık asla yapmamalı. Adileşmemeli. Alçalmamalı. Öncelikle peygamberimiz sav. Örnek almalı. Gidip de zalimlere, katillere, serserilere uymamalı. Aklı dosdoğru işletmeli. Şeffaf olmalı. ama sırlarını dosta, düşmana anlatmamalı. Sabırla, sebat ederek çalışmalı. İyi öğrenci, iyi görev yapan olmalı. olumlu, pozitif kişi olmalı. dosdoğru Müslüman olmalı. hak yanında, hak tarafında, dost yanında olmalı. kütüphanelerden kitap, dergi okurken, okul ders kitapları da okumalı. Her zaman yenilenme içinde olmalı. samimi olmalı. gösteriş içine düşmemeli. Temel çözümler, çareler bulmalı. Liyakatli, uzman olmalı. işi en iyi sen yapmalısın.

Hak ve hakikati başkalarına tebliğ ve davet etmelisin. Tebliğ demek; bildirmek demektir. İrşat etmeyi, feyiz vermeyi becermeli. Bunu ancak bilgili kişiler becerir.

Olumlu, yaşanabilir dosdoğru, gerçek bilgiler edinmeli. Başarılı olmak için; bilgi, deneyim ve öğrenme olmalı. kin, nefret, düşmanlık etmemeli. Olgun insan böyle kötü düşünce ve davranışlarda bulunmaz.

Hayat bir aynadır. Siz o aynaya gülümseyin. Gülümserseniz, o da size gülümser. Hayatınızı düzene koyun. Bilmediğiniz işleri yapmaya kalkışmayın. Size büyük kazançlar, kârlar, hediyeler vaat edenlerden, çok uzak kalın. Öyle bir dünya yoktur. Akıllı ol, zeki ol, adam ol, bilgili ol. Bilmediğin işleri yapmaya kalkışma. Bir bilene mutlaka ama muhakkak danışarak, iş yap. Şu anda dünyaya sahteci adi sahtekarlar egemendir.

Kontrollü hareket ede. Gücünü denetleyerek kullan. Akılsız, bilgisiz, moloz gibi hareket etme. Bugün bir akrabam beni aradı. Kripto denilen, satanı olan ama sahibi olmayan para almış. Bir de 3 bankaya kredi borçlanmış. Borcu gelirini çoktan aşmış. Eşi babasının evine gitmiş. Araya insanlar koyarak, geri getirmiş. Ona öğüdüm şu oldu. Bakınız. Şu anda kütüphanedeyim. On dakikalık yola zorla geldim. Zira sadece bir damarım kalbimde açıktır. Diğerleri kapalıdır. Ama yine de araştırma- geliştirme için kütüphanedeyim. Bir daha bir iş yaparken, beni ara ve danış. Öyle gelirinden fazla gider yapma. Öyle sahibi olmayan paraları satın alma, dedim. Aylık geliri 2,5 asgari ücret tutarında ama parayı kullanmasını beceremiyor. Daha öncede kendine borç para vermiştim.

06 Şubat 2023 günü Kahramanmaraş merkezli iki deprem, 9 saat arayla oldu. Daha sonra bir çok yıkıcı deprem oldu. 28 gün içinde artçı deprem sayısı 13 bin taneyi geçti. Her 3 dakikada bir artçı deprem oluyor. Çok yıkıcı oldu. Ama fay hattı üzerinde 24 İlimiz ve pek çok İlçemiz var. bunlarda sakat olan binalar yıkılıyor. Şimdi yazım uzun olmasın diye 24 İlimizi yazmıyorum. Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hattı üzerine 24 İlimiz bulunmaktadır. Bir de bu İller alüvyonda, ovalarda bulunmaktadır. Kafayı bilimle ve ahlak ile işletmeli.

