Hemen şurada komşu ilimiz Erzurum'un Çoruh’un kıyısında bir vaha güzelliğinde güzel ilçemiz İspir neden olmasın.

Erzurum ilimizin ilçesi olsa da Rize ile iç içe bir yapıda Kaçkarların güney yamacında şu dağin ardındaki İspir' den bahsediyor. Gerçekten tarihi dokusuyla Çoruh un kıyısında tarih boyu hep coğrafi öneminin bilincinde olmuş yani Anadolu’ya gelen düşman akımlara dur demiş bir gazı ilçe.

Kalesi ile ve çevresindeki eski evlerin dokusuyla gerçekten tarih kokan ve bunun yanında biraz da ihmal edilmiş bir ilçemiz. Yeni Rota grubu olarak gezi rotası oluşturma arayışı içindeyken, İspir'de panayır var dediler ve bizde rotamızı ispir e cevirdik.

Önceki yıllarda bir kez olsun çok az bir zaman ayırıp görme imkânım olmuştu ama hep konuşulanlar işte eskiden gelen güzellikleriyle gelenekleriyle yerel pazarıyla kültürel dokusuyla özdeşsen bir panayır algısı oluşmuştu belleğimizde.

Belki bizim hafızamız da öyle kalmıştı. Yani İspirin tarihi geçmişini dokusunu anlatan bir panayır olarak algılamıştık bu etkinliği.

Ve ispirdeydik, Panayır Festivale dönüştürülmüş dediler ilçe merkezinde büyük bir sahne kurulmuş ve çevresine birkaç Pazar yeri çadırı kurulmuştu yerelden izler bulmak alanda neredeyse imkânsızdı.

Sadece Hodoçurlu Kenan Akyıldız’ın Erzurum’u anlatan Cağ kebabı stanttı ve bizim Dağların oğlu Erkan in Çadırı vardı, ne tarihi doku ve tarihi derinlik ve yerel dokuyla ilgili bir ize rastlamadık festival alanında.

Neyse konumuz bu değil, panayır bir vesile oldu böylece, gittik İspir i gezdik kalesini ve eski evlerden oluşan mahallesini gezdik. Kalenin doğu terasından Çoruh vadisinde baraj gölünü Batı terasından batıya uzanan Bayburt’a Erzurum'a hatta Rize sapağına uzanan vadiyi seyrettik ve güneye de ise ispir ilçesine panoramik bakış sağlayan hakım bir tepede kurulu Kaleden seyrettik bu güzellikleri.

Bir tarafta eski İspir bir tarafta yeni İspir güzel bir panoramik görüntü sünüyor seyredenlere. Muhteşem görünmeye değer bir konum da İspir Kalesi, tabii ki çok bakımsız ve çok acil Restorasyona ihtiyacı olan ve oradaki turizm hareketliliğine önderlik lokomotiflik yapabilecek ana unsur İspir kalesi. Turizm derken, aslında İspir ilçemiz bölgede bir mihenk taşı gibi, Rize'den çıkıp Övit tüneli İspir veya Çoruh boyunca Yusufeli ve akabinde Borçka Hopa üzerinden Rize’ye dönülecek bir ring, yani muhteşem bir seyahat rotasının merkezi.

Gerçekten Ovitte yaylayı görmek akabinde ispirin tarihi dokusunu kalesini yerel yaşamını dokunabilmek biraz daha doğuya doğru indiğimizde sıralı barajları nehir kıyısında muhteşem doğal güzellikleri görebilmek ve tabii ki sıra Konakları yani başlı başında bir değer olan Hodocuru yaşamak.

Ve Yusufeli barajıyla Yeni kurulan ilçe merkezi, sıralı Viyadükler ve Tünellerle hırçın coğrafyasıyla Çoruh Vadisini kat edip Borçka’ya kadar ulaşmak ve isterseniz Cankurtaran tepesinden Karadeniz’i seyretmek isterseniz cankurtaran tüneliyle tekrar Karadeniz'e yanı Hopa’ya ve Rize ye ulaşmak.

Güzel bir Turizm Rotası, bir gece konaklamalı veya biraz hızlandırılmış şekli ile bir güne sığdırılacak muhteşem bir Turizm rotası.

Bölgenin farklı güzelliklerini görmek fotoğraflamak ve iklim değişikliğini 2500 rakımlardan sıfır rakımı yaşamak, Üç ili bir Rota üzerinde görmek gezme mümkün. Yeni rota grubuyla iyi ki ispire gittik,

Ovit tünelinin güney kısmına vardıktan sonra o muhteşem hava bizi merhaba demişti. Masmavi gökyüzü rutubetsiz nemsiz bir ortamın gün boyu tadını çıkardık ve sonunda kamp için keşfettiğimiz yere varıp çadırımızı kurduk. İspir Erzurum yoluyla Rize yolu bağlantısının hemen karşısında Çoruh’un kenarında ceviz ağaçlarının altından muhteşem bir yerde de çadırımızı kurduk.

Gerçekten güzel bir hafta sonu etkinliği için ve kamp için bizlere muhteşem güzellikler sunan keyifle ev sahibi yapan bir yerdi kamp alanımız. Kampımız, camiye mescide ve lavabolara yakın olması yanı yürüyüş mesafesinde olması ve Çoruh un kıyısında güzel bir konumdaydı.

Kamp yeri arazı sahiplerinden Allah razı olsun, onlarca kez teşekkür etmek istiyorum. İki gün konakladığımız kamp alanımızdan ayrılırken daha temiz bir çevre bırakmak için alanda titiz bir çevre temizliği yaparak yani çöpleri toplayarak ayrıldık.

Dinlendirici ve keyifli bir hafta sonu geçirdik, işin özeti eğer bir hafta sonu bir farkındalık yaşamak istiyorsanız 1 1,5 saatlik mesafede farklı bir iklim farklı bir atmosfer farklı bir güzelliğe sahip komşu ilimiz Erzurum’un o güzelim ilçesi İspir ilçemizi görün deriz. Gidin görün gezin ve bu güzelliği yaşayın, yeni rotalarda yeni güzelliklere buluşmak dileğiyle.