İstanbul’da bulunan 7,1 milyon bağımsız bölüm binanın %70’i depreme dayanıksızdır. Yanı kafasız, beyinsiz, bilgisiz, ufuksuz beyinler memleketimizde doğru dürüst pek iş yapmamışlar. Dünyanın en azılı düşmanı bile milletimize bu kadar hainlik ve zarar vermemiştir.

Allah cc. Nisa Suresi 58. Ayette buyuruyor: “ Allah, size emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman, adaletle hükmetmenizi emrediyor. Doğrusu Allah bununla size ne güzel öğüt veriyor. Şüphesiz ki, Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.”

Mehmet Akif Ersoy şiirinde diyor ki:

“ Tükürün, milleti açıkça vuran darbelere!

Tükürün, onlara alkış tutan kahpelere!”

Asim ’in nesli diyorum, ya, nesilmiş gerçek!

Nesilmiş gerçek, işte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek.”

Milletimiz doğru dürüst, ilmi, ahlakı öğretilmiyor, eğitilmiyor. Bilgilendirilmiyor, bilinçlendirilmiyor. Hak tarafı- yanlış olduğunu söyleyenler; edilgen- pasif, ilgisiz, vurdumduymaz olurken, kötülükten yana olanlar; canını ortaya koyuyor. Dehşet veren korkunç vahşetlerini yayıyor. Halk bilgilendirilmiyor. Oyalatılıyor. Uyuşuk ve pısırık, anlamaz, bilmez yapılıyor.

Aslen Suudi Arabistanlı olup, Amerika’da yaşayan ve gazetede yazan Cemal Kaşıkçı, Suudi rejimi karşıtı olduğu için; 18 kişi gönderip, İstanbul Büyükelçiliğinde katledildi. Cesedi de yakıp, yok edildi. Buna karşılıkta Türkiye, Suudi rejimi ile siyasi ilişkileri kesti. Hem de 10 yıl elçiler çekildi. Bize düşmanlık yapıldı. PKK’ya destek verdi. Bu bir emperyalist tuzaktı. Bu olay 65 gün ülkemizin yüzlerce televizyonlarında hep birinci haber olarak verildi. Bu haberden bıktık, usandık.

Başka bir berbat olay! 2018 Yerel seçimlerde ülkemizdeki bozuk, bozguncu, yıkıcı, bölücü sapkın siyasi partiler işbirliği yaptı. Ak Parti Hükumetini yıkmak için fahiş yüksek zamlar, anarşi, şiddet, Bizans hileleri yapıldı. 7’li masada olanlar, 1380 gün haberlerde birinci haber oldu. Bıktık, usandık. Halkımız böylece pis, ahlaksız, etik olmayan ilişkilerle beyni dumura uğratıldı. Allah cc. Islah eder, inşallah.

Sizlere yine doğa olayı olan depremden söz edeceğim. Zira doğa afetleri hiç bitmeyecek. Zarar veren bu olaylardan kurtulma yolu hep olacak. Sahteci adi sahtekârların yaptıkları hep çökecek, sele gidecek!

Binanızı yaparken, altın orana dikkat ediniz. Deprem fay hattına dikey gelecek şekilde bina yapmayınız. Fay hattına dikey olanlar, zemin ve bina çürükse, yıkılır! Çünkü fay hattına dikey olanlar, sağ- sol, batı- doğu sallanarak, yıkılacaktır! Fay hattına paralel binalarınız kurunuz.

Alüvyon ovalarda, çürük zeminlerde bina yapmayınız yapmak zorunda kalırsanız, bir kat bodrum olsun. Yanı toprak içinde kalsın. Aynı zamanda kazık sistemi kullanın. Kazıkların demirlerini, 80 cm. radyan temel ile bağlayınız. Bodrum üzerine 3 kat bina yapınız. Binanın kolonlar kalın olsun. Kirişler sağlam, kırılmayacak şekilde demirli olsun. İçine zikzaklı demir koyarak, kirişi güçlendiriniz. “ Tünel kalıp sistemi” bina yapınız. TOKİ Binalarını tünel kalıp sistemi yaptırdığından, hiçbir binası hasar görmedi. Tünel kalıp sisteminde, tuğla, briket kullanılmıyor. Duvarlar demirli beton yapılır. Şimdi de bina ağır olamasın diye betona hafif malzeme katacaklar. Biz o malzemeyi ziraatta kullanıyorduk. Adını hatırlayamadım. Beyaz hafif taştır.

Tünel kalıp sistemi yapılmayacaksa, kolonlarla kirişleri 45 derece çelik ile birbirine bağlamalı. Kirişler ile kolanları ayrıca çelik demirlerle bağlamalı. Dün ilk defa hazır betonu sulayanı gördüm. Beton sulanmıyordu. Beton yanıyordu. Betonun canı; sudur. 28 gün sulanmalıdır. Binanın betonu rutubetten, nemden, ıslaklıktan korunmalıdır. Bodrum katlar havalandırılmalıdır. Şunu asla unutmayalım:

1-      Kolanların demir be betonu sağlam olmalı.

2-      Kirişler sağlam ve dayanıklı olmalı. Binanın yükünü bunlar çekmektedir.

3-      Bodrum kat perde beton yapılmalı. Perde betonda yalıtım kullanılmalı. Boşluklar toprakla değil, mıcırla doldurulmalı.

4-      Çatılar ağır malzeme ile örtülmemeli. Çatılar rüzgâra karşı sağlamlaştırılmalı. Betona demirlerle bağlanmalı.

5-      Kolanlar ve kirişler yapılırken, uzun gelen demir çubuklar 150 cm. kesilip, hurdacıya verilmektedir. Hurdacıya verme yerine, uzun gelen bu demir çubuklar inşaatta kullanılmalı. Kolonda kalsın. Kolon daha sağlam olur.

6-      Bina alttan 10 m2 üst katlardan 125 m2 yapılmamalı. Bina taştırılmamalı. Çıkma yapılmamalı. Başkanlarda iç balkon yapılmalı.

7-      Şimdi soralım: ülkemizdeki yapı uzmanlarından yüzde kaçı böyle düşünmektedir? Hepsi bilir ama bildiği bilgiyle değil, haram olan çıkarı ile iş yapar! Kalite yok! Kalite yoksa verimde yok!

Niyet iyi olmalı. Bunun içinde güzel duygu, niyet, düşünce taşımalı. Bize teröristlerden çok daha fazla bu kalitesiz inşalar zarar vermektedir. Tam bir aydır en çok deprem konusunda, bina, yapı konusunda yazı yazdım. Bunların hemen hepsi de sosyal medyada yayınlandı. Yazım milyonlarca kişiye ulaşıyor. İnşallah yararlanırlar. Kendilerini iyileştirirler. Yalan, yanlış işler yapmazlar. İnsanlığa, varlığa zarar vermezler.

Bunlar hep kul hakkıdır. Bu kadar insanın hak, hukuku, canı, malı, cananı, evladı, serveti acı içinde yok olmaktadır. Dikkat edilseydi, bu acıların hiç biri yaşanmazdı. Bu hain zalim katiler, cehennemin dibine gidecektir. Hakiki bir mümin ve Müslüman bu yalan, yanlış, kötü, çirkin, sakat, çürük işleri yapmaz, yapmamalı. Bilgili, bilinçli, samimi Müslümanın işi, ilkesi, kuralı bellidir. Allah’ın emirlerini tutmalı. Yasakladıklarından sakınmalı. İyilikleri artırmalı. Kötülükleri azaltıp, yasaklamalı. Devletin iyi olan yasalarına uymalı. Olgun, etkin, yetkin mümin olmalı. Her gün kendimizi çekap yapıp, sorgulamalı. Kendimizin muhasebesini yapıp, yalan ve yanlışlardan sakınmalı. Hiç kimseye, hiçbir varlığa zerre kadar zarar- ziyan asla, katiyen, kesinlikle vermemeli. İnsan olmak, bunu gerektiriyor.